Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Citromfa gyorstalpaló

Ajándék lónak ne nézd a fogát - tartja a mondás, ám néha ezt megfordíthatjuk, mondjuk úgy, hogy foghíjas lovat ne adj ajándékba. Valami hasonló dolog történt egy olvasóm esetében is, olyan ajándékot kapott, aminek örül, és ami kedves neki, azonban az időzítés nem a legmegfelelőbb volt. Levélíróm ugyanis szeptember közepén kapott névnapjára egy citromfát, aminek nem az ősz a főszezonja, így az ajándék kihívások elé állította őt, ezzel kapcsolatban kért segítséget tőlem. Mivel az eset bizonyosan nem egyedi, ráadásul a citrusfélék nagy népszerűségnek örvendenek nálunk, azt gondolom, hogy, másoknak is hasznos lehet, ha levelezésünk kivonatát közzéteszem, mert nem csak az őszi gondokat, hanem az általános citrusnevelési tudnivalókat is megbeszéltük.

szagűző-növény-02.jpg

Álom-citromfa: szép törzs, dús lombozat, mutatós és ehető termés. Nem könnyű összehozni

Olvasóm kérdései a következők voltak:

-Mit lehet tenni, hogy az ősszel kapott citromfa életben maradjon?

-A mellékelten elküldött képen is bemutatott növény több vékony ágacskából áll, viszont az interneten rendszerint egy vastag ágból álló növényeket találhatóak. Kora tavasszal kell szétültetni a fát ágacskákként, külön-külön karóval? Lehet-e várni ezzel a művelettel, vagy praktikus mihamarabb elvégezni?

-Mi a teendő az öntözés és a napfény tekintetében? 

-Átültetéskor citrusfélékhez kapaható speciális földkeveréket kell-e használni, vagy érdemesebb házilag keverni a földet?

-Mikor jön el a metszés ideje?

citromfám2.jpg

cirtomfám1.jpg

A fenti képek levélíróm szerzeményét ábrázolják. Látható, hogy a törzs nem egységes, de egyebekben nagyon szép növény

A válaszokat, és a legfontosabb, általános tudnivalókat a következőképpen tudom összefoglalni:

A szóban forgó citromfa valószínűleg több magról kelt citrom lehet, ezeket 1-2 éves korukban szokták oltani, ilyen módon érhető el a sok helyen elterjedt törzses forma. Az oltás a szakemberek számára sem egyszerű feladat, így nem feltétlen ajánlható az otthoni kísérletezés. Az átoltott citromok hamarabb virágoznak, és ha termést is hoznak, az szép és élvezhető lesz, olyan, mint az anyanövényé volt. Az oltás nélkül nevelt citrom lassabban fordul termőre, és termése sem feltétlenül ízletes, azonban ettől függetlenül még egy igen dekoratív dísznövény marad.
 
Az átültetés nagyon is fontos, ám ügyelni kell arra, hogy mérsékelten növeljük az ültetőkaspó méretét, ne helyezzük hirtelen túlméretes cserépbe. Az első időben évente kétszer, tavasszal, és ősszel költöztessük a növényt, később már csak egyszer, jellemzően tavasszal. Az idősebb töveket csak 2-3 évenként ültessük át, akkor, amikor a hajtások fejlődése még nem indult meg. A levélbeli növény esetében nem javasolnám, hogy a citromfa áganként szétszedésre kerüljön, így ugyan nem lesz meg a törzses forma, de sokkal esztétikusabb lesz a látvány. Esetleg amint megerősödtek a fás részek, 1-2 év múlva, akkor el lehet elgondolkodni a szétültetésen.
 
A kimondottan citrusfélékhez való föld ideális az ültetésre, de otthon, házilag is lehet keverni hasonlóan alkalmas földkeveréket. Amennyiben azonban csupán egyetlen növényről van szó, a készen kapható földkeverék a legegyszerűbb megoldás. A citromfa számára az őszi/téli időszakban is fontos a megfelelő páratartalom és hőmérséklet. A fagyok beállta előtt célszerű választani neki egy olyan szélvédett, huzatmentes helyet, ahol stabilan 10-20 °C körüli a hőmérséklet. Amennyiben lehetséges, kerülni kell a növény mozgatását, hogy meg tudja szokni téli körülményeket. Ebben az időszakban a napos órák száma és a napsugárzás mennyisége is csökken, ezért a növényünk ha napos helyen van, akkor is kevesebb fényt kap, így csökkentsük az öntözést, és tápoldatozást, hogy be tudjon állni egy nyugalmi állapotba. 
 
Tavasszal újra lehet kezdeni az intenzívebb öntözést, és a tápanyag utánpótlását, valamint metszéssel segíthetünk a mihamarabbi virágzás elindításában, hogy szebb, tömöttebb bokrot kapjunk. A 6-7 leveles hajtásokat a 3-4 levélnél kell visszametszeni, és amint újra kihajt a visszametszés után, ezt meg kell ismételni a friss hajtásnál is. Figyelembe kell venni, hogy a citrom a harmadik-negyedik elágazáson hozza a virágot.
 
citromfa-048.jpg
 
Remélem olvasómnak, és minden citrusrajongó hobbikertésznek segíthettem.
 
Képek: innen és innen.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus