Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Crataegomespilus dardarii – Francia nasgonya

5.990 Ft

(ejtsd: kratégomeszpilusz dardarí)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 4-5 literes konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Ha nem talál valamilyen fajtát, vagy kiszerelést, kérem látogasson vissza később, mert 2021. április 25-től közel tízezer darab gyümölcsfa csemetém nevelése fejeződik be, és lesz elérhető.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Crataegomespilus dardarii – Francia nasgonya főbb jellemző

 

Jellemzői: A francia nasgonya egy régről ismert kertészeti különlegesség, amelyet 1895-ben találtak meg a francia Bronvaux-ban. A naspolya és a kétbibés galagonya hibridje. 3-4 méter magasra növő, lapított koronájú lombhullató faj.

Levelei viszonylag nagy méretűek, sötétzöldek, szélük kissé csipkés jellegű. Fehér színű, galagonyához hasonló ernyős fürtvirágzatát májusban hozza. Termései 2-3 cm nagyságúak, a naspolya termésére hasonlítanak és késő ősszel érnek. A termés éretten puha, kissé szotyós, aromásan savanykás-édes. Dísznövényként is nevelhető. Öntermékeny.

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A talaj pH-ra nem érzékeny. Időnként érdemes pótolni a talajának tápanyagtartalmát.

Fény- és hőigény: A napos és félárnyékos helyek megfelelőek számára. Árnyékos helyeken csak kevesebb termést érlel és a növény legyengülhet.

Vízigény: Vízigénye közepes, aszályos időszakokban érdemes öntözni. A talaját tartsuk nedvesen, ezért érdemes többször, kisebb vízadagokkal öntözni.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Különösebb gondozást nem igényel. Érdemes tavasszal a sérült, száraz és a nem optimális irányban fejlődő hajtásokat lemetszeni a növényről.

Kártevők, betegségek: A rozsdagomba és a lisztharmat károsíthatják, de ez nem számottevő. Kártevőkre nem érzékeny.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Sor- és tőtávolság: 3 x 1,5-2 m
Termésérés: Október-November
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: lekvár, bor, szörp, friss fogyasztás

 

Védett tartalom

Videók