Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cotoneaster dammeri var. radicans - Szőnyegmadárbirs

2.990 Ft

(ejtsd: kotoneászter)

Kiszállítási méret: 20-40 cm
Kiszerelés: 9x9 cm-es cserép - 2 literes konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag, tőzeges kertészeti földkeverék 

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Cotoneaster dammeri var. radicans - Szőnyegmadárbirs főbb jellemző

 

Habitus: Egy kifejezetten alacsony termetű (15-20 cm), ám szélesen elterülő (2-3 m) örökzöld, talajtakaró cserje. Levelei aprók, formájuk kerekded, felületük fényes, színűk mélyzöld.

Hajtásrendszere vízszintesen bókoló, sűrű. Hajtásai könnyen legyökereznek, majd ívesen felfelé törnek és újra lefelé ívelnek.

Virág: Májusban és júniusban hozza apró, hófehér, csillag alakú, ötszirmú virágait, amelyeket követnek a mélypiros, kisméretű, gömbölyű almatermések.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Félárnyékos vagy árnyékos kertrészekbe egyaránt telepíthető. A napos helyeken nem fejlődik kielégítően.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény és kifejezetten szárazságtűrő, de az aszályos időszakban a rendszeres öntözést meghálálja. Rendszeresen öntözze, kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Rendszeres metszést nem igényel, de 2-3 évente érdemes ritkítani, az elszáradt vagy beteg hajtásrészeket eltávolítani a cserjéről. A metszésre a tél vége vagy a kora tavaszi időszak ideális. Növényvédelménél a tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A szőnyegmadárbirs egy széles körben elterjedt, kedvelt gyeppótló növény, mely különösebb gondozás nélkül díszít. Előszeretettel telepítik fák alá, cserjék előterébe, mint talajtakaró növényt.

Társításba helyezve szintén ezt a szerepet tölti be, de tarka levelű, illetve élénk virágszínű növényekkel vegyesen telepítve szép kontrasztokat alakíthatunk ki. Hátterébe telepítsünk fehér-halvány rózsaszín, csillag alakú virágot nevelő ’Rosea’ liliomfát, felálló ágrendszerű ’Blue Alps’ kínai borókát, valamint piros, labdaszerű virágzatot nevelő ’Red Power’ kerti hortenziát.

Ezek mellé válasszunk tarka lombú, piros vesszős ’Argenteomarginata’ somot, mely egész évben díszít. Az előtérbe, a madárbirssel együtt telepíthetünk rózsákat is, így például a 'Lancôme' élénk sötét rózsaszín teahibrid rózsát.

Társításra javasolt növényfajták:

Cornus alba 'Argenteomarginata' – Piros vesszős som
Hydrangea macrophylla 'Red Power' – Kerti hortenzia
Juniperus chinensis 'Blue Alps' - Kínai boróka
Magnolia stellata 'Rosea' – Csillagvirágú liliomfa
Rosa 'Lancôme' - élénk erős rózsaszín teahibrid rózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 15-20 cm
Kifejlett szélesség: 200-250 cm
Ültetési tőtáv: 120 cm
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak, szoliter, talajtakaró, kőedény, sír, rézsű, madárbarát kert, méhlegelő

 

Védett tartalom

 

Videók