Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Darwin-hybrid tulipán 'Apeldoorn'

2.190 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: piros

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom
Termék címkék:
tulipán virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Darwin-hybrid tulipán 'Apeldoorn' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az ’Apeldoorn’ fajta egy Darwin hibrid, mely azt jelenti, hogy a Tulipa fosteriana és a Darwin tulipánok hibridje.

A virágzati szár hosszú, melyen nagyméretű virág fejlődik, aminek átmérője teljesen kinyílt állapotban meghaladhatja a 10 centimétert. A fajta virágformája tojásra emlékeztető, a szirmok vörös színűek, az alapi részen egy sárga sávval határoltak, mely csak teljes kinyíláskor látható. Középidei virágzású fajta, áprilisban nyílik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.

Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik az ’Apeldoorn’, mely piros virágai jól mutatnak más Darwin hibridek, így az ’Ollioules’ és az ’American Dream’ fajták társaságában, de a triumph tulipánokat képviselő ’Hotpants’ fajtával is bátran kombinálhatjuk. A jácintok közül a sárga árnyalatú ’Gipsy Queen’ és a sötétrózsaszín, szinte piros ’Jan Bos’ tökéletes társai.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Ollioules’
Tulipa ’American Dream’
Tulipa ’Hotpants’
Hyacinthus ’Gipsy Queen’
Hyacinthus ’Jan Bos’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 55 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: őszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert

 

Védett tartalom

Videók