Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Choisya ternata 'White Dazzler' – Mexikói narancsvirág

5.290 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: koízia ternáta)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Choisya ternata 'White Dazzler' – Mexikói narancsvirág főbb jellemző

 

Habitus: 150 cm magasra növő örökzöld cserje, amely bár mexikói származású, de hazánk egyre enyhébb telein teljesen télálló cserje.

Látványos, terebélyes, dús lombú, bokros habitussal rendelkező fajta. Örökzöld levelei hármas csoportokba rendeződnek, melyeket megdörzsölve erős, aromás illatot árasztanak.

Virág: A lombozat felett, áprilisban kezdenek nyílni a csillagalakú virágokból álló, fehér sátorozó virágzatok. A virágok erős narancsillatot árasztanak. Hosszan virágzik, folyamatosan, bár nyártól kisebb intenzitással egészen őszig.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat. Kifejezetten mésztűrő.

Fényigény: Félárnyékos helyen érzi magát legjobban, ahol tűző napsütés nem éri.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja.

Gondozás: Fiatalon fagyérzékeny, ezért érdemes takarni, illetve védett, melegebb fekvést találni számára a kertben. Virágzás után gyengén visszametszhető, ekkor távolítsuk el az esetlegesen fagykárt szenvedett hajtásokat is.

Visszametszés után gyenge másodvirágzás tapasztalható a nyár folyamán. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A mexikói narancsvirág ’White Dazzler’ fajtája egy közepes termetű, terebélyes, hosszan virágzó cserje. Konténerben is nevelhető, ez esetben azoknak is ajánlott, akiknek fagyzugos kertjük van.

Ha a kertjében van védett, félárnyékos hely, akkor természetesen kiültethető, de télen érdemes takarni, különösen fiatalon. Mivel kifejezetten tetszetős növény, ezért kiválóan társítható.

Ha társítja, akkor a társítás hátulsó részén alkalmazza az ugyancsak téli védelmet igénylő japán kazurát, amely vérvörös terméseivel és fényes leveleivel igencsak egyedi megjelenésű kúszócserje. Nevelje támasztéknál!

Előtte kaphat helyet a tarkalevelű, terebélyes ’Rosalinda’ babérhanga, amely mellé ültesse a ’White Dazzler’ fajtát! Ebben a cserjecsoportban kapjon helyet még a ’Rainbow’ fürtöshanga is.

A kék virágokkal teli ’Blue Gem’ veronikacserje társításban való elhelyezésével egy új, kontrasztot teremtő szín vihető az összeültetésbe. A társítást zárja le a kék virágú, bokros habitusú ’John Elsley’ alacsony gólyaorral.

Társításra javasolt növényfajták:

Kadsura japonica – Japán kazura
Pieris japonica 'Rosalinda' – Babérhanga
Leucothoe 'Rainbow' – Fürtöshanga
Hebe franciscana 'Blue Gem' – Veronikacserje
Geranium sanguineum 'John Elsley' – Alacsony gólyaorr

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 150 cm
Kifejlett szélesség: 120 cm
Ültetési tőtáv: 100-120 cm
Virágzási idő: Június-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: évelőágyások, cserjefoltok, lepkekert, szoliter, vidéki kert

 

Védett tartalom