Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Citrullus lanatus 'Crisby' – Görögdinnye

Ár:
4.890 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Citrullus lanatus 'Crisby' – Görögdinnye főbb jellemző

 

Jellemzés: A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik és Afrika déli részéről származik. A görögdinnyék hajtásrendszer szerint három csoportba, hosszú-, rövid- és közepes hajtásúakra osztjuk.

A ’Crisby’ fajta extra korai, Crimson típusú görögdinnye ezért is piacvezetőként tartják számon, mivel a primőr piacokon elsőként jelenik meg. A termés nagy méretű, súlya 7-10 kg között alakul.

Formáját tekintve termés kerek, a héj vékony, színe világoszöld melyet csíkok díszítenek. A szállítást a vékony héj ellenére jól tűri. A hús magas cukortartalmú és élénkpiros színű. Friss fogyasztásra alkalmas fajta, mely elsőként érlel termést.

Talajigény: Jó szerkezetű, víz- és tápanyagmegtartó képességű, jól szellőző, szervesanyagban gazdag talaj megfelelő a számára. Ősszel és tavasszal trágyázott talajon fog a legjobban fejlődni.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, a virágzás és termésérés időszakában kiemelkedő vízigénnyel rendelkezik.

Hőigény: Melegigényes növény, így a késő tavaszi fagyok károsíthatják.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény, gyengébb minőségű talaj esetén a vegetációs időszak alatt szükséges plusz tápanyagot kijuttatni.

Gondozási, ápolási munkák: A késő tavaszi fagyok elmúltával kiültethető a palánta, amikor a talaj már felmelegedett, az ideális talajhőmérséklet a dinnyefélék esetében 16-17°C. A kiültetést követően alaposan öntözzük be.

A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, a kifejlett méret elérése után az ápolási munkák a rendszeres öntözésből állnak, a gyomokat rendszerint elnyomja. Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát!

Betegségek, kártevők: A levelek teljes elfehéredését és a termés rothadását okozhatja a tökfélék plectosporium betegsége, mely megelőzhető vetésforgó és öntözési technika alkalmazása mellett a betegség kockázata.

A másik tökféléket károsító betegség a mozaikvírus, mely a leveleken mozaikfoltosságot idéz elő, ezt a betegséget szúró-szívó szájszerű rovarok viszik át a növényre így ellenük fellépve csökkenthető a betegség kockázata.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm (talajon elterülő habitus)
Ajánlott sortáv: 1-1,5 m
Ajánlott tőtáv: 1-1,5 m
Kiültetés ideje: Május – Június
Termésérés: Június vége – Július

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!