Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kezdődjék a vetés!

Azt tudni kell, még mielőtt belekezdünk, hogy a palántanevelés 6-8 hetet, míg a kiszoktatás (akklimatizálás) egy hetet vesz igénybe, így palántaneveléskor mindig a kerti kiültetés megszabott idejétől számoljunk vissza körülbelül két hónapot. A palántaneveléshez három fő alapanyag kell, ezek a minőségi vetőmag, szaporítótálca, morzsolható föld.

A magvetést már kora tavasszal el lehet kezdeni tehát a palántaneveléssel, ekkor a hideg miatt még a kertbe természetesen nem szórhatóak ki a magok, de a lakásban, például a belső ablakpárkányon már el lehet kezdeni a zöldségek nevelését. A magvetésnek roppant alacsony a kezdő költsége, csupán pár alkalmas keltetőedény kell, például tojástartó, tejfölös pohár, vagy kisebb műanyag edény, de aki a kis veteményes szépségét és a kényelmes vetést is szem előtt tartja,

Az vetési mélység rendszerint a mag hosszának két-háromszorosa. Az elvetett magokat le kell fedni, például fátyolfóliával, hogy a fajtának megfelelő csírázási hőmérséklet biztosított legyen. A letakart magoncokat óvatosan öntözzük, kerülni kell a kiszáradást, és a pangóvíz kialakulását is. Mikor a növénykék már két-három levelet növesztettek, levehetjük róluk a takarót, és szétültethetjük őket, amennyiben ez a sűrű vetés miatt szükséges.

Helyileg hol végezhetjük ezt a tavaszi, igazán örömteli munkát? Nos, palántanevelés céljából akár egy fűtetlen, de világos garázsban, vagy verandán cserepekbe, vagy más szaporítóeszközökbe is bátran vethetünk. Korai vetést igényel a saláta, a retek vagy a dughagyma. Aztán 1-2 hónappal később folytathatjuk a sort a melegigényes paradicsommal, paprikával és uborkával.

A palántaneveléshez az ideális eszköz lehet a szaporító láda. Ebbe laza, könnyen felmelegedő, jó vízáteresztő képességű földkeveréket (homok, perlit, tőzeg, komposzt, termőföld stb. egyedi keverékét) lapátoljon, melyet tömörítsen, de csak óvatosan, nehogy túl keményre döngölje a közeget, aminek következtében a magok nem tudnak megkapaszkodni.

Ezzel a módszerrel a hetekkel, hónapokkal később a szabadföldbe kiültethető zöldségeket nevelheti meg. Amennyiben Önnek nincs helye a szaporító ládás palántaneveléshez, nyugodtan használjon cserepet, dézsát, vagy balkonládát. A kis szikleveles növénykék pár nap, egy-két hét múltán előbújnak. Csak jó minőségű vetőmaggal dolgozzon, hiszen a minőségi alapanyag biztosítja a gyors növekedést és a gazdag termést.

Azt tanácsolom, hogy használjon jelölőtáblát, így később sem keveri össze a ládákban, edényekben cseperedő növénykéket! A palántanevelés igazi tavaszindító kerti munka, melynek eredményét még a meleg szobában élvezheti, így hangolódva rá a kerti ültetési szezonra.

Ha nincs lehetősége, kedve, energiája a magvetéssel és a palántaneveléssel foglalkozni, akkor a másik út a saját nevelésű, ízletes és egészséges zöldségekhez a minőségi palánta! Azt ajánlom Önnek, hogy ne élelmiszer áruházakban, hipermarketekben vásároljon palántát, ezeken a helyeken ugyan olcsó lehet a kínálat, azonban a minőség, a frissesség nem garantált, hiszen ezeknek az üzleteknek nem a zöldségpalánta a fő profiljuk, így nem törekednek feltétlen a minőségi árukínálatra. Ha kimegy a piacra, vagy elmegy a termelőhöz, higgye el, sokkal nagyobb vitalitású növényeket vásárolhat.

Szerintem a magvetés, a palátanevelés időszaka nagyon jó lehetőség arra, hogy együtt legyen a család, a gyerekek is feladatot kaphassanak a növények között. Ezek hálás feladatok, hiszen gyors és egyszerű a sikerélmény számukra.

S nézzék, nem kell külön menetfelszerelés a palántaneveléshez. Aki szeretne saját zöldségeket, az meg tudja tenni. Példának okáért nézze, itt egy kínai úr akinek még a nevét sem tudtam megkérdezni, mert nem beszéltük egymás nyelvét, egy budapesti elhagyatott területen, egy lakópark közelében kisajátított magának művelésre egy darabka földet. Paradicsom, tök, cukkini, rukkola és még sok más gyógy-, és fűszernövény, valamint zöldség található a kis parcellájában.

A területen az ő művelt ágyásán kívül főleg parlagfű, libatop és más gyomok tenyésznek, ezért az apró veteményes nem csupán szép, de hasznos is, hiszen a művelt földrészről kiszorította az ártalmas gyomokat! Mind a kerti eszközein, mind a felszerelésén azonnal látszott, hogy kertészkedése nem a hobbija, hanem bizony a célja az élelmiszer megtermelése! 

Sok városlakónak most mindenesetre felnyithatja a szemét ez a jelenet, hiszen ilyet legfeljebb eddig a az ismeretterjesztő tévécsatornákon láttunk, és így ezt a "kertet" gazdájával együtt kézzel foghatóan látni, egyszerre szokatlan és felemelő.

Buzdítom Önt, Önöket arra, hogy a jó példát követve a közelükben található, termelésre, megművelésre alkalmas elhagyatott földterületeket természetesen a tulajdonos engedélyével gondozzák, ültessenek oda fűszernövényeket és/vagy zöldségeket, hogy lakókörnyezetüket megszépítsék, ráadás haszonként pedig egészséges, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerhez is juthatnak!

Tetszett a bejegyzés? Nyomjon egy Like-ot!

Nézze meg többi cikkemet is a blogomban!