Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Capsicum 'Iulor' – Bloky paprika (sárga – extra nagy termés)

Ár:
1.690 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Capsicum 'Iulor' – Bloky paprika (sárga – extra nagy termés) főbb jellemző

 

Jellemzés: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga.

Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony. Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére. Az ’Iulor’ egy sárga színűre érő, kifejezetten nagy termést érlelő, determinált növekedésű bloky típusú paprikafajta.

A termése hosszúkás, bordázott, amelynek széles a termésválla és tompa a terméscsúcsa, csípmentes. Korai érésű fajta. A termés jelentős mérettel rendelkezik (akár 300-400 gramm tömeggel is rendelkezhetnek), a terméselaprózódás a tenyészidőszak végére sem törpül.

A szedést követően a termés sokáig eltartható. Nagy előnye, hogy ellenáll a TMV-vírusnak. A fajta héja vastag, cirmosan sárgulva érik – ez nagyon dekoratívvá teszi. A terméshús lédús, vastag. Alkalmas friss fogyasztásra, salátákba, és remek paprikakrém készíthető belőle.

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.

Fényigény: Kifejezetten fényigényes. De jól bírja a félárnyékos körülményeket is, legalábbis a többi paprikafajtához képest. Természetesen a fényes nevelési hely az ideális. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.

Vízigény: Vízigénye viszonylag nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.

Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni. Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Fontos neki a kálium a termésérés idején.

Gondozási, ápolási munkák: A paprika egy olyan növény, amelyet gyakran szemmel kell tartanunk. Fontos a folyamatos gyommentesen tartás, hiszen ezzel számos betegség és kártevő terjedését megakadályozhatjuk.

Az egyenletes tápanyagellátás is fontos, virágzáskor és termésérés idején megnő a növény káliumigénye, erre figyeljünk. A kiszáradást nem tolerálja, ezért naponta öntözzük, főként a nyári kánikula idején.

Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket.

Ha az állományt gyommentesen tartjuk és odafigyelünk a nevelésére, akkor a betegségek, kártevők nagy része mellőzni fogja növényeinket. Az ’Iulor’ TMV-vírus rezisztens fajta.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-70 cm, de nagytömegű termései miatt érdemes támaszték mellett nevelni
Ajánlott sortáv: 50 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: a tavaszi fagyok elmúltával (május eleje)
Betakarítás: nyár közepétől késő őszig.
Termés: Az ’Iulor’ egy sárga színűre érő, kifejezetten nagy termést érlelő, csípmentes, determinált növekedésű bloky típusú paprikafajta. A termése hosszúkás, bordázott, amelynek széles a termésválla és tompa a terméscsúcsa.

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!