Hasznos tudnivalók
Származás: 1856 körül szelektálta Kornelius Johannes Willem Ottolander a ’Reinette de Montfort’ fajta rügymutácójaként boskoopi (Hollandia) faiskolájában. 1863-ra sokfelé elterjedt, népszerűségét ma is őrzi.
 Hollandiában és Németországban almás süteményekhez az egyik leggyakrabban használt fajta, így a berlini almás pite is elképzelhetetlen nélküle.
 Hajtásrendszer: fája erős vagy középerős növekedési erélyű, nagy, nyitott, kezdetben felfelé törő, később kissé lehajló ágrendszerű koronát nevel. Levele közepes vagy nagy méretű, tojásdad alakú, fűrészes szélű.
 Termőképesség: későn fordul termőre, de azt követően jól terem, alternanciára hajlamos, ezért magasabb hozamú évben érdemes termésritkítást végezni. Triploid, beporzásához 2 diploid fajta szükséges.
 Porzói: ’Champion’, ’Charlotte’, ’Cox narancs renet’, ’Delcorf’, ’Discovery’, ’James Grieve’, ’Melba’, ’Melrose’, ’Rubinette’, ’Sikulai alma’, ’Summerred’, ’Sunburn’, ’Téli arany parmen’, ’Vista Bella’, 'Weißer Winterglockenapfel'.
 Gyümölcs: szeptember végétől október közepéig szedhető, novembertől fogyasztható, nagy vagy igen nagy méretű (kb. 200 g vagy annál nagyobb tömegű), gömbölyded, kúpos alakú, enyhén bordázott. Héja sárgászöld alapszínű, teljes érettségében sárga, napos oldalán narancsvörös-sötétvörös színnel foltos és csíkozott, érdes, matt, 50%-ban parás, száraz tapintású. Húsa sárgásfehér, kemény, ropogós, lédús, savanykás, finoman édes, jellegzetes fűszeres aromájú, illatos.
 Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt kiváló (jól bírja a főzést, sütést), kb. 3-5 hónapig tárolható. Jól szállítható.
 Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
 Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli. Nagymértékben tűri a szélsőséges éghajlati változásokat. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
 Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
 Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. Tápanyagigényes lévén a későbbiekben is biztosítsuk számára a megfelelő ellátást.
 Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek. Fája jól alakítható, az idős fák rendszeres termőrészifjító metszést igényelnek, a 3 évesnél idősebb termőrészeket váltani kell.
 Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
 Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
 Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
 Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
 Alany: 
 Fontos tudni!
 Kifejlett magasság: 4-5 m  
 Védett tartalom
	Sor- és tőtávolság: 6x5 m
	Termésérés: szeptember vége – október közepe (szedésérett)
	Fény- és hőigény: nagy és közepes
	Vízigény: nagy 
	
	Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (3-5 hónap)