Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az egyre szerethetőbb borostyán – avagy ismerjük meg a borostyánfalat

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak meg a zöldfalak. Korábban még csak Európa nagyvárosaiban láttuk őket, de mára már Budapesten és vidéki várásokban is szép számmal akadnak. Nem véletlenül lettek ilyen közkedveltek, hiszen rendkívül sokat segítenek a városok, kertek, irodaházak zöldítésében. A segítségükkel a kihasználhatatlan falfelületek beboríthatók növényekkel, így a kertek egy szó szerint új dimenzióját hozhatjuk létre. Sőt, továbbmegyek… Olyan növények is alkalmassá és könnyen kezelhetővé válnak zöldfalelemként való kezelésükben, amelyek egyébként nem túl közkedveltek és sokan félnek együtt élni vele.


 

Zöldfalak: egyre nagyobb teret hódítanak világszerte


Borostyán: Szeretjük és nem szeretjük

Jó példa az ilyen növényre a borostyán, mely egy nagyon megosztó növény, ugye, igazam van?  Az emberek egyik fele nagyon szereti, hiszen nincs útban a kertben, nagyon jól befuttathatók vele falak és egyéb felületek, tehát ellátja látványos, dekoratív eleme a kertnek, amely ráadásul rendkívül kis hely- és gondozási igényű. Emellett még örökzöld is. De ott vannak azok, akik csak a sziszifuszi munkát látják a borostyán nevelésében, és őket is teljesen megértem.

Ha a borostyán nincs kordában tartva, vagy nem jó helyen nevelkedik, nagyon sok bosszúságot tud okozni. Az egyik legnagyobb hibája, hogy bizony ha szeretnénk kitessékelni a kertünkből, úgy bizony nehéz fába vágjuk a fejszénket, mivel sarjakról ismét megjelenik, így az agresszív növények közt is számon tarthatjuk

A megosztó növény

Szerethetővé tehető? Itt a megoldás: a borostyánfal

Mit tehetünk mégis, hogy megkedveljük a borostyánt és fenntartások nélkül tudjuk nevelni és ápolni?
Nos, a megoldás megérkezett, úgy hívják: borostyánfal.

A borostyánfal leegyszerűsítve - ahogy a neve is jól mutatja - egy fal, amelyre borostyán van felfuttatva, tulajdonképpen egy növénykerítés. És hogyan képzeljük el? A tartószerkezet egy függőleges, sűrű szövésű, korrózióálló fémrács. A vastag fémdrótok horganyzottak és ponthegesztéssel vannak egymáshoz erősítve. Ez a háló egy nagy méretű konténerben áll, melybe erősen rögzítve van. A konténerben virágföld van, amibe pedig bele vannak ültetve a csodaszép, előnevelt borostyánok. Mivel az egész szerkezet mobil, ezért könnyen mozgatható, gyorsan telepíthető és ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk megváltoztatni a helyét, egyszerűen megtehetjük, hiszen csak arrébb kell mozdítani a panelt. Ebből a tulajdonságából adódóan a borostyán panel kiválóan alkalmazható rendezvényeken (kültéri és beltéri) pavilonként vagy térelválasztóként. Arra figyeljünk, hogy a rendezvény végén a fal kerüljön ki a szabad levegő alá, ne maradjon az épületben, hiszen tudjuk, hogy a borostyán nem szobanövény, kint érzi jól magát.

Borostyánfal rendelés - INGYENES házhozszállítással az ország bármely pontjára

Tudják, mi még a rendkívül nagy előnye ennek az új, innovatív megoldásnak? Az, hogy nem kell többet szembesülniük azzal a problémával, hogy ha már valahol a kertjükben nem látják szívesen a borostyánt, és eldöntik, hogy kivágják, akkor lehetetlen feladatot állítanak maguk elé? Nos, ettől a problémától teljesen megszabadít minket a borostyánfal, és ez óriási dolog.

Természetesen, ha jó helye van, elkezd növekedni. Ekkor sincs baj, aggodalomra semmi ok, hiszen évente kétszer is meg lehet metszeni, eltávolítani a nem kellő hajtásokat és tovább használni az évről évre egyre sűrűbb növényfalunkat.
A borostyán rendkívül sokáig él. Ez a megoldás ezt tudja számára biztosítani, hiszen a szerkezet stabil, s ha már beültettük borostyánnal a panelt, akkor tényleg biztos helye lehet a növényeinknek.

Természetesen megvan a lehetőségünk arra, hogy a tartókonténereket a talajba süllyesszük, ami egy nagyszerű megoldás, mivel nem kell attól tartanunk, hogy télen átfagy, vagy nyáron túlzottan átmelegszik a konténervályú fala. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor kerítésnek is kiváló választás, és kis négylábú barátainkat is meg tudjuk óvni egy-egy szökéstől, vagy attól, hogy más kutyák bejöhessenek a portára. Ez a fémháló sűrű szövésének, nagyfokú stabilitásának köszönhető. Ha pedig nem szeretné a talajba süllyeszteni, akkor fából vagy fémből készült ültetőkonténerekbe is belehelyezheti a paneleket, így is rendkívül esztétikus látványt nyújt. Az ehhez javasolt edényméret: 130 x 30 x 25 cm.

Sokféleképpen felhasználható

A borostyánfal nagy előnye még mindezen túl, hogy minden kertbe illik. Legyen az minimalista, klasszikus vagy modern. A borostyán egy örök faj, s ezáltal bárhol alkalmazható, borostyánfalként is. Esztétikus látvány, nem csak kertekben, hanem közterületeken, városi alkalmazásban is.

Miért éppen a borostyán?

Nos, mert egy rendkívüli növény, ha megtaláljuk vele a kompromisszumot. Az Egyesült Királyságban például nagyon gyakori, és egyre többet használnak fel a várostervezésben. Ez persze nem véletlenül van így, hiszen számos előnyös tulajdonságát bebizonyították a közelmúltban. Nézzük meg, mik ezek!

A borostyán nagyon fontos feladatot teljesít ebből a szempontból, hiszen csökkenti a penészesedést és javítja a levegő minőségét. Mivel az egyre fokozódó szmog sok ember légzőszervrendszerét tönkreteszi, ezért a borostyán számukra is megoldást jelenthet. A NASA szerint a borostyán az egyik legfontosabb légtisztító növény, amely kiszűri a káros anyagokat a levegőből, mint a benzol, a formaldehid vagy a xilol.

Ezek a méreganyagok ugyanis köztudottan légúti betegségeket okoznak beltérben. A falakban, festékekben, bútorokban megtalálhatók, és sajnos előbb-utóbb a levegőbe jutnak. A borostyán megköti ezeket az anyagokat. A borostyán a levegőben lévő összes toxin eltávolítása és a penészrészecskék mennyiségének csökkentése miatt jótékony hatással lehet az asztmás, hörghurutos és COPD- s tüdőbetegség tüneteire. Ezenkívül ellazítja a légutakat, és ezzel is segíti a tiszta levegő szállítását a tüdő felé. A borostyán képes 40%-kal csökkenteni a fejfájásos panaszok számát, és 21%-kal csökken a fáradtságérzet, pusztán attól, hogy a közelünkben van a növény és ’működik’ mind fizikai szinten, mind pedig hat mentális szinten, hiszen hat a lelkünkre, az agyunkra, ezáltal a hangulatunkra.

És persze nem csak minket véd, hanem a falfelületeket is, amely előtt elhelyezzük őket. Az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy télen a borostyánnal borított falak 15% -kal melegebbé tették az épület belsejét. Nyáron a növénytakarás miatt a falak 36% -kal hűvösebbek voltak. Ez óriási eredmény.

Kutatások kimutatták, hogy egy borostyánfal, beültetve növényekkel, mintegy 45 liternyi oxigént képesek termelni naponta. Ez aztán a mennyiség, ugye? Emellett pusztán a létezésével képes arra, hogy javítsa a környezetét, a környezetében élő emberek életét, ugyanis javítja a mikroklíma páratartalmát, ezáltal nem lesz olyan száraz a levegő, amely nekünk és a növényeinknek is egészséges.

S miért nézzünk szeretettel efelé a növény felé még ezeken túl? Mert ősszel nyíló, apró, sárga virágai nektárt termelnek, és ez fontos táplálékforrás a rovaroknak ilyenkor, amikor már a legtöbb növény elvirágzott. Rengeteg rovar, mint a méhek, darazsak, lepkék számára a borostyán egy nagyon fontos táplálékforrás ahhoz, hogy túlélhessék a hidegebb hónapokat. Emellett a madarak számára is fontos menedék lehet, pihenőhely, alvóhely. Télen érő termése pedig táplálékot biztosít tollas barátainknak.

