Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Calendula - Körömvirág

1.590 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.490 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Calendula - Körömvirág főbb jellemző

 

Jellemzés: A körömvirágról sok dolog is eszünkbe juthat. Sokaknak, mint dísznövény jut eszükbe, amely sárga, kifejezetten illatos virágjaival felelevenítteti nagyanyáink kertjét és vidám, nyári hangulatot teremtenek.

Vannak, akik a biológiai növényvédelem miatt kötöttek barátságot a növénnyel, hiszen nagyon erős levéltetű- és fonálféreg távoltartó hatással rendelkező növény. Rendkívül hatékony gyógynövény is, számos hatása széles körben ismert, hiszen a szirmaiból készült krém kiváló hámosító hatással bír. Sebösszehúzó, fertőtlenítő hatású. A teája gyógyítja a gyomor- és egyéb emésztőszervrendszeri panaszokat.

Egy érdekes tény róla, hogy az ehető virágok közé tartozik, ezért ínyencek fogyaszthatják a szirmait nyersen, salátába keverve, gyógyhatása ilyen módon jobban érvényesül, erősíti az immunrendszert. Az ételt színével díszíti, különleges, enyhén csípős ízével gasztronómiai értékét növeli.

Ez a kis növény pedig, ami ennyi mindenre jó, egy alacsony termetű, magról szaporítható egynyári növény, amely sárga szirmait nyáron bontja, bokros termetével pedig szépen mutathat kertjében, vagy balkonján.

Talajigény: Kedveli a viszonylag nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat, de száraz talajokon is megél.

Fényigény: Nagy fényigényű, ezt fontos biztosítani számára.

Vízigény: Gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük. Kifejezetten szárazságtűrő.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 22-25 °C.

Tápanyagigény: Közepesen tápanyagigényes növény. Virágzás előtt, a virágzati bimbók megjelenésétől érdemes kissé több káliumot adni neki.

Gondozási, ápolási munkák: A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetőek a palánták. Ültetést követően bőségesen öntözzük be a növényeket. A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg.

Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát! A körömvirág olyan kertekben is elsőrendű növény, ahol nincs sok idő a kertészkedésre, ugyanis kis igényekkel rendelkezik.

A szárazságot jól tűri, persze érdemes az aszály idején öntözni, hogy erősebb legyen a növényállományunk. Amennyiben magról vetette március hónapban, úgy érdemes ritkítani 3-5 lombleveles állapotban. A hőmérséklet emelkedésével a virágok mérete csökken, viszont ez rendszeres öntözéssel lassítható.

Arra figyeljünk, hogy ne kapjon túl sok vizet a növény. A pangó vizet nem tűri. Augusztus elején a már apró virágokat 8-10 cm-es magasságban levághatja, a virágokat felhasználhatja. Ha ilyen módon végzi a tövek megújítását, akkor négy hét múlva újra betakarítható az állomány.

Betegségek, kártevők: A körömvirág esetében a lisztharmat és a rozsadagomba fertőzés számít veszélyesebb betegségeknek, de az állomány gyommentesen tartásával és a rendszeres, kis adagokkal történő öntözéssel a fertőzés elkerülhető.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 30-40 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Kiültetés ideje: április második felétől

 

Védett tartalom

Videók