Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris clandonensis 'Pink Perfection' – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú)

5.090 Ft

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2-4 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
5.090 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
5.990 Ft
60 - 80 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris clandonensis 'Pink Perfection' – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú) főbb jellemző

 

Habitus: 1 m magasra megnövő, felálló hajtásrendszerű, gömbölyded, sűrű lombozatú lombhullató cserje vagy félcserje. Levelei szürkészöld színűek, megdörzsölve kellemes aromájúak. Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, halvány rózsaszínek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, bugaszerű virágzatban. A virágok kiváló lepke- és méhcsalogatók.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Mérsékelten szárazságtűrő.

Gondozás: Kissé húsos gyökerei nagyon érzékenyek a téli csapadékra, a pangó vízre, ezért az ültetésnél erre különösen figyeljen, válasszon neki megfelelő közeget. Hajtásai erősebb fagyok miatt visszafagyhatnak, de ez a virágzást nem befolyásolja. Márciusban érdemes visszametszeni a talaj felszíne felett 10-25 cm-rel.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Pink Perfection’ egy kifejezetten kompakt habitusú, gazdagon virágzó díszcserje, mely igen nagy díszítő értékkel rendelkezik. Augusztusban kezdi virágzását, mely jellemzően szeptember végégig tart, de októberben is felfedezhetünk rajta néhány virágot. Virágzási ideje miatt tökéletes átmenetet ad a nyári- és az őszi kert között.

A kertben könnyen elhelyezhetjük, akár középmagas szegélyként is. Társításba helyezve nagyobb termetű cserjék előterében is jól mutat, de évelőkkel is bátran kombinálhatjuk. Társításba helyezve telepítünk mellé ’Grand Bleu’ sötétkék virágú kékszakáll fajtát, ebben a kombinációban járdák, utak mentén is elhelyezhetjük.

Ha kisebb kertészbe telepítünk, akkor a kékszakáll fajták elé ültessünk ezüstös lombú, fehér virágú ’Sommerschnee’ ezüstös gyöngykosárkát, valamint alacsony termetű varjúhájat (Sedum pachyclados), mely visszafogottnak tűnhet, de rozettái miatt tökéletes választás.

A kékszakállak mögé ültessünk 60-80 centiméter magasságot elérő ’Primadonna Rose’ bíborkasvirágot, valamint vattacukorfüvet (Muhlenbergia capillaris), mely a virágzása során rózsaszín, felhőszerű hátteret hoz létre a társítás hátterében.

Társításra javasolt növényfajták:

Anaphalis triplinervis 'Sommerschnee' - Ezüstös gyöngykosárka
Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu'® - Sötétkék virágú angol kékszakáll
Echinacea purpurea 'Primadonna Rose' - Bíbor kasvirág
Muhlenbergia capillaris – Vattacukorfű
Sedum pachyclados – Varjúháj

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100 cm
Kifejlett szélesség: 100-120 cm
Ültetési tőtáv: 100 cm
Virágzási idő: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom