Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Admiration'® – Piros levelű, sárga szélű törpe japán borbolya

6.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Admiration'® – Piros levelű, sárga szélű törpe japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Kistermetű (50 cm), gömbölyded, sűrű hajtásrendszert nevelő lombhullató, szúrós cserje. Levelei lekerekítettek, széles lándzsa alakúak. Narancssárga, illetve vörös színekben pompáznak, amelyek ősszel még sötétebb árnyalatokat vesznek fel. A levelek szegélyén krémsárga, vékony sáv fut végig.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyre ültesse. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik, kiváló várostűrő faj. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel.

A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Admiration’® törpe japán borbolya egy kistermetű, szúrós és lombhullató cserje, amely gömbölyded habitusa és egész évben feltűnő, narancssárga és vörös színekben pompázó lombozata miatt szoliterként is bájosak, de rézsűkre, cserjefoltokba telepítve is könnyen gondozhatók.

Akár alacsony sövénynek is alkalmasak, de társítani is nagyszerűen lehet a fajtát. Amennyiben társítja, az ágyás hátsó részein helyezzen el cserjéket, melyek szintén fényigényesek és szárazságtűrők. Ajánlom az illatos barátcserje ’Silver Spire’ fajtáját, amelynek fehér virágai kiegészítik a rózsaszín angol kékszakáll ’Pink Perfection’ színeit.

Előttük kapjon helyet a sötétpiros (’Summer Fruits Carmine’) és a vajsárga (’Sunny Seduction’) közönséges cickafark, amelyek egész nyáron át díszítenek. Az évelők előtt színeiben és habitusában is nagyszerű helyet kaphat az ’Alcazar’ narancssárga-narancssárga piros virágágyi floribunda rózsafajta, amely elé ültesse a bordó színvilágú ’Burgunder’ kerti kokárdavirágot.

Az ágyás szegélyére kerüljön az ’Admiration’® törpe japán borbolya. Ezzel egy egész tenyészidőszakban színes, vidám társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Vitex agnus-castus 'Silver Spire' – Illatos barátcserje
Caryopteris clandonensis 'Pink Perfection' – Rózsaszín angol kékszakáll
Achillea millefolium 'Summer Fruits Carmine' - Sötétpiros közönséges cickafark
Achillea millefolium 'Sunny Seduction' - Vajsárga közönséges cickafark
Rosa 'Alcazar' - narancssárga-narancssárga piros virágágyi floribunda rózsa
Gaillardia 'Burgunder' – Kerti kokárdavirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50 cm
Kifejlett szélesség: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 40-50 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény, sziklakert

 

Védett tartalom