Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Végighajtani a Stefánián

Megyeri Szabolcs
2013. 03. 13. 00:00:00

Milyen fákkal van végigültetve Pest egyik legszebb, legelegánsabb útja? Pedig ha tudnánk róla, hogy rossz törzsnevelő /ha a faiskolában nem karóznák ki, soha nem nevelne magától ilyen szép egyenes törzset/, rengeteg magot "szemetel", nem is hinnénk el, hogy épp Őt választották eleink ebbe a fasorba.

Pest egyik legszebb Ostorfája

Ami viszont egyértelműen mellette szól az a kifejezetten jó várostűrés, és az "emberléptékű" növekedési tempó.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha az ember 40 - 50 évesen ültet egy példányt, (akár egy kikelt magoncot hazavisz a városból) és elülteti akkor még élete jelentős részében igazi nagy lombos faként tudja élvezni a saját maga ültetett ostorfáját (Celtis occidentalis).

Aki pedig madárbarát kert építésén munkálkodik annak kifejezetten ajánlom a Celtist, mert ahogyan a képen is látni, a madarak szeretik a termését, és nyáron ideális fészkelő és pihenőhely nekik. A tél végével - kora tavasszal már nem sok eleséget találnak maguknak a madarak, lassan ráfanyalodnak a kevésbé ízletes, de még fellelhető magvakra, így megtalálják az Ostorfa termését.

A Nyugati ostorfa termése nem kelti fel a madarak figyelmét az őszi termés dömpingben, de még a téli keresgélés alatt sem, a termése barna színű, mely nehezen hullik le az ágakról, a madarak is csak hosszas munkával tudják azokat lecsipegetni.

A visszatérő énekesmadarak még inkább szorult helyzetben vannak, egy egy fát akár rajokban is ellepnek. Mindez az ostorfának is előnyös, a madarak a magokat messzebbre szállítják mint amennyire maguktól el tudnának jutni. Egy tényezőt azonban ne hagyjunk figyelmen kívül: soha ne ültessük olyan helyre, ahol alatta asztal, szék, hintaágy, egyszóval tartózkodási helyünk van, vagy az autónkkal fogunk parkolni, a madarak jelenlétének ugyanis lehetnek szükségszerű kellemetlen utóhatásai.

A fentiek megfontolásával együtt ugyanakkor minden kertbarátnak jó szívvel ajánlom a gyönyörű, lombos Nyugati ostorfát!

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák sorfa várostűrő fafajok