Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu'® - Angol kékszakáll

5.990 Ft

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
5.990 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
6.790 Ft
60 - 80 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu'® - Angol kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 50-80 cm magasra növő, törpe habitusú lombhullató cserje, amely felfelé törő, rendkívül sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik.
Levelei viszonylag nagyok, illatosak, széles lándzsa alakúak és szürkésen molyhosak, ritkán fogazottak vagy épszélűek. Idősebb korban habitusa kissé terebélyesedő. Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, élénk kék színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, bugaszerű virágzatban a hajtások csúcsi részén. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Szárazságtűrő. Mivel gyökerei húsosak, ezért a pangó vizet, és a tél végi nagy vízmennyiséget nehezen tűri.

Gondozás: Tavasszal érdemes nagyobb mértékben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Grand Bleu'® sötétkék virágú angol kékszakáll egy kistermetű lombhullató cserje, amelynek kifejlett kori magassága 50-80 cm. A felfelé törő hajtásrendszere, a nyár vági és őszi kék virágai miatt igen kedvelt fajta. Nevelhető szoliterként, de akár alacsony cserjét, szegélyt is képezhetünk vele.

Ültethető sírokra, sziklakertbe és cserjefoltok, évelőágyások növénye is lehet. Amennyiben társítja, ültesse a társítás hátulsó részére a bíborlila nyáriorgonát (’Royal Red’), amely mellett nagyszerű helye lehet a telt, sötétlila orgonának (’Charles Joly’).

Az összeültetést kiegészítheti a kék virágú törpe nyáriorgonával (’Nanho Blue’), amely mellé ajánlom a 'Grand Bleu'® sötétkék virágú angol kékszakáll, valamint a szintén különleges, kistermetű angol kékszakállat ('Petit Blue').

A társításban kapjon helyet a rózsaszín közönséges levendula ('Miss Katherine') és a narancsos-piros virágú cserjés pimpó ('Marian Red Robin'). Ezzel egy egész nyáron át és az ősz nagy részében gazdagon virágzó, színpompás társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Royal Red'- Bíborlila nyáriorgona
Syringa vulgaris 'Charles Joly' - Telt, sötétlila orgona
Buddleia davidii 'Nanho Blue' – Kék virágú törpe nyáriorgona
Caryopteris x clandonensis 'Petit Blue' – Angol kékszakáll
Lavandula angustifolia 'Miss Katherine' - Rózsaszín közönséges levendula
Potentilla fruticosa 'Marian Red Robin' – Narancsos-piros virágú cserjés pimpó

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-80 cm
Kifejlett szélesség: 60 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom