Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Cserjék tavaszi metszése

A tél végi és kora tavaszi időszakban van itt az ideje számtalan cserje és fa metszésének, ebben a cikkemben most a cserjék kapják a főszerepet, hiszen metszésük megfelelő előkészítése és módja előrevetíti az adott évben mutatott képüket is.

Mivel ebben az időszakban még kevesebb feladat szerepel a listánkon érdemes több időt szánni a metszésre.

A metszés kiemelt fontosságú a cserjék esetében is!

Miért kell metszeni?

A metszés és annak folyamata elsőre ijesztőnek tűnhet a kezdő kertészek számára, de néhány esetben még a tapasztalt kertbarátok is többször ellenőrzik, hogy jól és jó helyen metszik-e a növényt. A metszés, mint olyan néhány egyszerű szabály, vagyis inkább elv betartásával egy évek alatt biztos rutinná fejlődő munkafolyamat lesz.

A metszés segít a forma és méret kialakításában és fenntartásában, a virág- és termésmennyiség javításában, valamint segít a betegségek megelőzésében is, hiszen sérült, beteg, száraz ágakat mindig el kell távolítani.

A metszést sokszor már februárban kezdhetjük!

Mire van szükségem?

A metszést megfelelő eszköztárral kezdjük el, melynek beszerzése és összeállításan nem bonyolult feladat, hiszen a következőkre van szükségünk:

Kézi metszőolló: a legtöbb munkához az alapvető eszköz, és kis- és közepes átmérőjű ágak metszéséhez használhatjuk. Ezekből léteznek teleszkópos metszőollók is.

Ágvágó: A hosszú nyelüknek köszönhetően magasabban lévő ágakat is elérhetünk velük, valamint nagy előnyük, hogy vastagabb ágakat is gond nélkül eltávolíthatunk a használatukkal.

Metszőfűrész: Ezek speciális pengékkel rendelkező eszközök, melyek szintén a vastagabb ágak eltávolításában lesznek nagy hasznunkra, bár cserjék esetében ritkán kell használni őket.

Sövényvágó: Hosszú, ollós pengékkel rendelkezik, mely kifejezetten a sövények nyírásához, alakításához használható. Vékonyabb ágakat vág át csak!

Az ágvágó hasznos szolgálatot tesz a cserjék ifjítása során!

Mikor végezzem a metszést?

A metszést időpontja alapján két csoportra oszthatjuk: fásmetszésre és zöldmetszésre. A fásmetszés a nyugalmi időszakban történik, tehát lombhullás utántól lombfakadásig végezhető, míg a zöldmetszés már vegetációs időszakban zajlik, egyik legszembetűnőbb metszés ebben az időszakban az örökzöldek alakító metszése is például.

A túl sűrűn nőtt vesszők közül válogatva végezzünk ritkítást!

Kertészetem tavasszal és nyáron virágzó cserjéit itt tekintheti meg!

Egyformán kell metszeni minden cserjét?

A válasz egyértelmű nem, bár a módszer ugyanaz vannak eltérések az egyes növények között, így a metszés előtt tájékozódjunk, hogy mikor van a növényünk metszési ideje.

Ha nem ismerjük kertünk összes fásszárú növényét, akkor a nyári vegetációs időszakban készítsünk róluk képet, mely alapján a határozáshoz segítséget kérhetünk. Joggal merül fel a kérdés, hogy erre miért lehet szükség és hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni.

Zöldmetszést a nyár folyamán folyamatosan végezhetjük, ha a növény igényei megkívánják!

A kedvelt iszalag (Clematis) fajtái is eltérő metszést igényelnek. Olvassa el cikkemben mire kell figyelni metszésük során!

Az időzítés alapjául vegyük azt, hogy mikor virágoznak a cserjék, ha egyszerű szabályt akarunk erre hozni, akkor a nyáron virágzó cserjéket tavasszal, a tavasszal virágzó cserjéket nyáron metsszük. Ha a tavaszi virágzásúakat tavasszal metsszük, akkor a virágbimbókat is eltávolítjuk, várjuk meg még virágzásuk véget ér és csak utána metsszük őket.

A nyáron virágzó cserjék metszését végezhetjük tavasszal, így például a rózsák nagyobb részét vagy például a nyáriorgonát is metszhetjük tavasszal.

