Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris x clandonensis 'Heavenly Blue' - Angol kékszakáll

4.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris x clandonensis 'Heavenly Blue' - Angol kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 80-100 cm magasra növő, bokros habitusú, lombhullató cserje, amely felfelé törő, rendkívül sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik.
Levelei viszonylag nagyok, illatosak, keskenyek, lándzsa alakúak és szürkésen molyhosak, ritkán fogazottak vagy épszélűek. Idősebb korban habitusa kissé terebélyesedő. Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, élénk kék színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, bugaszerű virágzatban a hajtások csúcsi részén. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Szárazságtűrő. Mivel gyökerei húsosak, ezért a pangó vizet, és a tél végi nagy vízmennyiséget nehezen tűri.

Gondozás: Tavasszal érdemes erősebben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Heavenly Blue' keskenylevelű angol kékszakáll egy közepes termetű, 100 cm magasra növő lombhullató cserje, mely illatos levelei és nyár végi intenzív kék virágai miatt nagyon kedvelt fajta. Alkalmazható a kertben szoliterként, de cserjecsoportokban is elhelyezhető.

Laza sövény kialakítására is alkalmas, azonban évelőkkel szintén lehet társítani. Amennyiben társítja, ültessen kisebb csoportban nyár végi virágzású mályvacserjét a kertrészre. Ajánlom a levendulaszínű 'Lavander Chiffon' fajtát. Előtte helyet kaphat a sárga lombú és sárga virágú bókoló aranycserje (’Aurea’), amely mellé ültesse a 'Heavenly Blue' fajtát.

A kékszakáll fajtákból minél több van, annál jobban érvényesülnek, ezért ajánlom mellé vagy elé a sötétkék virágú angol kékszakáll 'Grand Bleu'® fajtáját. A cserje elé ültethet évelő dísznövényeket.

Válassza erre a célra a skarlátpiros méhbalzsamot (’Cambridge Scarlet’), az ágyás elülső részére pedig ültesse a kistermetű, kék virágú 'Zinser's Giant' macskamentát. Az ágyás szegélyére kerüljön a sötét rózsaszín napvirág (’Beach Park Red’).

Társításra javasolt növényfajták:

Hibiscus syriacus 'Lavander Chiffon' – Mályvacserje
Forsythia suspensa 'Aurea' – Bókoló aranycserje
Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu'® - Sötétkék virágú angol kékszakáll
Monarda 'Cambridge Scarlet' - Méhbalzsam (skarlátpiros)
Nepeta grandiflora 'Zinser's Giant' – Macskamenta
Helianthemum 'Beach Park Red' - Napvirág (sötét rózsaszín)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 60-100 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom