Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Colchicum 'Giant' - Őszi kikerics

1.790 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A hagyma körmérete: 13/+ cm
Virágszín: rózsaszín

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

A Colchicum 'Giant' - Őszi kikerics főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Giant’ egy kertészeti változat, melyet a Colchicum giganteum egyik hibridjeként tartanak számon. Keskeny, szálas levelei tavasszal jelennek meg, majd fokozatosan nyár végére visszahúzódnak, majd a virágzás ideje alatt már nem láthatók.

A méretét tekintve 20-25 cm magas virágzásakor, de ezt akár meg is haladhatja. Virágai nagyméretűek, a bimbó sötét, lilás-rózsaszín árnyalatú, kinyílást követően világosabb árnyalatot ölt és előtűnik a virágközép fehér színe is. A porzók feltűnőek, aranysárga színűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A kikericsfélék (Colchicum) hazánk természetes élőhelyein is képviseltetik magukat, azonban virágzási időben és színben a kertészeti változatok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek.

A ’Giant’ fajta szeptember és október között tartó virágzásával alkalmas arra, hogy a nyári- és az őszi kert közötti átmenet egyik feltűnő növénye legyen.

Előnye, hogy bár nem tavasszal virágzik, mégis jól kombinálható más hagymásokkal, így például az ázsiai hibrid liliomokkal, valamint a szellőrózsákkal is, de a fehér ’Album’ őszi kikerics is jól mutat a társaságában.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Colchicum autumnale ’Album’
Lilium ’Orange’
Lilium ’Netty's Pride’
Anemone ’Mr. Fokker’
Anemone de Caen ’Bride’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 15-25 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Szeptember - Október
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: őszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: rózsaszín
Virágzási idő: ősszel
Ültetési idő július-augusztus
Ültetési mélység 10-15 cm
Virágmagasság kertben 15-25 cm

Videók