Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 dolog, amelyek azt bizonyítják, hogy a nyárfának helye van a kertben!

Méretei miatt sokan ódzkodnak tőle, mégsem szabad elhaladni szó nélkül amellett, milyen csodálatos ékei lehetnek egy kertnek a nyárfák. Nem véletlen, hogy annak idején a nagy francia impresszionista festőt, Monet is ihletett kapott ezeknek a monumentális és gyönyörű fák látványától. Ha egy nagyobb méretű kert tulajdonosa és szeretne magasra növő fát ültetni, több okból is ajánlom, hogy a nyárfa legyen a birtoka új lakója.

1. Elképesztő megjelenésével meghatározza a kert atmoszféráját!

Megjelenésében alapvetően meghatározók nagy méretei, pontosan emiatt a nyárfa a nagyobb telkekre, utcafrontra vagy a nyílt területekre ideális választás, ahol nem zavar semmit és szabadon lehet benne gyönyörködni. Mivel több szempontból is domináns látványt nyújt, igen erősen meghatározza a kert atmoszféráját. Attól függően, milyen fajtát választ, 25-30 méter magasra is nőhet, ám varázsa nem csupán ebben rejlik.

Ha szeretné megtekinteni kertészeti webáruházamban, ide kattintva megteheti.

2. Minden évszakban megörvendeztet valamivel

Ez a fa tipikusan olyan lakója a kertnek, amely minden évszakban megörvendezteti valamivel a kertbarátokat. A nyári és tavaszi hónapokban a különleges, rombusz alakú, fogas szélű leveleire terelődik a hangsúly, amelyek mérete még az egyes fákon is nagyon eltérő lehet, hiszen a kis levelek főként az oldalágakon, a nagyobbak az erősebb ágakon nőnek. Nem beszélve a különleges barka virágzatáról, amelyet sokan összekevernek az úgynevezett „nyárfaszösszel”, amely főként áprilisban lepik el a környéket.

Fontos tudni, hogy ezeknek jellemzően nincs allergén hatása, ha valaki tüsszög tőle, annak az lehet az oka, hogy az apró szöszök irritálják a nyálkahártyát. Ettől elvonatkoztatva azonban a „tavaszi hóesés” látványa mindenképpen kárpótolja az embert. A nyárfa levelei az őszi hónapokban sárgává vagy világos arany árnyalatúvá színeződnek, amelyek mikor elkezdenek hullani, akár egy romantikus film díszleteként is helytállhatna a kert.

3. Kezdőknek is remek választás!

Bár első ránézésre nagy kihívásnak tűnik a nyárfa nevelése, viszont ez korántsem így van. Gondozási igénye ugyanis igen alacsony, ráadásul hétvégi kertbe, nagyobb udvarra vagy utcafrontra is bátran ültethető. Az ültetés sem jelent nagy kihívást, ráadásul a telepítésre az év bármely fagymentes szakában sort keríthet. Amennyiben szeretne még többet tudni a nyárfa ültetéséről és gondozásáról, ajánlom figyelmébe egy korábbi bejegyzésemet, amely ide kattintva elérhető

4. Remek választás lehet az oszlopos, vöröses-bordós levelű nyárfa is!

Ez a különleges nyárfa fajta kora tavasztól ősz végéig bíbor színű lombozattal nyűgözi le a kertbarátokat, ráadásul igen hamar a 4-5 méteres magasságot is elérheti. Mivel remekül tűri a metszést és a visszanyírást, tökéletes választás szoliterként, de megállja a helyét sorfaként vagy akár térhatárolóként is. Ha szeretné jobban megismerni ezt a nyárfa fajtát vagy akár meg is rendelné, érdemes ide kattintania.

5. Oszlopos Jegenyenyár

Véleményem szerint egy Magyarország egyik legszebb, sudarasan növő oszlopos, lombos fája az Oszlopos Jegenyenyár, amely környezetéből már távolról kiemelkedik megjelenésével. Évente két métert is nőhet, vagyis igen dinamikusan növő fajtáról beszélünk. Ráadásul oszlopos növekedésének hála, nem vet nagy árnyékot és ezzel nem akadályozza a többi, nála alacsonyabb növény fejlődését. Ha úgy érzi, pont ez a fa hiányzik a kertjéből vagy az utcafrontjáról, ide kattintva megtekintheti online kertészetemben.

Jól látható tehát, hogy milyen gyönyörű, esztétikus és monumentális megjelenésű fákról van szó, amelynek minden olyan kertben helye van, ahol nagy hely áll rendelkezésre.

Amennyiben Önnek is megtetszettek a nyárfák, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: nyárfa