Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Szegély készítése dekorkőből

2018. 04. 22. 19:17:00

Ezen fantasztikus utcafronti ágyás mellől még biztosan fogok jelentkezni az év során! Egy idős úr a porta tulajdonosa, aki példaértékű módon ülteti tele évről-évre ezt a budapesti virágágyást a háza előtt. Tavaly - ahogy az a fotón látszik - még fehér kövekkel is körbe rakta, hogy így, mintegy figyelemfelkeltő keretként, még intenzívebben ráirányítsa a figyelmet a tiszta és rendezett ágyásra! Ha Önnek is tetszik ez a fajta elrendezés, olvasson tovább!

Dekorkövekkel körülhatárolt virágágyás

 

Elsőként tisztázzuk azt, hogy milyen esetekben lehet szükség szegélyre?

Az egyik eshetőség, hogy praktikus indokok állnak a háttérben, például gyepszőnyegezés történik a kertben, melynek alapfeltétele, hogy a leterítendő terület körbe legyen szegélyezve, hiszen enélkül a gyepszőnyeg széle kiszáradna és elhalna. Ilyenkor fa, dísztégla, vagy akár műanyag szegélyelem kerül a pázsit széleire.

Más esetekben szintén gyakorlatias okok vezérlik a szegély kiépítését, például mikor a gyepes felületbe integrálunk virágágyást, a két területet pedig el kell választani valamivel. Ilyenkor a dísztégla, vagy fa térelválasztó helyett már szóba jöhetnek alacsonyabb megoldások is, például egy egy-két arasznyi szélességben az ágyás köré kiszórt díszkő, zúzott kő!

Az is előfordulhat, hogy funkcionalitás nélkül, egyszerűen dekorációként kerül kialakításra szegély, például egy kiemelt szerepbe szánt, központi elhelyezkedésű dísznövény körül! Amennyiben a szegély pusztán díszítő jellegű, igencsak fontos szerephez jut a kihelyezett anyag minősége, színe, látványa, hiszen a cél a tekintetek vonzása, az esztétikai érték emelése!

Milyen lehetősége vannak tehát, ha a kiinduló képhez visszatérve, szépítő, dekorációs célzatú szegélyt vagy díszítést szeretne? Ha ez az elképzelése, akkor én mindenképpen a görgeteg köveket és a kőzúzalékokat ajánlom Önnek, melyekkel fantáziadúsan, rugalmasan, és szinte kötöttségek nélkül dobhatja fel kerti ágyásait, utcafronti vagy előkerti díszágyásait!

Dekorkövek széles választékát találja kertészetemben!

A görgeteg kövek speciális eljárással megmunkált, gömbölyded, természetes megjelenésű kavicsok, melyeket webáruházamból több méretben is megrendelhet! A görgeteg kövek kiválóan alkalmasak üres szegletek, parlagi területek beborítására, elfedésére, hiszen a kőréteg leterítésével a gyomosodás elkerülhető, a látvány pedig egységes és rendezett lesz!

A görgeteg kövek szegélyként is bevethetők, nagy előnyük, hogy a különböző előregyártott elemekből álló szegélyekkel szemben bármilyen forma, akár ívelt, hullámos vonal is kirakható belőlük, így a nem geometriai formájú ágyások is szegélyezhetők velük! A különböző színű és méretű kövek remek lehetőséget adnak az egyéni kreativitás kiélésére!

A díszkövek másik osztálya a zúzott kő (vagy kőzúzalék, ahogy szintén említeni szokták), mely abban különbözik a görgeteg kőtől, hogy a kövek mérete kisebb, formájuk nem lekerekített, díszítő értékük viszont egyáltalán nem csekélyebb! A zúzott is kiválóan alkalmas szegélynek, de akár a kerti út is felszórható vele, ráadásul első osztályú mulcsanyag, vagyis az ágyásban szétterítve nem csupán szép, de a gyomosodást is akadályozza!

Kertészetem görgeteg kő választékát IDE KATTINTVA tekintheti meg!

 

Zúzott kövekkel díszített ágyás

 

A zúzott kő idősebb fák törzsének tányérozására is alkalmazható, és természetesen a zúzott kövek cserepes, dézsás növények földjének takarására is bevethetőek. A különböző színű zúzott kövek kerti tavaknál is hasznosak lehetnek, de jellemző felhasználási területek még a sziklakert építése, illetve a keleties hangulatú japánkert kialakítása.

Ön tehát akár praktikus és dekoratív szegély kialakítása miatt, akár egyszerűen mulcsként keres görgeteg követ vagy kőzúzalékot, éppen jó helyen jár, kertészetemben ugyanis széles méret-, és színválasztékban talál dekorköveket! Ráadásul ha webáruházamból rendel dekorkövet, akkor Önnek a nehéz áru bonyodalmas szállításával sem kell foglalkoznia, ugyanis házhozszállítási szolgáltatásom az ország egész területére érvényes!

Természetesen nem csupán kövekkel lehet esztétikusabbá tenni kertjét. A könnyen fenntartható kert alapja a jól megtervezett és megépített, a gyeppel egy szintbe helyezett ágyásszegély. Ahogy a képen is látszik, itt mulccsal lett megoldva a gazosodás problémája.

Korábban írtam már bővebben is a mulcs használatáról, hasznosságáról, ezt olvasta már?

Mulccsal terített, praktikus virágágyás

A képet egy vidéki kertben készítettem, és jól mutatja, hogy az így kivitelezett szegély mentén a fűnyírás után nincs már szükség időrabló szegélynyírásra.

Ezen a Szegedi utcafronton a szépségen túl a praktikum is kiemelendő. 

- az emelt ágyásszegély miatt nehezebben parkolnak az autók közel a fához 
- a terülő cserje alkalmazása távol tartja valamelyest a kutyákat és a fa törzsének épségére törőket
- épp elegendő a terület az öntözéshez 

Egyszóval minden adott a tervezés és kivitelezés után ahhoz, hogy könnyen és hatékonyan fenntartható legyen a fa a városban.

Praktikus ágyásszegély facsemetéhez

Számtalan apróság segíthet abban, hogy akár kertje, akár az utcafrontja élhetőbb, szebb legyen. Önnek is vannak tippjei, ötletei?

Küldje el nekem levélben, vagy írjon Facebook oldalamon!

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés dekorkövek