Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Borókák ültetése

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 02. 16:26:35

Ültetésénél legfontosabb szempont a borókafélék környezeti igényei. A Juniperus fajok, fajták igen szívós örökzöldek. A hideg nem okoz bennük kárt, de a nagy hőingadozás hosszanti repedéseket idézhet elő az ágakon. A tél folyamán az igaz kockázatot a által kifejtett feszítő erők jelentik, melyek jellemzően az oszlopos fajtáknál okoznak gondot. Ültetése során igyekezzen, minél naposabb helyre ültetni, ugyanis ott érzi magát a legjobban. Ha túl sűrűn ültetjük és az alsó régiók nem jutnak elég fényhez, az árnyékolt szakaszon felkopaszodás léphet fel. 

A víz iránt nem igényes, és a talajjal szemben sem érzékeny így az igazi limitáló tényező a napsütötte órák száma. Tápanyagigénye nem túl jelentős, de az ültetéskori és az évközi tápanyag utánpótlást meghálálja. Szoliterként, térelválasztónak vagy sorba, sövénynek kialakítva lehet ültetni. Utóbbi esetben érdemes minimum 60-80 cm es tőtávolságot hagyni. Az ültető gödör nagyságát a gyökérlabda mérete határozza meg, érdemes akkorra gödröt kialakítani, hogy abba elhelyezve a konténeres csemeténket, azt könnyedén el tudjuk igazítani, valamint maradjon elég hely az aljában a szerves trágyának. A csemete magasságát úgy állítsuk be, hogy az a föld felszínével legyen egy vonalban. Az ültetés befejeztével ne hagyjuk ki a beiszapoló öntözést.

Tartalomhoz tartozó címkék: örökzöldek boróka