Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Sztevia, az édes növény

Megyeri Szabolcs

A szteviáról biztosan sokan hallottak már, elsősorban, mint egészséges, alternatív édesítőszerről. A sztevia leveleiből valóban kiváló édesítőszer nyerhető ki, de a növény zöldje nyersen is használható teákhoz, italokhoz, vagy akár süteményekhez is. Bár a sztevia itthon még nem elterjedt, aki tud szerezni vetőmagot, otthon is nevelheti ezt a hasznos növényt.

A sztevia, vagy magyar nevén jázminpakóca tavasztól őszig a kertekben is tartható, de a fagyra érzékeny növényt késő ősztől tavaszig a szobában, vagy fedett helyen kell tartani. Fényigénye nagy, mindenképp meleg, napos helyen neveljük, a kifejlett növényt gyakran, kevés vízzel szükséges öntözni. A vetést megnehezíti, hogy az aprócska, így kissé nehezen kezelhető magok kikelési aránya mindössze 5%, ráadásul csírázási képességüket csupán két hónapig őrzik meg, így a próbálkozók nem ritkán önhibájukon kívül kudarcot vallanak már az első lépésnél, például ha régi vetőanyagot vásárolnak. A magokat tápanyagban dús, szervestrágyával, homokkal és tőzeggel kevert fekete földbe kell vetni (a felszínre, óvatosan lenyomkodva, nem betakarva). A magoncok 7-14 nap elteltével kelnek ki, és megerősödésükig óvatosan nedvesen kell tartani őket, a közeg nem lehet sem túl száraz, sem túl nedves.

Tipp: sztevia vetőmagot csak ellenőrzött forrásból vásároljunk, mert a rövid csírázási idő miatt a régebbi, öreg magok nem fognak kikelni!

A fiatal növényeket gyakran veszélyezteti a palántadőlés nevű betegség, de a későbbiekben már nem kell aggódni, a kifejlett növény kifejezetten ellenálló és strapabíró. Az idő előrehaladtával így egyre kevesebb probléma lesz a szteviával, napfényes, szélvédett balkonon, vagy a kertbe kiültetve is nevelhetjük édesfüvünket, a honi klímán a melegebb hónapokban jól eléldegél. Jó hír, hogy ha egyszer maghoz jutunk, és a nevelés is sikeres volt, akkor a későbbiekben a sztevia dugványozással is szaporítható. A szteviából csak ipari feldolgozás során készülhet koncentrált tartalmú, erős édesítőhatású szer, mely a cukronál 300-szor édesebb azonos mennyiségben. A szteviából készült kivonat különlegessége, hogy hevítéskor nem veszít hatóanyagából, ezért sütéshez, főzéshez is alkalmas, ráadásul kalóriamentes. A növény leveleit ugyanakkor közvetlenül is felhasználhatjuk, így is hatékony édesítőhez juthatunk. A mosott, nyers leveleket teába, forró italokba rakhatjuk, a zöld részek kiszárításával és finomra őrlésével pedig egészséges házi cukorpótlót nyerhetünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény zöldség palánta