Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Paraméterek

Kifejlett magasság akár 6-8 méter (Magyarországon)

Hasznos tanácsok videóban.

Diospyros kaki 'Rojo / Rosso Brillante' - Datolyaszilva

Ár:
26.990 Ft

(ejtsd: dioszpirosz káki)

Szállítási méret: 140-160 cm magas oltvány
Kiszerelés: 6-9 literes konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Korlátozott darabszámban!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Diospyros kaki 'Rojo / Rosso Brillante' - Datolyaszilva főbb jellemző

 

Jellemzői: A datolyaszilva vagy kakiszilva egy sokak által az áruházak polcairól ismert gyümölcstermő, melynek a nevén sokan felhúzzák a szemöldöküket. A név a japán kaki-no-ki elnevezésből ered, melyet tudományos neve is őriz és ezt vette át a magyar nyelv is.

A datolyaszilva Kelet-Ázsiából származó lombhullató fa, melynek kifejlett magassága megközelíti a 15 métert őshazájában. Lombozata fényes, sötétzöld levelekből áll, melyek az ősz folyamán narancsvörösre színeződnek, majd lehullnak.

A datolyaszilvák érdekessége, hogy bár legtöbbjük kétlaki, a nőivarú növények megporzás nélkül is érlelnek gyümölcsöt. A ’Rojo/Rosso Brillante’ egy spanyol nemesítésű fajta. Fája középerős, oszlopos növekedésű és igen dekoratív megjelenésű fává fejlődik.

A virágzása május végén – július elején várható. Egy kiegyensúlyozottan és gazdagon termő fajta, mely annak is köszönhető, hogy öntermő. Gyümölcsei középnagyok, súlyuk 20-30 dkg között alakul. Közepes csersavtartalmú.

A héj a nyár folyamán zöld árnyalatú, majd fokozatosan narancssárga színt ölt. Alakja kerekded, kissé kúpos. A termés teljesen éretten, kissé puha, sötét narancssárga színű és kellemesen édes ízű. A termések sokáig a fán maradnak, de a fajta jellemzően októberben érik. Felhasználható friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt.

Talajigény: Laza szerkezetű, tápanyagban és humuszban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, így árnyékolását kerülni kell. Hőigénye is nagy, ezért meleg fekvésbe telepítsük.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a fiatal növényeket öntözzük rendszeresen.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük

Gondozás: A datolyaszilva egy igen ellenálló növény, de télállóságát az egyes fajtáknak külön ellenőrizzük, mivel vannak igen extrém hidegekkel szemben is ellenálló fajták, melyek -28--30°C-os hőmérsékletet is átvészelnek károsodás nélkül. A datolyaszilvák hajlamosak sarjképzésre, ezek megjelenésükkor távolítsuk el, hogy a fa környezetét rendezetten tartsuk. A telepítést követően öntözzük rendszeresen növényünket, erre fokozottan ügyeljünk a nyári aszályos napokon.

Kártevők, betegségek: Betegségekkel szemben ellenálló növényfaj. Ritkán pajzstetvek károsítják

Télállóság: -28°C

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-8 m (Magyarországon)
Sor- és tőtávolság: 3-3,5 m (Jellemzően magánosan telepített fa)
Termésérés: Szeptember - Október
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: konyhai feldolgozás, friss fogyasztás

 

Védett tartalom