Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Chimonanthus praecox – Illatos tündérfa

3.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: kimonantusz prékoksz)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
3.990 Ft
20 - 40 cm
Menny.:
4.990 Ft
40 - 60 cm
Menny.:
5.790 Ft
60 - 80 cm
Menny.:
6.590 Ft
80 - 100 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Chimonanthus praecox – Illatos tündérfa főbb jellemző

 

Habitus: Viszonylag nagy termetű (2-2,5 m) magas, terebélyes, közepes növekedési erélyű lombhullató, télen virágzó cserje vagy kis fa. Fényes levelei mélyzöldek, hosszúkásak, lándzsa alakúak. Törzsének alsó része vízraktározásra módosult.

Virág: Télen virágzik, és különlegessége, hogy virágjai már messziről is nagyon erősen érezhető vaníliaillatot árasztanak. A virágok nagyméretűek (2-4 cm), és széles, viaszos, sokszirmú.

Még lombfakadást megelőzően nyílnak január és március között. A külső, keskeny sziromlevelek sárgásfehérek, a belső sziromkörben levők színe bordó.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat. Kifejezetten mésztűrő.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de  tűző naptól érdemes óvni.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Viszonylag jól tűri a csapadékmentes időszakot.

Gondozás: A virágok a kétéves ágakon fejlődnek, még lombfakadás előtt. Ha a bokor hajtásai túlságosan besűrűsödtek, akkor virágzás után két rügyre érdemes visszavágni a hajtásokat. Fiatalon fagyérzékeny, ezért érdemes takarni.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az illatos tündérfa télen és kora tavasszal mutatja meg igazi szépségét, amikor nagyméretű sárga és bordó virágjai erős vanília illatukkal árasztják el a kertet.

Ezért érdemes szoliterként is alkalmazni, de ha társítani szeretnénk, akkor az ágyás hátsó részébe helyezzük nagy termete miatt, valamint azért, hogy ha véget ér a virágzása, akkor más cserjék és évelők is felhívhassák magukra a figyelmet.

A cserje elé ültessen sötétkék virágú kékszakállat (’Kew Blue’), amely a nyár végi virágzó kertet hozza el, a kisebb termetű és rózsaszín virágú angol kékszakállal (’Stephi’). Az ágyás oldalsó részében kiváló helye lehet a rózsaszín sásliliomnak ('Siloam David Kirchhoff'), amely lehajló leveleivel szépen kiegészíti a társítást.

A sásliliom mellé ültessen bíborlila szibériai nőszirmot (’Dorffest’). Ez a fajta átmenetet képezhet az illatos tűndérfa és a nyári virágzású fajták között. A nőszirom társítható tavaszi virágzású hagymásokkal, amelyek együtt virágozhatnak az illatos tündérfával, ahogyan a gömbös kankalin is. Ajánlom a kék virágú ’Confetti Blue’ és a rózsaszín virágú ’Confetti Deep Rose’ fajtákat.

Társításra javasolt növényfajták:

Caryopteris clandonensis 'Kew Blue' - Sötétkék virágú kékszakáll
Caryopteris clandonensis ’Stephi’ – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú)
Hemerocallis 'Siloam David Kirchhoff' - Rózsaszín sásliliom
Iris sibirica 'Dorffest' - Bíborlila szibériai nőszirom
Primula denticulata 'Confetti Blue' - Gömbös kankalin
Primula denticulata 'Confetti Deep Rose' - Gömbös kankalin

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 200-250 cm
Kifejlett szélesség: 200-250 cm
Ültetési tőtáv: 200 cm
Virágzási idő: Január - Március
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelőágyások

 

Védett tartalom