Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ültessen régi fajta almafát és harapjon bele a gyermekkorába!

 

Ha gyerekként Ön is gyakran harapott bele egy lédús almába, mikor a közös játék során megéhezett, vagy sokszor volt ez a gyümölcs a desszert az uzsonna mellé, akkor van egy jó hírem. Ugyanis ezeket a régi almafajtákat most elültetheti a saját udvarán.

„Nem olyan íze van, mint gyermekkorunkban!”

Ha Ön is gyakran gondolja ezt, mikor szétnéz egy zöldségesnél vagy egy hipermarket polcain kutat gyümölcs után, akkor ideje a saját kezébe venni az irányítást. Alapvetően nincs finomabb annál, mint mikor valamit a két kezével termel meg az ember a kertben, de ha ezzel még a régi ízeket is felidézheti, akkor nem kérdés, hogy mit kell tennie.

 

 

 

Mit jelent a régi almafajta?


Ma már számtalan almafajta létezik. Az ősi magyar almafajtáknak azonban nincs párja. Hiszen ezek idézik meg legjobban az egykori vidéki, paraszti udvarok hangulatát, sok ember számára pedig magát a gyermekkort jelentik ezek az egészséges gyümölcsök. Alakjukkal és termésükkel egyaránt megadják azt a nosztalgikus, rusztikus hangulatot kertjének, mely ezzel igazán egyedivé teszi azt! Ha Önnek is fontos a régi értékek megtartása és szeretné a kertjében is tartani a tradíciókat, akkor a régi almafajták ültetése az ideális választás.

 

 

Milyen fák közül választhatok?


E fajták között is számtalan verzió megtalálható. Olyan almákat termeszthet a kertjében, mint az Egri piros, a Nyári csíkos fűszeres, a Búzával érő, a Téli piros pogácsa, az Éva, a Húsvéti rozmaring vagy a Téli arany parmen.

 

Ha szeretne szétnézni alma fajtáim között, ide kattintva megteheti!

 

 

Mire figyeljek az ültetésnél?


Ha konténeres gyümölcsfát rendel, akkor a fagyos hónapokat kivéve az év bármely szakában elültetheti a kertjében. Viszont ha szabadgyökeres fát vásárol, akkor fontos tudnia, hogy azt csak október 20-a és március 20-a között tudjuk kitermelni. Ennek megfelelően az ültetés is ebben az időszakban esedékes, ha az időjárási viszonyok is engedik. Az ültetéshez ideális helyszín egy napos terület, ahova méretes gödröt kell ásnia.

Innentől kezdve azonban van különbség a kétfajta kiszerelésű gyümölcsfák elültetése között.

 

A szabadgyökerű fa ültetéséről szóló videót itt tekintheti meg.


Ha konténeres fát szeretne ültetni, az ezzel kapcsolatos videót itt találja.

 

 

Azt, hogy konténeres vagy szabadgyökerű fát szeretne elültetni, a webáruházban való rendelésnél megjelölheti. A megrendelt facsemetéket azonnal ültethető állapotban szállítjuk ki Önnek saját teherautónkkal, egészen az Ön kertkapujáig. Így nem kell aggódnia az esetleges sérülések miatt.

 

 

Hogy kell gondozni ezeket a fákat?


A hagyományos, őshonos almafajták könnyen nevelhetők, hiszen a hazai éghajlati viszonyokhoz szoktak, így alapvetően nincs velük nehéz dolga az embernek. Gondozásuk nem sokban tér el a többi almafajtáétól. Valójában a rügyek megjelenésétől egészen a lombhullásig van feladata annak a kertbarátnak, aki almafát ültet a kertjébe. Ilyen a rendszeres öntözés metszés, a trágyázás, a kapálás vagy a talaj táplálása komposzt, esetleg műtrágya segítségével. Nem beszélve a szüretelésről.

 

 

Miért praktikus az almafa egy kertben?


Fajtától függetlenül, általánosságban elmondható az almafákról, hogy kis és nagy kertekbe egyaránt ideális választás. Esztétikuma igazán egyedi, hiszen gyönyörű, amikor rügyezik, csodálatos, mikor virágba borul és egészen elképesztő, ha megjelennek rajta az első termések. A zöld levelek között pirosló gyümölcs nem mindennapi élmény egy kertbarát számára. Nem beszélve arról, hogy egy nagyon egészséges rágcsálnivalóról van szó, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és energiában gazdag, ráadásul remek antioxidáns. 

Amennyiben tetszettek a régi fajta almafákkal kapcsolatos tudnivalók, kérem nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

Rendelni szeretne almafáim közül? Nézzen szét kínálatomban ide kattintva.

Ezt a korábbi cikkemet is érdekesnek találhatja

További cikkeimet itt éri el

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcsfa almafa