Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Legyen biztonságban az őszi kerti munkák során!

Az őszi kerti munkák időszaka személy szerint a kedvenceim közé tartozik, ugyanis nincs is annál szebb, mint amikor a kicsit csípős hideg levegőn, mégis napsütéses időben felkészítheti a birtokát a téli álomra, ezzel együtt pedig a tavaszra is. Így amikor leesik az első hó, nyugodt lehet afelől, hogy növényei remekül érzik magukat a fehér takaró alatt. Fontos azonban hangsúlyozni azt, milyen lényeges a biztonság az őszi munkavégzés során is.

Hiszen a cél az, hogy kertbarátként maximális legyen a komfortérzetünk odakinn mindenféle szempontból. Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, mi mindent tehet annak érdekében, hogy biztosan ne sérülhessen meg sem a metszés, sem az ültetés, sem más ősszel esedékes kerti munka folyamán.

Faág fűrészelése

No persze nem azt mondom ezzel, hogy a kertben tevékenykedni annyira veszélyes lenne, azonban ha elkerüli a kisebb karcolásokat, nem kell többé szenvednie a hamar átizzadt felsőruházattól és a cipője sem ázik be az első néhány méter megtétele után, máris nagyon sokat javított a komfortérzetén és sokkal lendületesebben halad majd a munka is.

Nem beszélve arról, hogy azért bizony egy metszőollóval, ásóval, kapával vagy egyéb szerszámmal tett rossz mozdulat okozhat kellemetlen pillanatokat, amelyeket érdemes megelőzni, hiszen a cél az, hogy a kerti munka minden pillanata feltöltődés legyen.

Ne fázzon, ne izzadjon és védje meg a testét!

Persze egy melegítő nadrág és egy pulóver viselése „megteszi” a kertben végzett munkák során, viszont ha gyakran tevékenykedik odakinn, érdemes beszereznie egy olyan szettet, amely mindig tökéletes komfortérzetet biztosít és megvédi a testét a külső behatásoktól tetőtől talpig.

Ehhez jó választás egy kényelmes munkaruha, amely speciális kialakításának köszönhetően meggátolja azt, hogy az első komolyabb mozdulatok után leizzadjon, ugyanakkor a hidegtől is védi. Az, hogy ezt a ruhadarabot egy nadrág, egy póló, egy overál vagy egy póló „személyében” találja meg, az egyéni döntés kérdése. Abban biztos lehet, hogy ha minőségi helyről vásárol, sokáig ez lehet az állandó kerti öltözéke a hűvösebb napokon.

Ültetés sérülések nélkül

Sokat beszéltünk már arról, hogy ez az évszak egy olyan különleges időszak, amikor fákkal, cserjékkel és virágokkal egyaránt bővítheti birtoka lakóinak számát, vagyis eljött az ideje a dézsás növények mellett és szabadgyökerű „kertlakók” ültetésének is.

Ahhoz viszont, hogy maximálisan biztonságban lehessen, kényelmesen végezhesse a munkát és ne kelljen aggódnia az ásó okozta esetleges sérülésektől, érdemes beszereznie egy megfelelő minőségű munkavédelmi lábbelit. Ezek a cipők ugyanis nem csak kényelmesek és biztonságosak, de vízhatlanok is, így akár egy kiadósabb esős időszakban nem kell tartani attól, hogy zokniig ázik a művelet közben. Ez pedig igen sokat dob az ember munkakedvén, tapasztalatból tudom.

Metszés és visszavágás úgy, hogy a kezein ez nem látszik meg

Kerti kesztyű földre dobva

A metszés és a sövény visszavágása tipikusan olyan feladatok, amelyek nem kímélik a kezeket és remek terepet biztosítanak a vízhólyagoknak, horzsolásoknak és egyéb sebesüléseknek is. Ha végzett már hasonló munkát, Ön tudja a legjobban, hogy mennyire kellemetlen és rossz helyen ejtett vágás vagy karcolás is, amely utána napokig sajog.

Ennek megelőzése érdekében érdemes a metszéshez és a sövény igazításához is beszereznie egy speciális kesztyűt, amely kopásálló, flexibilis, remekül szellőzik és speciális kialakításának köszönhetően az ujjvégeken ugyanúgy érezhet, mintha semmit sem húzott volna a kezére.

Ha szeretné, hogy teljes biztonságban legyen az őszi kerti munkák során Ön és családtagjai is, érdemes szétnéznie a Grandis munkavédelmi webáruházban, ahol számos fentebb is említett ruhadarabot szerezhet be kényelmesen. 

Amennyiben elnyerte tetszését a fenti bejegyzésem, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés