Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Chaenomeles japonica 'Red Hybrids' – Japánbirs

Ár:
2.490 Ft

(ejtsd: kenomélesz jáponika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Chaenomeles japonica 'Red Hybrids' – Japánbirs főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű, tövises lombhullató cserje, amelynek kifejlett korában a magassága 1-1,5 méter. Levelei fényesek, oválisak, mutatósak. Termete széles, lapított. Kissé terjedő tövű. Hajtásai kissé szabálytalanok, ívesen lehajlók.

Virág: Március-áprilisban nagy tömegben nyílnak 5 szirmú, mutatós, piros színű virágai. A virágok szinte beborítják a hajtásokat.

Termés: Termése nyáron jelenik meg, őszre érik be. Almaszerű, sárgászöld termései ehetők, bár kesernyés ízűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyek ideálisak számára. Mélyárnyékban a virágzás elmaradhat, amellyel a fajta elveszíti fő díszítőértékét.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A pangó vízre érzékeny.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Tavasszal, virágzást követően érdemes megmetszeni, de nem igényel évenkénti metszést. Mivel kissé terjedő tövű és hajtásai hajlamosak besűrűsödni, ezért 2-3 évente szükségszerű ritkító metszést alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Red Hybrids’ ahogy neve is mutatja erősebb, piros virágszínével díszít, mely miatt a virágzás ideje alatt egy feltűnő és meghatározó jelensége a kertnek. Mivel közepes termetű cserjének számít, így többféle módon alkalmazhatjuk a kertben.

Egy cserjékből álló vegyes összeállításhoz válasszunk mellé felfelé törő, oszlopos növekedésű ’Sentinel’ ír borókát és sárga virágú, vele közel egy időben nyíló ’Lynwood’ aranycserjét, valamint a sokak által ismert fehér virágú közönséges gyöngyvesszőt (Spiraea x vanhouttei).

A társításba érdemes elhelyezni még a nagyobb termetű, piros bogyó terméseivel ősszel díszítő ’Mohave Silver’ tűztövist is, mely jól kiegészíti a japánbirs formavilágát. Az előtér apró termetű, de igazán látványos cserjéjeként ültessen ’Kati’ törpe díszmandulát, melynek rózsaszín virágaival szintén egy feltűnő jelenség.

Társításra javasolt növényfajták:

Forsythia x intermedia 'Lynwood' - Lynwood aranycserje
Prunus tenella 'Kati' - Törpe díszmandula
Spiraea x vanhouttei - Közönséges gyöngyvessző
Pyracantha 'Mohave Silver' – Tűztövis
Juniperus communis 'Sentinel' - Oszlopos ír boróka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2 m
Ültetési tőtáv: 1-2 m
Virágzási idő: Március - Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom