Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Boróka a kertben – Esztétikus és különleges

Valójában nincs olyan kert, ahol ne lenne helye valamilyen örökzöld növénynek. Ugyanis a hideg időszakban, amikor az addig élettel teli birtok téli álomba merül, a mindig teljes szépségükben pompázó cserjék és fák megmelengetik az ember szívét a legzordabb napokon is. Mikor valaki azt mondja, szeretne valamilyen örökzöldet ültetni a kertjébe, a legtöbb embernek automatikusan a tuják vagy a fenyőfélék ugranak be.

Ez természetesen nem probléma, fontos tudnia azonban, hogy Magyarországon ennél sokkal gazdagabb az örökzöld választék, melyek közül mindegyik remekül érzi majd magát a kertjében. Az egyik ilyen az ezerarcú boróka, amelynek legalább egy fajtájába biztosan beleszeret majd.

Esztétikusan takarja a talajt a terülő boróka

A boróka nem csak dekoratív növény, de akkor is bátran elültetheti a kertjében, ha egyelőre a kezdő kertészkedők táborát erősíti. Ugyanis nevelése szinte problémamentes, talaj-, és fényigénye átlagos, szárazságtűrése pedig kiváló. Engedje meg, hogy bemutassam Önnek a borókát!

A legtöbben a borókáról a különböző különleges lekvárokra és likőrökre, valamint a vadételekre asszociálnak, azonban ebben a növényben ennél sokkal több rejlik. Egyrészt fontos tudni, hogy számos eltérő fajtája van, melyek mindegyike remekül mutat a kertben, másrészt pedig ha megmutatom Önnek, milyen alacsony a boróka gondozási igénye, akkor azonnal bele fog szeretni ebbe az örökzöldbe.

Mi is az a boróka?

Észak-Amerikában és Európában is egyre inkább elterjedt növényről beszélünk, amelyek remekül feldobják az előkerteket, az utcafrontokat, de gyakran előfordulnak síremlékek díszeként is. Mivel nagyon sokféle típusa létezik, mindenki megtalálhatja a saját maga számára leginkább megfelelő borókát.

Számos vátozata ismert

A boróka igényei

A Juniperus fajok, fajták igen szívós örökzöldek. A hideg nem okoz bennük kárt, de a nagy hőingadozás hosszanti repedéseket idézhet elő az ágakon. A tél folyamán az igaz kockázatot a hó által kifejtett feszítő erők jelentik, melyek jellemzően az oszlopos fajtáknál okoznak gondot. Ültetése során igyekezzen, minél naposabb helyre ültetni, ugyanis ott érzi magát a legjobban.

Ha túl sűrűn ültetjük és az alsó régiók nem jutnak elég fényhez, az árnyékolt szakaszon felkopaszodás léphet fel. A víz iránt nem igényes, és a talajjal szemben sem érzékeny így az igazi limitáló tényező a napsütötte órák száma.

Tápanyagigénye nem túl jelentős, de az ültetéskori és az évközi tápanyag utánpótlást meghálálja. Szoliterként, térelválasztónak vagy sorba, sövénynek kialakítva lehet ültetni. Utóbbi esetben érdemes minimum 60-80 cm es tőtávolságot hagyni.

A törpék a kis kertekben is elférnek

Az ültető gödör nagyságát a gyökérlabda mérete határozza meg, érdemes akkorra gödröt kialakítani, hogy abba elhelyezve a konténeres csemeténket, azt könnyedén el tudjuk igazítani, valamint maradjon elég hely az aljában a szerves trágyának. A csemete magasságát úgy állítsuk be, hogy az a föld felszínével legyen egy vonalban. Az ültetés befejeztével ne hagyjuk ki a beiszapoló öntözést.

A boróka gondozása

A legtöbb fajta kifejezetten igénytelen, az egyetlen dolog amire fontos odafigyelni, az a növényvédelem. A tél folyamán ugyanis a különböző kártevők és kórokozók a növény kérgén próbálnak meg áttelelni, ám mindez megelőzhető egy november végén esedékes lemosó permetezéssel.

