Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Ceglédi óriás' kajszibarackfa mirabolán alanyon

10.990 Ft

Mirabolán alanyon

Univerzális alany, minden talajtípusra szerkezet és kötöttségtől függetlenül.
Homok talajokra vadkajszi alanyút válasszon inkább!

-----------------

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítéget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
10.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
14.490 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
22.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1953-ban Izsákon. Állami elismerést 1971-ben kapott, az "óriás" kajszik közül a legelterjedtebb fajta. 

Hajtásrendszer: fája középerős növekedési erélyű, ágai felállók, merevek, sudaras koronája fordított kúp alakú, közepesen sűrű. Vázakoronája széles, nyomott gömbkorona, vesszői pirosasbarnák, sűrűn paraszemölcsösek. A ’Magyar kajszinál’ valamivel kisebb koronát nevel. A termőgallyak világosszürkék, itt-ott fahéjszínű foltokkal, ritkán paraszemölcsökkel. Levele enyhén fodros szélű, finoman, duplán és tompán fogazott, hólyagos.

Termőképesség: korán termőre fordul, kiegyensúlyozottan és bőven terem, virágrügyei a tél végi-kora tavaszi fagyokkal szemben a ’Magyar Kajsziénál’ ellenállóbbak. Önmeddő.

Porzópárjai: 'Ceglédi bíborkajszi', 'Magyar kajszi'.

Gyümölcs: július elején-közepén érik, nagy vagy nagyon nagy (50-80 g), megnyúlt, oldalról kissé lapított, tojásdad alakú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon élénk kárminpirossal mosott, sötétvörössel márványozott és pontozott. Húsa, narancssárga, közepes szilárdságú, rostos, lédús, olvadó, kellemesen édes-savas, jellegzetes aromájú. Éréskor gyorsan puhul. Magvaváló, magbele édes. Megfelelő érettségben szedve jól szállítható.

Friss fogyasztásra, konyhai felhasználásra egyaránt kiválóan alkalmas.

Talajigény: a talaj szerkezetére kényes, gyökérzete sok levegőt kíván, a mélyrétegű, laza, jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, könnyen felmelegedő, enyhén meszes vagy semleges kémhatású talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, napos, meleg, szélvédett helyet kíván. A téli jelentős hőmérséklet ingadozások a vesszőkön és az ágakon idézhetnek elő fagyást. Mivel a mélynyugalmi állapota korábban befejeződik, enyhe januári idő esetén hamar beindul a nedvkeringés, a rügyek duzzadni kezdenek, ezért a késői fagyok a virág kezdeményeket károsíthatják.

Vízigény: közepes. A szárazságot viszonylag jól tűri, de évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget kíván. A termésérés előtti vízhiány a gyümölcs elaprózódását, hullását okozhatja, az őszi pedig a termőrügyek kifejlődését befolyásolja negatívan, ezért a fiatal fákat hetente 2-3 alkalommal, míg az idősebbeket hetente egy alkalommal bőségesen öntözzük.

Gondozás: telepítésnél vegyük figyelembe, hogy fény- és melegigényes, ezért ne ültessük olyan helyre, ahol más fákkal leárnyékolnák egymást és ahol erős szélmozgásnak kitett. Ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Fiatal korában igen fontos a gondos alakító metszés, míg a későbbiekben a termőrészek nevelésére való ösztönzés. Pirosbimbós állapotban vagy termésbetakarítás után végezzük metszését. A vázág végén hagyjuk meg a termővesszőket- és gallyakat, azok konkurenseit távolítsuk el. A korona felső részét erőteljesebben formázhatjuk, itt a leggyorsabb a megújulás. Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől. A metszésnél használt szerszámokat rendszeresen fertőtlenítsük.

Téli lemosó permetezése rügyfakadás előtt, január-februárban - esetleg március elején -, száraz időben történjen. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Kártevők, betegségek: monília, gyümölcs szürke rothadás (moniliózis), gnomóniás levélfoltosság. Sharka vírusra kevésbé fogékony kajszifajta.

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: a mirabolánra (Prunus cerasifera) oltott fa erős vagy igen erős növekedésű, korábban termőre fordul és bőven terem. Nagyon köves és nagyon száraz talajok kivételével mindenütt jól megél, sőt a nyirkos, mélyrétegű, kötött talajokat, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is tűri, de vegetációs ideje meghosszabbodik, a hajtások rosszul érnek be.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-6 m
Sor- és tőtávolság: 6x6 m
Termésérés: július eleje - közepe
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás

Védett tartalom

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

Paraméterek

Érési idő: VII. hó – (Július)
Gyümölcshús színe: sárga
Magyarországon érés július eleje - közepe

Videók