Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogy óvhatja meg növényeit a perzselő naptól?

Mióta beköszöntött a nyár, leginkább a perzselő napsütés jellemzi az időjárást. Napközben akár a bőrünk is könnyen megéghet, így a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy 11 és 13 óra között nem is érdemes közvetlenül a napon tartózkodni. A növények azonban ebben az időszakban is ki vannak téve a tűző napsugaraknak és bizony könnyen előfordulhat, hogy a leveleik, virágaik meg is sérülnek miatta. Ez pedig nem csupán nem túl esztétikus látványt eredményez, de a kert lakóit is igencsak megviselheti egy ilyen perzselés.

Pontosan emiatt ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány nyári növényvédelmi tippet a tűző nap ellen.

A helyzet az, hogy hazánk minden egyes területén más -más fajta, de tökéletes minőségű talaj áll rendelkezésre ahhoz, hogy gazdag kerteket álmodjon meg magának és egészséges növényeket neveljen bennük. Nem véletlen, hogy ilyen sokféle zöld terület van Magyarországon, amire nagyon büszkék lehetünk. A mostanában jellemző szélsőséges időjárás, a melegrekordokkal és a nagy mennyiségű csapadékkal viszont kárt tehet a növényekben. Éppen ezért nagyon lényeges a nagy fokú odafigyelés.

Nem mindegy, milyen növény választ és hova ülteti!

Alapvetően már az ültetésnél eldől igen sok minden, ugyanis minden esetben fontos figyelembe venni az adott növény igényeit. Hiszen például egy árnyékos vagy félárnyékos helyet kedvelő virág vagy cserje soha nem fogja jól érezni magát a tűző napsütésben. Amennyiben viszont olyat választ, amely kifejezetten igényli a fényt, már alapvetően pozitív oldalról vághat bele a munkálatokba.

Ezzel összefüggésben fontos megemlíteni a klímaváltozás tényét is, ugyanis az egyre változékonyabb és szélsőségesebb időjárási viszonyok sokszor megviselik a növényeket. Mikor egyik nap negyven fokos hőség van, másnap viszont hatalmas mennyiségű csapadék zúdul le, nagyobb eséllyel fordul elő, hogy megperzselődnek a leveket vagy egyéb kár éri a növényeket.

Pontosan ennek okán válogattam össze a webáruházamnak néhány olyan fajt, amelyek az átlagosnál magasabb alkalmazkodóképességgel rendelkeznek. Ide kattintva megtekintheti a teljes választékot.

Száraz föld

Öntözés időzítése

Az olyan nyári időszakban, mint a mostani, amikor a hőmérő higanyszála akár 40 Celsius fok környékére is kúszhat, akár naponta kétszer is érdemes megöntözni a növényeket. Az egyik alkalmat fontos még a reggeli órákra, mindenképpen nyolc-kilenc óra elé időzíteni, ugyanis ezzel felkészítheti a növényeket a napra és megakadályozhatja, hogy a tűző napon túlságosan kiszáradjanak. A napi második öntözést viszont kizárólag az esti órákban szabad megejteni.

Lényeges kihangsúlyozni, hogy a fentebb vázolt és nap mint nap tapasztalt időjárási viszonyok között napközben akkor sem szabad öntözni a növényeket, ha esetleg reggel elfelejtette vagy nem volt rá ideje, ugyanis a nedves levelek, a vizes talaj és az órákon át tűző nap igen nagy kárt tehetnek a zöld részekben és megperzselődhetnek.

Ha mindezeket betartja, a víz hőmérsékletére akkor is fontos odafigyelni, ugyanis például a jéghideg kútvíz az órák óta napon álló virág vagy cserje levelein sokkot okozhat akár még a késő délutáni órákban is. Éppen ezért a levegő hőmérsékleténél valamivel hidegebb vizet kell használni, így a növények meghálálják majd a gondoskodást.

Ezekkel a lépésekkel megakadályozhatja, hogy a tűző napsütés kárt tegyen a növényeiben és megóvhatja őket attól, hogy a napsugarak megperzseljék a lágy növényi részeket. Így biztos lehet abban, hogy a virágai, cserjéi és fái nem megsínylik, hanem kifejezetten élvezik majd a nyári hónapokat akkor is, ha odakinn tombol a hőség.

Amennyiben Ön is kedvet kapott egy hasonlóan gazdag kert megálmodásához és megvalósításához, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: növényvédelem