A terülő borókák fenséges látványt nyújtanak

A fagyok miatt ugyan nem kell tartani a boróka esetében, azonban a hó súlya miatt annál inkább, ugyanis a rátelepedő hó szétnyomhatja az alakuló hajtásokat, sőt, ágak is törhetnek le miatta, ezzel pedig igen nagy és tartós károkat okozhat. Éppen ezért érdemes összekötni az ágait, így megóvhatja a téli csapadéktól.

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem teljes boróka kínálatát, ahonnan pár kattintással le is adhatja a rendelését!

Ennek a növénynek az esetében nem szükséges a metszés. Abban az esetben, ha sövényt szeretne kialakítani belőle, évente két-három alkalommal alakító nyírást célszerű beiktatni.

A boróka ültetése

Ha úgy döntött, hogy szívesen ültetne valamilyen borókát a kertjébe, akkor itt az ideje helyet keresni számára a birtokon. Mivel a különböző típusoknak eltérő a növekedési kedve és iránya, fontos alaposan utána járni ennek, így megtalálhatja számára az ideális helyet a kertjében. A legtöbb fajtának igazán alacsony a talaj iránti igénye és remekül tűrik a szárazságot is, így nem igényel nagy fokú felkészülést a boróka elültetése.

Ha szeretne alaposabban tájékozódni a különböző örökzöldek ültetésével kapcsolatban, ebben a videóban mesélek Önnek erről!

 

Gyakran találkozhat ezzel a növénnyel sírkertekben is, ugyanis sokan választják szeretteik sírjára ezt az egész évben szép, alacsony gondozási igényű növényt.

A boróka fajtái

Ír oszlopos boróka

Az elnevezés nem véletlen, ugyanis valóban egy igazi oszlopos növényről van szó. 3-5 méter magasra nő meg, szélessége viszont mindössze 20-25 centiméteres. Így ha kevés hely van a kertjében, akkor is bátran elültetheti ezt a fajtát. Szürkészöld színű, kissé szúrós tűlevelei és kecses alakja sok-sok helyen megfelelően fog mutatni. Az Ír oszlopos boróka kedveli a napos helyeket, szárazságtűrő képessége kimagasló. Növekedése ugyan lassú, de már a kezdetektől esztétikus megjelenésű. Éppen ezért szoliterként is bátran elhelyezhető a kertben.

Ír oszlopos boróka 'Hibernica'

Kínai boróka

Ez a típus legfeljebb 2-3 méter magasra nő meg, közepes növekedési erélyű, szabályos kúp alakú örökzöld. Ezüstös-zöld tűlevelei egész évben megőrzik színüket. A borókára jellemzően a napos helyet kedveli, közepes vízigényű és szintén megállja a helyét szoliterként is. „Blauw” típusánál idősebb korban a csúcshajtások elkezdenek kihajlani, így kehely alakot vesz fel.

 

 

Kínai boróka 'Blauw'

Piramis alakú kínai boróka

Ebben az esetben kifejezetten magasra növő típusról beszélünk, ugyanis akár 6-7 méter magasra is megnőhet. Növekedési erélye közepes, kissé szúrós, ám nagyon dekoratív örökzöld. A mohazöld levelek között megjelenő hamvaskék tobozbogyók pedig igazán különlegessé teszik. Nagyon jól bírja a városi levegőt és nincs problémája a szárazsággal sem, sőt, kifejezetten kedveli a napos helyeket. Szoliterként vagy nyíratlan sövényként is bátran telepíthető.

Piramis alakú kínai boróka 'Spartan'

Kék terülő henyeboróka

Ha nem nyerték el a tetszését az eddigi magas termetű borókák, akkor itt van az Ön számára egy igazi különlegesség. Ez a típus ugyanis maximum 30 centiméterre nő meg, viszont a szélessége akár 1,5 méter is lehet. Ez a növény lassú növekedésű, boltozatosan elterülő örökzöld, melynek hamvaskék pikkelylevelei télen lilásra színeződnek.

Kék terülő henyeboróka 'Blue Chip'

Óarany terülő boróka

Ez a különleges színű boróka sárgászöld pikkelyleveleivel veszi le az embert a lábáról. Különösen szép árnyalatban pompázik, ha napos helyre ülteti. Végleges magassága akár 1,5 méter is lehet, azonban széltében akár a 2,5 métert is elérheti. Nagy tűrőképességű, ellenálló fajta, tökéletes talajtakaróként vagy szoliter növényként is.

Ha szeretné megnézni, hogy néz ki ez a növény és milyen kiszerelésben rendelheti meg tőlem, ebben a videóban megmutatom!

Zöld terülő boróka

Ez a típus egy kifejezetten gyors növekedésű örökzöld fajta, amely akár 3 méter magasra is megnőhet. Pikkelylevelei egész évben smaragdzöld színűek, melyeknek eleganciáját tovább növelik hamvaskék bogyói. A talajban nem válogat és remekül tűri a szárazságot.

Zöld terülő boróka 'Mint Julep'

Kék törpe terülő himalájai boróka

Ez a típus igen közkedvelt, ugyanis nagyon különleges a megjelenése. Lassan növekszik, tömött egységet hoznak létre, magassága és szélessége pedig egyaránt 0,5 méteres. Nem veszi fel rögtön végleges alakját, ugyanis eleinte lapos gömb alakú, később szabálytalanabbá válik. Kiváló talajtakaró elterülő ágrendszerének köszönhetően. A levelei szúrósak, melyek a nyári időszakban ezüstösek, télire lila árnyalatot kapnak.

Kék törpe terülő himalájai boróka 'Blue Star'

Fontos tudnia, hogy azzal, hogy napos helyre ülteti, biztosíthatja az egészségét is. Ugyanis árnyékos területeken könnyen megtámadhatják a pajzstetvek. Szereti a semleges vagy enyhén savas kémhatású közeget, a meszes talajon azonban megsárgul és legyengül. Remekül tűri a szárazságot, azonban az ültetést követően igényli az öntözést.

Terülő nehézszagú boróka

Ne ijessze meg az elnevezés, nem arról van szó, hogy kertjében kellemetlen szag lesz, ha elülteti ezt a növényt. Mindössze arról van szó, hogy sötétzöld színű pikkelylevelei megdörzsölve kellemetlen szagúak. Innen ered a név. Jellemzően ez a típus 1,5 méter magasra nő, szélessége pedig akár 2 méteres is lehet. Erőteljes növekedésű, a napos helyet kedveli, a talajban pedig nem válogat.

Terülő nehézszagú boróka 'Mas'

Keskeny kínai jegenyeboróka

Ez a boróka fajta gyönyörű sötétzöld színű és akár 8-10 méter magasra is megnőhet. Érdekes oszlopos formája nagyon mutatós és szépen illeszkedik növénycsoportokba, de szoliterként is nyugodtan ültetheti. Hamvaskék tobozbogyója pedig csak még különlegesebbé teszi. Nagyon jó szárazság- és várostűrő, ellenálló a pajzstetvekkel szemben is.

Keskeny kínai jegenyeboróka 'Keteleeri'

A boróka gyógyhatása

A népi gyógyászat valódi gyógyírként emlegeti a borókát, különösen a téli megfázós időszakban. A helyzet az, hogy a megérett tobozcserjéknek igen magas az illóolaj tartalma, valamint számos vitamin és ásványi anyag is kinyerhető belőle. Izzasztó hatása mellett remek nyákoldó, görcsoldó, valamint szélhajtó hatású is, ám vese- és epebetegségek esetén is sikerrel alkalmazható kiegészítő kezelésként.

Borókatermés

Fontos tudnia, hogy nem minden boróka termés ehető, mindenképpen járjon utána, mielőtt hozzáfogna a szürethez!

Ha megtetszett valamelyik típus, ide kattintva megrendelheti azokat online kertészetemből.

Amennyiben Önnek is megtetszett a boróka és érdekesnek találta a cikkemet, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: örökzöldek