Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Delosperma cooperi - Bíborvörös délvirág, kristályvirág

1.290 Ft

(ejtsd: deloszperma kúperi)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 10-15 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.290 Ft
9*9 es
Menny.:
1.490 Ft
10,5 cm átmérőjű
Menny.:
2.190 Ft
2 literes
Menny.:
2.590 Ft
15 cm átmérőjű
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: Dél-Afrika hegyvidéki, sziklás területein őshonos, szukkulens évelő.

Habitus: alacsony, kb. 8-10 cm magas, sűrű, jól elágazó, terjedő tövű, összefüggő szőnyeget képező talajtakaró. Lombozatát egymással átellenesen álló, hengeres, puha, húsos, középzöld, áttelelő levelek alkotják, melyek a téli hidegben vöröses színt öltenek. A leveleken levő csillogó „pöttyök” jégkristályokra emlékeztetnek, erre utal a kristályvirág elnevezés.

Virág: júniustól szeptemberig nagy tömegben, a növényt szinte teljesen beborítva hozza, a hajtásokon ülő, nagyméretű, kb. 5 cm átmérőjű, fényes, bíborszínű, krémfehér közepű  virágait.

Talajigény: laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban szegény, köves, enyhén meszes, könnyen felmelegedő kerti talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos helyre ültessük, az árnyékba, félárnyékba való telepítését kerüljük.

Vízigény: kicsi, jól tűri a szárazságot, hengeres, húsos leveleinek köszönhetően hosszú ideig képes tárolni a nedvességet. A túlöntözés és a pangó víz károsítja.

Gondozás: könnyen nevelhető. Extrém hideg teleken lombbal lazán takarjuk.

Társítás és elhelyezés a kertben: a delosperma (délvirág) nemzetségbe tartozó fajok és fajták viszonylag rövid ideje jelentek meg a kertekben, de népszerűségük egyre növekszik, amiben látványos, feltűnő virágaik, igénytelenségük és sokoldalúan használható voltuk egyaránt szerepet játszik. Akár évelőágyak szegélyében, sziklakertben, rézsűkön, akár balkonládában, kőedényben helyezzük el őket, mindenütt felhívják magukra a figyelmet, élénk színű változataik pedig vidám hatást keltenek.

A bíborvörös délvirág virágának intenzív színe révén kiváló eleme lehet akár egy trópusi, egzotikus hangulatú kertrésznek. Ehhez a háttérbe válasszuk, a 1,5-2 m hosszú leveleivel igazán különleges megjelenésű japán termőbanánt, melynek előterébe ültessük a termetes, sötétzöld-bordó lombú, rózsaszín-fehér virágú ’Summer Storm’ mocsári hibiszkuszt.  

Előtte kapjon helyet a napsárga fürtvirágzatú 'Pyromania Solar Flare' fáklyaliliom és a fényes, vajsárga-limezöld levelű ’Yellow Wave’ vászonfű.

A vöröseslila, levendulakék szirmú, krémsárga-zöldessárga torkú ’Stargate Portal’ sásliliommal és a narancssárga, vörössel díszített virágaival igen látványos 'Emily McKenzie' kerti sáfrányfűvel gazdagítsuk az összeállítást.

Végül a szegélyrégióba telepítsük a délvirág alapfaja mellé a barackszínű ’Mesa Verde’ és a narancssárga, rózsaszín közepű ’Sundella Orange’ fajtákat, teljessé téve a trópusi színvilágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Musa basjoo – Japán termőbanán
Hibiscus moscheutos 'Summer Storm' – Mocsári hibiszkusz
Kniphofia hybrid 'Pyromania Solar Flare' – Fáklyaliliom
Phormium 'Yellow Wave' – Vászonfű, vászonliliom

Hemerocallis 'Stargate Portal' – Sásliliom (illatos)
Crocosmia x crocosmiiflora 'Emily McKenzie' – Kerti sáfrányfű
Delosperma cooperi 'Mesa Verde' - Barackszínű délvirág
Delosperma 'Sundella Orange' – Délvirág


Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 8-10 cm
Ültetési tőtáv: 20-30 cm
Virágzási idő: június - szeptember
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi

Felhasználási terület: vegyes virágágyak, évelőágyak, szegélyek, sziklakert, mediterrán kert, talajtakaró, támfal, rézsűk, sírok, kőedények, balkonláda

Védett tartalom

 

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: bíbor
Virágzási idő: nyáron

Videók