Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Palántázás kreatívan

Megyeri Szabolcs

A tavasz közeledtével a konyhakertek rajongói akcióba lendülnek, és megkezdik a zöldségtermesztést. A tél utáni első hetekben még csak a magvetés ideje jön el, a kész, előnevelt palántákat csak hetekkel, hónapokkal később lehet majd beszerezni.

Bár a magvetést, a palántanevelést sokan nem kedvelik, és inkább a palánták vásárlását részesítik előnyben, én arra buzdítom a hobbikertészeket, hogy ne hagyják ki a magvetést, hiszen ez a módszer érdekes, izgalmas feladatokat ad, ráadásul a költségeket is csökkenti!

A magvetést azért sem rossz ötlet gyakorolni, mert számos zöldségféle a későbbiekben is szaporítható magvetéssel, így hiába állnak majd rendelkezésre a tavasz későbbi szakaszaiban a "készen" megvásárolható palánták, a vetőmagoknak mindig lesz szerepük, létjogosultságuk!

A bolti ültetőtálcák pénzbe kerülnek, ráadásul gyakran kezelhetetlenül nagy méretűek, szerencsére ezek az előregyártott palántázók pótolhatók házi készítésű növényneveldékkel. Lássuk hát, milyen alternatívák léteznek a házi palántázásban!

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Fűszernövények, palánták neveléséhez szép és praktikus az ilyen önöntöző palack-kreálmány. A szakszerű szétvágás nem egyszerű, de utána már gyerekjáték az elkészítés. A lefele fordított üvegszájon át spárgát vezetünk át, a felső részbe pedig földet helyezünk, és már ültethetünk is. Műanyag palackot is használhatunk, a célnak az is megfelel, úgy viszont csúnyább lesz.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

A toalettpapír gurigája elsőrangú edény, a mélysége ideális, és kiültetéskor könnyen kitolható belőle a palánta gyökerestül, földestül. Mivel így az edény alul nyitott lesz, mindenképp valamilyen alacsony, peremes tálcára helyezze a gurigákat, hogy a felesleges víz távozásakor ne keletkezzenek tócsák mindenhol.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

A tojástálcát és a tojást együtt lehet említeni, hiszen általában együtt szerezzük be őket. A papírból készült tálca kiváló szaporító, minden háztartásban akad belőle, a kétsoros változatok pedig bármilyen ablakpárkányon elférnek. Maga a tojás is alkalmas a célra, ám az inkább látványos, mint praktikus keltetőedény.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

A félliteres (manapság már inkább háromdecis) tejfölöspohár legfőbb előnye, hogy rendelkezik átlátszó fedővel. A csírázásig fedést (meleget) igénylő magoknak így remek hely, ha pedig már kibújtak a magoncok, a fedelet egyszerűen leszedheti. Mivel általában legalább öt centi mélységű ültetőközeg kell a palántáknak, a tejfölöspohárban marad alul annyi hely, hogy kétujjnyi aprókavicsot szórjon bele, így a felesleges víz nem a gyökereknél fog állni!

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Az üdítőitalok dobozai is hasznosíthatóak, a víz nem fogja szétmállasztani őket, a levágott fedélrészből pedig az ültetvényt azonosító címketartó is készíthető. Mivel ezek a dobozok vízmentesen zárnak, ebben az esetben is hasznos az alsó felükre pár lyukat ütni.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Ez a növénynevelde az előző díszesebb változata. Alapvetően ugyanabból a tejes-, vagy üdítősdobozból készül, de ez esetben állítva, és valamilyen anyaggal (csíkokra vágott vászon, géz) burkolva. Amennyiben a növények kibújása után aprókaviccsal, vagy mohával mulcsolja a föld felszínét, a kiszáradástól is megóvja lakóját. Ebben akár a betakarításig is maradhat a fűszernövény, vagy az egyéb kis helyigényű zöldség.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Konzervdoboz is akad minden konyhában, ha pedig kiürült, növényneveldévé válhat. Ez is magas, tehát itt is lehet kavicságyat tenni az aljára, de egy szöggel át is üthető alul, ha ez szükséges. Rusztikusabb lesz a látvány, ha a képen látható módon címkézi fel.

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

A joghurtok, pudingok kis edényei is alkalmasak, előnyük, hogy a megfelelő formába pakolhatja őket, igazodva például az ablakpárkány hosszához, szélességéhez. A fagyispálcák (vagy akár a munkahelyi kávéautomata keverőpálcikái) pedig azonosíthatják az edények lakóit. A kis térfogat miatt itt se feledkezzen el a víz elfolyásának biztosításáról!

 

Zöldség palánták kaphatók a Megyeri kertészetben!

Frappánsan egyszerű ötlet az újságpapírból kreált edény. A legegyszerűbb, ha fog egy sörös, vagy borospalackot, az újságot körécsavarja, majd az alján behajtja, és egy csík ragasztószalaggal rögzíti. Az üvegről lehúzva már kész is a papíredény, amit - mivel nem túl stabil - érdemes egyenként, vagy csoportosan összekötni. Az öntözéssel óvatosan kell bánni, mert ha a papír szétázik, oda az edény. Kiültetéskor csak szét kell tépni a borítást.

 

Kedvet kapott a zöldségtermesztéshez, magvetéshez, palántaneveléshez?

Kertészeti webáruházamban nagy választékban talál minőségi, ellenőrzött forrásból származó

vetőmagokat veteményeskertjébe!

 

Vetőmag vásárláshoz IDE KATTINTSON!

 

Képek és ötletek: inneninneninneninneninneninneninneninnen, és innen.

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta vetőmag