Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A selyemakác károsítói

Néhány gondolat a selyemakácról

A selyemakác egy Ázsiában őshonos, egészen pontosan Irán és Kína területéről származó növényfaj. Európában és Amerikában a 18. században vált ismertté, és azóta is a két kontinens kedvelt dísznövénye. Júniustól szeptemberig, több hullámban nyíló virágainak köszönheti a növény fő díszítő értékét. A lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, mézelő virágait gyakran látogatják méhek és más viráglátogató rovarok.

Az akácfához és a borsóhoz hasonlóan a selyemakác is a pillangósvirágúak családjába tartozik, termése hüvelytermés. Levelei összetettek, egy-egy levélzet sok apró levélkéből áll. A nyár elmúltával, ősszel az aranysárgára színeződő lombjában gyönyörködhetünk. A levélkék érdekessége, hogy éjszaka legyezőszerűen összecsukódnak, majd napfelkelte után fokozatosan kitárulkoznak.

Környezeti igényei

Révén, hogy a selyemakác a szubtrópusi övezet északi határáról származó növényfaj, környezeti igényei a száraz, meleg, páradús klímához vannak igazodnak. Jól bírja a szárazságot, azonban a fiatal - 1-2. éves – magoncokat megviselik a téli fagyok, és hajtásaik visszafagyhatnak. Talajra egyáltalán nem igényes, bármilyen hazai ültetőközegben megfelelően fog növekedni.

A selyemakác károsítói

A selyemakác kártevői

1. Selyemakác levélbolha - Acizzia jamatonica

kifejlett selyemakác levélbolha

A felszaporodott populáció kárképe

A kártevőről: a néhány mm-es nagyságú, sárgás-zöldes színű állatokat nagy számban a levélkék fonáki oldalán fogjuk észrevenni. Tavasszal, rügyfakadást kővetően bújnak elő a telelő helyükről, és akár sziromhullásig is jelen lehetnek a fákon. A levéltetvekhez hasonlóan szívogatásukkal, illetve mézharmat ürítésükkel okozzák a legnagyobb gondot.

Táplálkozásuk során a levélkék folyamatosan sárgulnak és fokozatosan elveszítik az asszimiláló felületüket. A nagy mennyiségű mézharmaton megtelepedő korompenész, illetve a levedlett, fehér lárvabőrök együttesen nagyban rontják a növény díszítő értékét és eladhatóságát.

Védekezés: A nyugalmi időszakban elvégzett olajos, lemosó permetezés eredményesen csökkenti az áttelelő levélbolha populáció nagyságát. A Vektafid R márkanevű III. forgalmi kategóriás paraffinolajos lemosó szer jó megoldást nyújt a problémára.

2. Bruchidius terrenus

kép jobb alsó sarkában láthatja a kifejlett Bruchidius terrenus fajt

A rovar mellett látható a kártétel: lyukas, megrágott magok. A Bruchidius terrenus a zsizsikek családjába tartozó, apró, 5 mm nagyságú, világosbarna rovarfaj. Habár hazai körülmények között még nem jelezték a kártételét, az USA-ban már egy fontos kártevője a selyemakácnak. Károsítása abban mutatkozik, hogy a fejlett nőstény rovar tojását a hüvelytermésbe helyezi. A termésben fejlődő lárvák felélik a magokat, melyek így nem lesznek szaporításra alkalmasak.

A selyemakác legfőbb kórokozója

A selyemakác fuzáriumos hervadása – Fusarium oxysporum sp. perniciosum

A betegség korai tünete a levelek sárgulása, a hajtások lankadása

A kórokozóról: a selyemakác fuzáriumos hervadásának korai tünete a barna faszöveti csíkoltság a fakéregben illetve a gyökerekben lévő fás részben, ezek a tünetek azonban általában észrevétlenek. Az első könnyen észrevehető tünet az elszíneződött, lankadó hajtások. A betegség előrehaladtával a fakérgen repedések kezdődnek. A tünetek megjelenése után a fa még néhány évig életképes marad, de évről évre egyre kevesebb lombozatot fejleszt, míg végül a kórokozó teljesen elterjed a növényben és a fa kipusztul.

Védekezés: a kórokozó talajból képes fertőzni, különböző gyökérsérüléseken keresztül. Ha a faiskolában egészséges gyökerű, a fuzárium tüneteit nem mutató növényt vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy idejekorán megelőztük a betegség kialakulását.

Mint látható, a selyemakác esetében nem beszélhetünk sok károsítóról. A legtöbb dísznövényhez hasonlóan a megfelelő helyről történő vásárlással máris rengeteget tettünk a kártevők és kórokozók elszaporodása ellen.

Az alábbi linken megtekintheti kertészetemben elérhető selyemakác fajtákat!

További cikkeimet Blogomban olvashatja

Ha Önnek is tetszett a selyemakác károsítóival kapcsolatos írásom, akkor ossza meg kérem barátaival és kertbarát ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: selyemakác növényvédelem