Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Crocosmia x crocosmiiflora 'Lucifer' - Kerti sáfrányfű

2.690 Ft

(ejtsd: krokoszmia)

Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 4-6 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Termék címkék:
Crocosmia évelő sáfrányfű
Ár: Kiszerelés: Kosárba
2.690 Ft
2 literes
Menny.:
5.290 Ft
3 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás:  a  nyolc sáfrányfű faj (Crocosmia) közül hét Dél-Afrika, egy pedig a közeli Madagaszkár szigetén őshonos. Eredeti élőhelyeiken az erdőktől a hegyoldalakon át a füves rétekig, patakok, vízfolyások mentétől a sivatagig megtalálható hagymagumós, egzotikus megjelenésű, terjedő tövű évelők.

A ’Lucifer’ a legelterjedtebb és legkedveltebb fajta, melyet a neves angol növénynemesítő, Alan Bloom hozott létre 1966-ban a Bressingham Nurseries-ben. 

Habitus: kb. 60-120 cm magas, robosztus, dús, bokros növekedésű, hosszúkás, felálló, kard alakú, élénkzöld tőlevelekkel.

Virág: július - augusztusban feketészöld, karcsú, finoman ívelő, a lombozat fölé emelkedő virágzati szárakon hozza tűzpiros, narancssárga torkú, tölcsér alakú, 6 szirmú, sűrűn elágazó, álfüzér virágzatba tömörülő virágait. Vonzza a méheket és a lepkéket.

Talajigény: jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag, üde, laza talajon fejlődik szépen.

Fényigény: nagy. Meleg, napos fekvést kedvel, bár elviseli a részleges árnyékot, de teljes napfényben a legszebb. Árnyékos helyre ne ültessük, mert kevesebb virágot hoz és kissé elnyúlik.

Vízigény: közepes, viszonylag jól tűri a szárazságot, de hosszantartó, csapadékmentes időszakban öntözzük, a pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: könnyen nevelhető, ha megtelepedett csak minimális törődést igényel, betegségekkel, rovarkártevőkkel szemben ellenálló. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, de a leveleket hagyjuk elszáradni. Mivel csak kb. -10 fokig fagytűrő,  ezért védett területre ültessük és télre takarjuk vastag avarral, szalmával esetleg fűrészporral.

Társítás és elhelyezés a kertben: a kerti sáfrányfű ragyogó virágszínével, élénkzöld, lándzsaszerű leveleivel egyaránt díszít. Önállóan, kisebb csoportokba ültetve, évelőágyak központi vagy szegélynövényeként, cserjék, fák előterében impozáns látványt nyújt és számtalan - harmonikus vagy kontrasztos - összeállítás kialakítására nyújt lehetőséget.

Ha egy vadregényes kertrészt szeretnénk létrehozni ültessünk elé sárga napszemvirágot, menyecskeszemet, piros-bordó 'Jose Aubergine' varjúhájat és ciklámenszínű gólyaorrot, struktúra elemként pedig bohém megjelenésű tollborzfüvet és kék deres csenkeszt használjunk. Hátterébe törpe gömb- vagy spiráltuját telepítsünk, kiemelve ezzel a 'Lucifer' leveleinek és virágainak színét és formáját.

Társításra javasolt növényfajták:

Heliopsis helianthoides 'Asahi' – Érdes napszemvirág
Coreopsis grandiflora 'Presto' - Nagyfészkű menyecskeszem

Sedum 'Jose Aubergine' – Varjúháj
Geranium 'Tiny Monster' - Ciklámen színű gólyaorr
Pennisetum alopecuroides 'Moudry' - Kínai vagy évelő tollborzfű
Festuca glauca 'Elijah Blue' - Kék deres csenkesz
Thuja occidentalis 'Little Champion' – Törpe gömb nyugati tuja
Thuja occidentalis 'Spiralis Mini' – Törpe spiráltuja


Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-120 cm 
Kifejlett szélesség: 50-75 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Virágzási idő: július - augusztus
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy 
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: szegély, vegyes évelőágyak, tematikus kert, nyári kert, dézsás növény, vágott virág

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: piros
Virágzási idő: nyáron

Videók