Hogy kezeljem a borostyánfalat?

A borostyánfal gondozása rendkívül egyszerű. Nincs vele semmiféle bonyodalom. A fal 185 cm magas, tehát jól takar és elhatárol – éppen, amire szüksége van. 120 cm széles. Ez a szélesség nagyon könnyen beilleszthető szint bárhová és könnyen mozgatható. Az ültetővályú szélessége 15 cm, amely a borostyánnak bőven elég a megfelelő élettérhez, és az ember könnyen meg tudja emelni, hiszen a vályúban lévő virágföld összességében nem sok, ezáltal emelhető és kezelhető.

A borostyánfal kezelhető méretekkel rendelkezik

Ahogy írtam korábban, a metszés fontos lehet, de elég évente két alkalommal megejtenie, amikor látja, hogy a növénye kezd túlságosan saját életet élni. Nagyon fontos természetesen a vízutánpótlás, hiszen ebben a konténerben a növény csak a földjében lévő vizet tudja hasznosítani. Fontos, hogy ezt rendszeresen pótoljuk, főleg a nyári aszály idején. Mivel a borostyán a téli hónapokban is vegetál, ezért téli fagymentes időben is érdemes néhányszor megöntözni. Időnként érdemes a tápanyagot is utánpótolni.

Ezzel elkerülhető a növények idő előtti öregedése és elpusztulása, valamint a hiánybetegségek kialakulása is.

A borostyánpanel alkalmazási formái

Az alkalmazása sokrétű, tényleg élete rengeteg területén helyet kaphat. Nézzük meg, mik ezek, hol alkalmazható a borostyánfal!

  • Alkalmazható kerítésként. Akár a már meglévő kerítése elé téve a paneleket, akár egy teljesen új kerítést képezve. Kiváló zajfogó, sűrű szövésének köszönhetően rendkívüli módon képes csökkenteni a környezeti hangokat, zajokat.
  • Nagyon jó térelválasztó. Legyen szó akár egy vendéglátóhelyiségről, akár egy kerti partyról, kiválóan takar és elhatárol. Használható erkélyeken, teraszokon, a sűrű szövésének köszönhetően nem hallatszik át jelentősen a zaj, a méretéből adódóan pedig (185 cm) nem lehet rajta átlátni, csak a magasabb egyéneknek. Fal mellé téve pedig megvédi a falat a csapadék káros hatásaitól, és a por nagy részét is képes felvenni.
  • Sokan küzdenek azzal, hogy nincs garázsuk, ezáltal az autójukat a szabad ég alatt kell tárolniuk. Ez az autó számára sem a legjobb megoldás. Ha viszont 10 borostyánpanelt egymáshoz illeszt, melynek tetejére egy tetőmerevítőt erősít, egy nagyon jó kis ECO garázs készíthető, amely mobil, és mindenféle előzetes tervezést, építést és költséget megspórol nekünk.
  • Amennyiben rendezvényt szervezünk, és 8 panelt egymáshoz helyezünk, és a szerkezetet ellátjuk egy tetőmerevítővel, akkor egy fantasztikus jó pavilont kapunk, amely rövid idő alatt összeszerelhető és a rendezvényt követően ugyanilyen könnyen szétbontható. Ide tartozik az a tény is, hogy véd az erős napsugárzástól, a káros UV-sugárzást pedig akár 70%-kal képes csökkenteni.
  • A hulladéktároló konténerek, kukák takarására is szolgálhat. Valljuk be, nem túl dekoratív az udvaron díszlő kuka. Nem igazán lehetett vele kezdeni semmit, csupán elviseltük, szó nélkül. Viszont a borostyánfallal megvan arra a lehetőség, hogy nem kelljen a kukát nézni, hiszen a modulok kiválóan eltakarják. Sőt, nyáron nem engedik, hogy felmelegedjen, s így a kellemetlen szagok is enyhébbekké válhatnak.

Rendkívül esztétikus látvány

Szívesen megnézné a borostyánfalat a weboldalamon? A linkre kattintva megteheti.

Tetszett a bejegyzés? Nyomjon egy Like-ot!

Nézze meg többi cikkemet is a blogomban!