Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Chaenomeles x superba 'Red Trail' – Piros színű japánbirs

2.490 Ft

(ejtsd: kenomélesz szuperba)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Chaenomeles x superba 'Red Trail' – Piros színű japánbirs főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű, tövises lombhullató cserje, amelynek kifejlett korában a magassága 1-1,2 méter. Levelei fényesek, oválisak, mutatósak. Termete széles, lapított. Kissé terjedő tövű. Hajtásai kissé szabálytalanok, ívesen lehajlók.

Virág: Március-áprilisban nagy tömegben nyílnak 5 szirmú, mutatós, kellemes élénkpiros, feltűnő virágai. A virágok szinte beborítják a hajtásokat.

Termés: Termése nyáron jelenik meg, őszre érik be. Almaszerű, sárgászöld termései ehetők, bár kesernyés ízűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyek ideálisak számára. Mélyárnyékban a virágzás elmaradhat, amellyel a fajta elveszíti fő díszítőértékét.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A pangó vízre érzékeny.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Tavasszal, virágzást követően érdemes megmetszeni, de nem igényel évenkénti metszést. Mivel kissé terjedő tövű és hajtásai hajlamosak besűrűsödni, ezért 2-3 évente szükségszerű ritkító metszést alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Red Trail’ egy középmagas (1-1,2 m), tövises, szúrós lombhullató cserje, amely igazi pompáját tavasszal éri el nagy tömegben nyíló, cseresznyepiros virágaival. Nagyszerűen illik minden kertbe akár szoliterként, akár alacsonyabb sövényként, de társításban is kiválóan mutat.

Amennyiben társítja, ültesse mögé a citromsárga bogyójú tűztövis 'Soleil d'Or' fajtáját, ha nem túl árnyékos a kertrész. Mellette kapjon helyet a narancssárga virágú japánbirs 'Orange Trail' fajtája. A narancs és a piros színek egyszerre jelennek meg a társításban, ezért szinte izzó tavaszi hatást keltenek.

Eléjük ültesse a kerti mahóniát, mely egész évben díszít a lombjával. Az ágyás elülső részére válassza a rózsaszín (’Astary Rose’) és a lilás rózsaszín (’Amethyst’) kerti tollbuga fajtákat. Az ágyás szegélyén helyet kaphat a liláskék ’Blue Sunrise’ gólyaorr.

Társításra javasolt növényfajták:

Pyracantha coccinea 'Soleil d'Or' - Citromsárga bogyójú tűztövis
Chaenomeles x superba 'Orange Trail' – Narancssárga virágú japánbirs
Mahonia aquifolium – Kerti mahónia
Astilbe 'Astary Rose' - Kerti tollbuga (rózsaszín)
Astilbe 'Amethyst' - Kerti tollbuga (lilás rózsaszín)
Geranium 'Blue Sunrise' - Gólyaorr (liláskék)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2 m
Ültetési tőtáv: 1-2 m
Virágzási idő: Március - Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény
 

 

Védett tartalom