Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

A diófa ültetése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 29. 17:34:43

Általánosságban elmondható, hogy a diófa általában mindenhol jól megél de, ne feledjük, hogy a magyarországi viszonyokhoz az itteni fajták és magoncok alkalmazkodtak leginkább. Abban az esetben, ha ezek közül választunk, nem okozhat akkora gondot a fagy és tavasszal időben hajtanak ki.

A termőhely választásánál a leginkább a fagy kialakulásának kockázata a meghatározó. A dióval azonos érzékenységű az akác, így ha a termőhely közelében van akác és az a tavaszi fagyok után fagykárt szenved, akkor jó eséllyel a diófánk is veszélyben forog majd.

A magyar viszonyok között, nagyobb méretű ültetvény esetén ajánlott a téli telepítés, mivel tavasszal az ültetéshez legmegfelelőbb időszak túl rövid. Ennek oka, hogy a diófa korán elkezdi termelni nedveit, és ezt a folyamatot szerencsésebb, ha már a végleges helyén tudja megkezdeni.  Ugyan, csak május kezd kihajtani, de a nedvkeringése már január végén beindulhat, és minél enyhébb a tél annál aktívabb a csemete. Az őszi ültetésnél akárcsak a tavaszinál nagyon ügyeljünk arra, hogy a diófa csemete gyökere rendkívül érzékeny a fagyra.

Az ültető gödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg. Az általában elmondható viszont, hogy a gödörnek akkorának kell lennie, hogy a diófacsemete gyökerei normálisan elférjenek benne. A mélységét úgy alakítsuk ki, hogy jusson hely a szerves trágyának is.

A dió esetében a gyökerek közül csak a sérülteket távolítsuk el.  Az ültetést megelőző 24 órában érdemes a csemetét vízben áztatni, így a csemete fel tudja szívni a számára szükséges mennyiségű vizet, és közvetlen az ültetést követően el tudja kezdeni a hajszálgyökereinek a nevelését.

Az ültetési mélységet a diófa esetében is az oltás helye mutatja. A gyökerek elhelyezkedés kulcsfontosságú, így ügyeljünk azok egyenletes eloszlására.  A gödör temetésénél, ha a fa tövét felkupacoljuk, megelőzhetjük a csemete hajszálgyökereinek az eltépődését.

Tartalomhoz tartozó címkék: dió