A rózsa metszésének tavasszal van itt az ideje!

A nyárirogonával is hasonló a helyzet. Ismerje meg ezt a kiváló lepkecsalogató növényt és metszését ide kattintva!

Mikor metsszük a hortenziákat?

A hortenziák egy sok szempontból különleges csoport, melyek megbízhatóan és gazdagon virágoznak és általában ennek hiánya tűnik fel. A hortenziák közül a kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) és tölgylevelű hortenziák (H. quercifolia) az előző évi hajtásokon hoznak virágot, így ha ezeket tavasszal lemetsszük sajnos le kell mondanunk a virágpompáról.

Azonban mint mindig, itt is akadnak kivételek, így például a cserjés hortenziák (H. arborescens) és a bugás hortenziák (H. paniculata), melyek mindig az adott évben hozott hajtásokon nevelnek virágot, így ezeket visszametszhetjük tavasszal.

A hortenziafélék néhány típusát metszhetjük csak tavasszal!

A hortenziákról szóló részletes cikkemet ide kattintva tekintheti meg!

Mi a helyzet az örökzöldekkel?

A legtöbb tűlevelű örökzöld ritkán igényel metszést, ha mégis szükségessé válik, akkor kora tavasszal vagy nyár elején metsszük őket. Az időzítés és a technika a tűlevelű fajtától függ, hiszen vannak olyan növények, melyek egy erős visszametszés után már nem hoznak kellő mennyiségű új hajtást az öreg, erősen fásodott részekből.

A ciprusok, a boróka és a tiszafa véletlenszerűen elágazó ágrendszerrel rendelkeznek, így az idősebb fából új hajtásokat fejlesztenek, így ezeket bátrabban is metszhetjük. A lomblevelű örökzöldeket már bátrabban metszhetjük, ezért is került ki ebből a csoportból számtalan sövénynövény is.

Az örökzöldek esetében is időben távolítsuk el a beteg, elszáradt részeket!

A lomblevelű örökzöldek között nagy népszerűségnek örvendő babérmeggyről és metszéséről itt olvashat többet!

Hogyan kezdjem?

A metszést mindig kezdje a sérült, elhalt, eltorzult vagy egymás keresztező ágak eltávolításával. Ezeket nem csupán tavasszal, hanem az év bármely szakában eltávolíthatja. Ezeket az ágakat teljesen metssze vissza, ne maradjon ágcsonk utánuk.

Az egymást keresztező ágak közül az egyiket távolítsa el az egyiket, úgy, hogy hagyja meg az egészségesebb vagy jobb helyen lévő vesszőt. Ha nagy, túlnőtt, sűrű lombhullató cserjével van dolga, akkor végezzen fiatalítást, mely egy drasztikusabb visszametszést jelent.

Az egymást keresztező, dörzsölő ágak közül csak erősebbet hagyjuk meg!

Milyen metszést válasszak?

A növények típusa és életkora határozza meg, hogy alakító, fenntartó vagy ritkító, esetleg ifjító metszést végezzünk rajta. Az alakító metszés fiatal növények esetében végezzük forma kialakítás a cél, mellyel megalapozzuk a növények élettartamát, gyümölcstermők esetében pedig a termőképességet is. Ezt időben követi, a már idősebb növények esetében a fenntartó metszés, mely céljában nem tér el, hiszen így elkerülhető az idő előtti felkopaszodás is.

A ritkító és ifjító metszést általában az elhanyagolt növények esetében kell alkalmazni, mely során a sűrű ágrendszert kell kiigazítani, mely nem szellőzik megfelelően, nem jut elég fény a belső részekre, gyümölcstermőknél pedig nem érnek be megfelelően a gyümölcsök.

A zöldmetszés ideje lombfakadástól lombhullásig tart!

Tekintse meg kertészetem télen is zöldellő cserjéit ide kattintva!

Ebben a cikkben megismerkedtünk azzal, hogy mivel, mikor és milyen formában érdemes a cserjék tavaszi metszését elkezdeni, azonban mindig tájékozódjunk növényünk igényeiről mielőtt elkezdjük metszeni, így lesznek a cserjék hosszú életű növényei a kertünknek.

Nézzen szét kertészetemben!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!