Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cyclamen coum - Kereklevelű ciklámen

2.490 Ft
Kiszerelés
hagymás
Menny.:db

Csomagolt mennyiség: 3 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/13 cm

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Cyclamen coum - Kereklevelű ciklámen főbb jellemző

 

Jellemzői: A kereklevelű ciklámen egy balkáni eredetű, alacsony termetű (10-20 cm) gumós évelő dísznövény, amelynek virágzása a kora tavaszi időszakra jellemző. Télálló, gumóját a tél közeledtével nem szükséges felszedni.

Levelei kerekdedek vagy vese alakúak, a fonáki rész lila, míg a levél színe mélyzöld vagy márványozott. A virágok nem illatosak, mályvaszínűek, impozáns megjelenésűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes. Kedveli a kissé savas talajviszonyokat.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, a félárnyékos vagy árnyékos kertrészeket részesítsük előnyben a helye megválasztásánál.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elnyílt virágszárakat metsszük le. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

Télálló növény, nem szükséges a gumóit fagymentesen teleltetni. Fagyzugos helyeken és keményebb téli időszakban érdemes letakarni a gumóit. 3-4 évente érdemes szétszedni a besűrűsödött gumókat – ehhez optimális időszak a nyár.

Ezt követően a gumókat szeptemberben ültessük vissza helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A kereklevelű ciklámen egy tél végi – kora tavaszi, alacsony (10-20 cm) gumós évelő dísznövény, amelynek kerek, lila-zöld, olykor márványos levelei és mályvaszínű virágai jelentik díszítőértékét.

Képezhetünk vele foltot a kertben, de társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben képezzünk vele szegélyt és ültessünk magasabb termetű évelőket mögé. Ajánlom a csillagfürt színes, felfelé törő virágzatát a társítás hátulsó részére, amely elé válassza a narancssárga kálát, kisebb foltot képezve.

A közepes termetű jakabliliom piros-sárga virágai is kifejezetten mutatósak, és nagyszerű nyári hangulatot varázsolnak, miután a ciklámen elvirágzott. Az összeültetés kiegészíthető a csodagumóval, amely viszont egy időben virágzik vele, valamint a gloxíniával (’Blanche de Meru’), amely termetében azonos a ciklámennel.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lupinus hibrid - Csillagfürt
Zantedeschia - Kála (narancs)
Sprekelia formosissima – Jakabliliom
Sauromatum venosum – Csodagumó
Gloxinia ’Blanche de Meru’ – Gloxínia, csuporvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-20 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 8-10 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Február-Március
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: rózsaszín
Virágzási idő: február-március
Ültetési idő augusztus - november
Ültetési mélység 6 cm
Virágmagasság kertben 10 cm

Videók