Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris clandonensis 'Stephi' (syn.: 'Lissteph') – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú)

5.490 Ft

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
5.490 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
6.490 Ft
60 - 80 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris clandonensis 'Stephi' (syn.: 'Lissteph') – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú) főbb jellemző

 

Habitus: 60-80 cm magasra megnövő, felálló hajtásrendszerű, gömbölyded, sűrű lombozatú lombhullató cserje vagy félcserje. Idősebb korában kissé széthajló habitusú lesz.

Levelei kellemes, levendulához hasonló illatúak, ezüstös színűek. Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, kellemes halvány rózsaszín vagy halványlila színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, buga szerű virágzatban. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Mérsékelten szárazságtűrő.

Gondozás: Kissé húsos gyökerei nagyon érzékenyek a téli csapadékra, a pangó vízre, ezért az ültetésnél erre különösen figyeljen, válasszon neki megfelelő közeget.

Hajtásai erősebb fagyok miatt visszafagyhatnak, de ez a virágzást nem befolyásolja. Márciusban érdemes visszametszeni a talaj felszíne felett 10-25 cm-rel.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Stephi’ angol kékszakáll egy kiválóan társítható és sokféleképpen elhelyezhető dísze lehet a kertjének.

A nagy tömegben nyíló halvány rózsaszín-halványlila virágok a nyár végi és őszi időszak csodás elemei lehetnek a kertjében. Színe, habitusa, dekoratív levélzete miatt szoliterként is kiváló egy nagyobb dézsában, vagy kiültetve a kertben, de rendkívül könnyen társítható. Érdemes Az ágyás hátsóbb részeire olyan cserjéket elhelyezni, amelyek meghaladják a ’Stephi’ 60-80 cm-es magasságát.

Erre kiváló választás lehet a nyári orgona, amely júliustól ontja virágzó illatát. Virágzása egybeér a kékszakálléval. Ajánlom az egzotikus megjelenésű ’Flower Power’ fajtát, amely színjátszó színeivel méltó társa lehet a rózsaszín virágú kékszakállnak. Ajánlom még a rózsaszín nagyvirágú nyáriorgonát is (’Peacock’). A kékszakáll legyen középen, és elé érdemes évelő dísznövényeket ültetni.

Ültessen elé szintén rózsaszín virágú kasvirágot. Ajánlom a 'Supreme Cantaloupe' fajtát. Az ágyás elülső részére kerüljön a rózsaszín virágszínű kúszó fátyolvirág ’Rosa Schönheit’ fajtája, melyhez kiválóan illik a narancsos színű napvirág (’Fire Dragon’).

Az ágyásszegélyen nagyszerű helye lehet a varjúháj ’Oktoberfest’ fajtájának, amely bár előbb virágzik, mint a társítás fajtái, mégis csodásan kiegészíti őket.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia weyeriana 'Flower Power' - Kékes-lilás virágú nyáriorgona
Buddleia davidii 'Peacock'® - Rózsaszín nagyvirágú nyáriorgona
Echinacea purpurea 'Supreme Cantaloupe' – Kasvirág
Gypsophila repens 'Rosa Schönheit' - Kúszó fátyolvirág
Helianthemum 'Fire Dragon' - Napvirág (narancspiros, sárga középpel)
Sedum acre 'Octoberfest' - Varjúháj

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60-80 cm
Kifejlett szélesség: 50 cm
Ültetési tőtáv: 50-60 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom