Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A tulipánfa károsítói

A tulipánfa egyike a legfigyelemfelkeltőbb kerti növényeknek. Ahhoz, hogy teljes pompájában tündökölhessen figyelni kell rá, hogy megóvjuk a kártevőktől. Most megmutatom, hogy milyen betegségek támadhatják meg és Ön mit tud tenni ellenük.

A tulipánfáról általánosságban

A gyakran – helytelenül  magnóliaként emlegetett tulipánfa (Liriodendron tulipifera) egy Észak-Amerikából érkező díszfa. Ez a különleges szépségű díszfa nevét a levelei alakja után kapta, mely - nem meglepő módon – a tulipánra hasonlít. A tulipánfa szárazságtűrő képességét tekintve közepes igényű, nedvesség hiányában a növény fejlődése lelassul, ezért mindig biztosítsunk neki megfelelő mennyiségű víz utánpótlást. A humuszban gazdag, savanyú talajokat kedvelik. Gyakran találkozhatunk olyan internetre feltöltött képekkel, ahol a kedves kertbarátok azt panaszolják, hogy szeretett tulipánfájuk gyengén fejlődik, és levelei erősen sárgulnak. Ekkor általában termesztéstechnológiai hibával találjuk szembe magunkat, ugyanis legtöbbször a meszes talajba való ültetés okoz ilyen tüneteket a fán.

Ebben a cikkben minden információ megtalálható a tulipánfáról

A tulipánfa betegségei

1. Verticilliumos hervadás

Tulipánfa Verticilliumos hervadása

Ha növényünk a megszokott szép, zöld lombkoronája helyett helyenként sárgulni kezd, már gyanakodhatunk a hervadásos betegség jelenlétére.

A tulipánfa verticíliumos hervadásának kórokozója egy talajlakó gomba, mely gyökereken keresztül fertőz. A betegség a gyökér apró sebzésein bekerülve fokozatosan terjed a szállítónyalábokon át, a növény föld feletti részei felé. A korai tünetek közé tartoznak az elszíneződött, kezdetben sárguló,majd elbarnuló fodros levelek, amelyek a fa különböző részein jelennek meg. A betegségre hajlamosító tényező, ha a növény tömött, levegőtlen, talajba került elültetésre.

Amennyiben nyáron, a kilombosodás után azt látja, hogy valamelyik ágrészen a levelek barnulnak, összecsavarodnak, sőt, szinte leszárad az egész ágrész, akkor vágja le mindenképp és nézze meg belül is - ha a szállítónyalábok barnulnak, feketednek, akkor nagy valószínűséggel a verticillium a tettes.

Sajnos ebben az esetben védekezésről már nem tudunk beszélni. A kórokozó gyorsan terjed a növényben, várhatóan néhány éven belül teljesen el fogja pusztítani. Ilyen eset általában akkor fordulhat elő, ha a faiskolában megsérült a fiatal növény gyökere és ezen keresztül a fertőzött talajból bejuthatott a gomba.

Ennek egyetlen megelőzési módja az, ha ültetés előtt megbizonyosodik arról, hogy a növény egészséges gyökerekkel rendelkezik, a zöld részeken pedig nem mutatkoznak a hervadás kezdeti tünetei - no és ha megbízható helyről rendel növényt (például kertészetemből).

A tulipánfa kártevői

1. Tulipánfa levéltetű- Illinoia liriodendri

Tulipánfa levéltetű

Súlyos károsítás esetén akár ilyen ragacsossá is válhat a levélfelület a mézharmattól.

Zengőlégylárva levéltetvek ellen

Azonban pánikra semmi ok! Ez a kedves zengőlégy lárva a kezébe (vagy a szájába?) vette az irányítást.

A tulipánfa levéltetű a valódi levéltetvek (Aphidideae) családjába tartozó apró, világoszöld színű rovarfaj. A növény növekvésben lévő hajtásait előszeretettel fogyasztó faj, nem csak a szívogatásával gyengíti le a növényt. Táplálkozása során ragadós mézharmatot ürít, melyen másodlagos kórokozók telepednek meg, ezzel is csökkentve a növény kondícióját.

Az ellenük való védekezést bízzuk rá a levéltetű természetes ellenségeire! A sokszor észrevehetetlen , azonban annál szorgosabb zengőlegyek és katicabogarak lárvái nagy számban pusztítják a levélen kárt okozó levéltetveket. Akkor sem kell megijedni, ha a vártnál nagyobb mennyiségben szaporodott fel a fán a levéltetű állomány. Fizikailag is megoldható a gyérítésük: ha magas nyomású vízsugárral lespricceljük a tetvektől hemzsegő növényi részeket, akkor a fáról lehulló állatok már nem fognak visszatalálni eredeti helyükre.

2. Tulipánfa pajzstetű - Toumeyella liriodendri

Tulipánfa pajzstetű

A tulipánfa fás részeit vastagon beborító pajzstetvek mézharmatot ürítenek, amely nagy mennyiségben szinte lecsorog a fáról.

A teknős pajzstetvek (Coccidae) családjába tartozó tulipánfa pajzstetű a növény másik gyakori kártevője. Ez a szabad szemmel jól látható, barnás, gömb alakú állat, a fán tömegesen felszaporodva a levéltetűkhöz hasonlóan nagy mennyiségű mézharmatot ürít, mely kedvez a korompenész gomba megtelepedésének. A pajzstetű természetes ellenségei kontroll alatt tartják a kártevő állat felszaporodását, így nekünk külön csak akkor kell védekezni, ha jelentősen felszaporodott a pajzstetű állomány.

Egy tél végi, olajos lemosó permetezés formájában el tudjuk érni, hogy minél kevesebb kártevő állat károsítson a következő évi lombfakadáskor.

Mint láthatja egy kis odafigyeléssel nem is olyan bonyolult megvédeni növényét a különböző kártevőktől. Remélem hasznosnak találta cikkemet. Amennyiben igen, kérem ossza meg ismerőseivel is és nyomjon egy Tetsziket.

Olvasna még? Nézze meg kertész blogom többi bejegyzését is ide kattintva.

Itt találja aktuális Tulipánfa kínálatomat, ha rendelni szeretne

Ha Ön is hasznosnak találta a tulipánfa károsítóival és az ellenük való védekezésükkel foglalkozó írásomat, akkor kérem, ossza meg ezt kertbarát ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: tulipánfa növényvédelem