Ár: | Díszfa méret: | Díszfa kiszerelés: | Kosárba |
21.590 Ft
|
M: 50/100
|
K 3L
|
|
23.490 Ft
|
M: 100/150
|
K 3L
|
Hasznos tudnivalók
Általános: a datolyaszilva a Távol-Keleten többfelé már ősidők óta termesztett és tisztelt, 6-15 m-re növő, lombhullató fa vagy magas cserje. Számos néven ismert, hívják kakinak, kákónak, kakiszilvának, hurmának, persimonnak, sharon gyümölcsének is. Érdekesek az elnevezései, hiszen a hurma, a perzsa eredetű „chorma” szóra vezethető vissza, ami datolyát jelent, ám a növénynek semmi köze a datolyához, de éppúgy a szilvához sincs, még küllemében sem hasonlít egyikre sem. A sharon gyümölcse is megtévesztő kissé, hiszen ez valójában az egyik - Izraelben nemesített - fajtája.
A kaki megnevezésben a kínai „ka” (lélek) és „ki” (energia) szóösszetétel rejtőzhet, ami nem meglepő, hiszen a tradicionális keleti gyógyításban a datolyaszilva előkelő helyen állt, számos pozitív hatást tulajdonítottak neki.
Ami a nemzetségnevét illeti, a görög „diospyros” kifejezés jelentése „az istenek gyümölcse”, mintegy jelzi, milyen nagyra értékelték terméseit, egyenesen az istenek eledelének tartva.
Európába csak a 18. sz. végén került, s vált egy évszázad alatt igen népszerűvé és elterjedtté a Földközi-tenger térségében. Ma már kb. 1000 fajtája ismert a világon.
Több száz évet élhet, díszfaként is mutatós, különösen ősszel előbb lombszíne, majd levelei hulltával a kopár fán, már-már mesebeli látványt nyújtó paradicsomszerű, sárga-narancssárga gyümölcsei miatt.
Az éretlen datolyaszilva több-kevesebb csersavat tartalmaz, ezért csak éretten szedjük le, a rajta levő nagy csészelevelekkel együtt - metszőollóval vagy késsel vágva le a termést - , hogy kissé utóérlelve kellemes ízű és állagú gyümölcsöt kapjunk.
Származás: Délkelet-Ázsia - pl. India, Burma, Kína, Japán, Dél-Korea - nedves, szubtrópusi, trópusi hegységeiben őshonos.
A 'Kuro Gaki' ismeretlen eredetű, Japánban szelektált fajta.
Hajtásrendszer: kb. 4-6 m magas, fája közepes növekedési erélyű, gazdagon elágazó, laza, lekerekített habitusú koronát nevel. Idősebb korában kérge barnásszürke, mélyen barázdált. Dús lombozatát váltakozó állású, bőrnemű, vastag, nagy - kb. 5-25 cm hosszú és 2,5-15 cm széles -, elliptikus vagy tojásdad, rövid, tompa csúcsú, fényes, sötétzöld - ősszel sárga, vörös, bronz és lila árnyalatot öltő - levelek alkotják.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny. Virágzása május végén - június elején van, ezért a tavaszi fagyok nem károsítják.
Gyümölcs: október - novemberben érik, kicsi (6-10 dkg), megnyúlt gömb alakú, csúcsos. Héja vékony, sima, fényes, az érés során narancssárga színből fokozatosan, teljesen vagy csak tarkítva, kékesfekete színt ölt. Húsa csokoládé színű, narancssárga árnyalatokkal, lédús, édes, némileg sárgabarackra emlékeztető, igen jó, harmonikus ízű, aromás.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (pl.: befőtt, dzsem, szörp, aszalvány, fagylaltkrém, zselé stb.) egyaránt kiválóan alkalmas. Hűtőben sokáig eltartható.
Talajigény: laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, humuszban és tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: nagy, napos, lehetőleg déli, délkeleti fekvésű, meleg, szélvédett helyre telepítsük, árnyékolását kerüljük.
Vízigény: közepes, a fiatal növényt rendszeresen öntözzük, de hosszú, száraz időszakokban az idősebb példány esetében is gondoskodjunk a megfelelő vízutánpótlásról. A pangó víztől viszont óvjuk.
Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg ne fagyzugos, huzatos legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
A 'Kuro Gaki' fajta kb. -15°C-ig fagytűrő, de a fiatal csemete tövét télre takarjuk.
Metszését illetően elsődlegesen a korona alakítására, formázására kell gondot fordítani, hogy az szellős, jó megvilágítottságú legyen. Ennek érdekében 2-3 éves korban ajánlott a központi sudárhajtást eltávolítani. A későbbiekben a metszés a rossz irányba növő, elöregedett, száraz ágak levágásából áll. A datolyaszilva hajlamos a sarjképzésre, ezeket megjelenésükkor vágjuk ki.
A termésekkel gazdagon berakott ágakat ajánlott alátámasztani, nehogy letörjenek a gyümölcsök súlya alatt.
Betegségekkel, kártevőkkel nem igazán kell számolni hazánkban.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-6 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 5x6 m
Termésérés: október - november
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes