Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cornus mas 'Pancharevo' – Som

34.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: kórnusz mász)

Szállítási méret: 100-150 cm magas
Kiszerelés: 10 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Cornus mas 'Pancharevo' – Som főbb jellemző

 

Jellemzői: Lassú növekedésű lombhullató cserje vagy kis fa, amelynek kifejlett korában a magassága körülbelül 3-4 méter. Laza lombkoronát nevel, igen ellenálló faj, melyet egyre szívesebben ültetnek kertekben, parkokban, mivel kitűnően bírja a városi klímát is.

A levelei középzöldek, keresztben átellenesek, épszélűek és a levélcsúcsuk kihegyesedő. A lomb színe őszre lilásvörösre színeződnek, szinte izzanak. Virágjai bogernyőben nyílnak kora tavasszal, élénksárga színűek és igen mutatósak.

Termései ősszel érnek, amelyeket akkor érdemes szüretelni, amikor megcsípte őket a fagy, nagyságuk 1-1,5 cm. A termés piros, de vannak sárga termésszínű változatok is. A termés alakja hosszúkás, a terméshéj fényes, a terméshús pikáns ízvilágú.

Madárbarát kertekben is ideális faj. Terméséből szörpök, lekvárok, borok is készíthetők. A ’Pancharevo’ egy augusztusban szüretelhető, bolgár somfajta, amely óriás, hordószerű terméseivel figyelmet követel.

Augusztusi termésérésével korai fajtának számít. Gyümölcse fényes, éretten piros, nyersen és feldolgozva is fogyasztható.

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A talaj pH-ra nem érzékeny. Időnként érdemes pótolni a talajának tápanyagtartalmát.

Fény- és hőigény: A napos helyek megfelelőek számára, de kúszóárnyékot elvisel. Árnyékos helyeken csak kevesebb termést érlel és a növény legyengülhet.

Vízigény: Vízigénye kicsi, de aszályos időszakokban érdemes öntözni. Jó szárazságtő képességekkel rendelkezik.

Ültetési idő: Szabad gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A somot érdemes kora tavasszal metszeni. A metszés a sérült vagy nem optimálisan fejlődő hajtások eltávolításából áll. Sövénynövénynek is kiváló.

Kártevők, betegségek: Kártevőkre, kórokozókra nem érzékeny.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 1,5-2 x 2-2,5 m
Termésérés: Augusztus
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: lekvár, bor, szörp

 

Védett tartalom