Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyári teendők a kertben

Nemrég még alig vártuk, hogy végre egy kicsit magasabbra kússzon a hőmérő higanyszála, most pedig már azon kapjuk magunkat, hogy minden nappal közelebb kerülünk a nyárhoz. Hiszen ahogy elröppent a március, úgy telik majd el az április és a május, így érdemes lélekben már felkészülni arra, mi minden vár ránk a kertben az elkövetkezendő időszakban.

Számos olyan teendő van, amelyeket még most kell elvégeznie ahhoz, hogy a legmelegebb évszak beköszöntével gyönyörű legyen a virágoskert, gazdagon teremjen a veteményes és roskadozzanak a fák a gyümölcsöktől. Jól hangzik, nem igaz? Akkor ha még nem fogott hozzá, itt az ideje a nyári sikerek előkészítésének a birtokon!

Tervezés- már tavasszal elkezdődik

Ha gyönyörű virágokra vágyik

Nincs szebb egy színes, illatos virágoskertnél, amelyben nap mint nap gyönyörködhet. Ahhoz, hogy nyáron is ez a lelket melengető látvány fogadja a birtokán, akkor már tavasszal is lesznek feladatai. Kezdjük az alapoknál! Alapvetően fontos tudnia azt, hogy konténeres növények esetén a virágok ültetésére a téli fagyok kivételével bármikor lehetősége nyílik, így tavasszal, nyáron vagy ősszel is ültethet.

Viszont amennyiben szeretne mielőbb gyönyörködni a színes és illatos kertlakókban, akkor érdemes már tavasszal megálmodni a virágágyásokat.

Ha gazdag veteményesről álmodik

Amennyiben eldöntötte, hogy szeretne saját zöldségeket termeszteni a kertjében, akkor alapvetően két lehetősége van. Az egyik a magok elvetése, amelyhez az ideális időszak a március eleje. Akkor sem kell aggódnia, ha már lecsúszott erről, ugyanis a palántázás ideje még csak most jött el. Ehhez először alaposan meg kell tisztítani a kiszemelt területet, valamint ásóra is szüksége lesz ennél a műveletnél.

Ha fellazította a talajt, ültesse el a palántákat megfelelő távolságra úgy, hogy a földlabda ne kerüljön se túl alacsonyra, se pedig túl magasra. Azonban nyáron sem hagyhatja magára teljesen a termőre forduló veteményest, ugyanis a gyomok eltávolításáról és az öntözésről ebben az időszakban is gondoskodni kell.

Ha gyümölcsöket látna szívesen

A gyümölcsfák nevelése bár valamivel összetettebb, mint például az átlagos díszfák gondozása, noha egyáltalán nem nehéz feladat, így kezdők is bátran belevághatnak a gyümölcsnevelésbe. Amennyiben még nincs gyümölcsfa a kertjében, de szeretne ültetni, akkor a csemete választásnál mindig vegye figyelembe az adott faj és fajta igényeit, amin belül fontos például a talaj – a napfény – valamint a vízigény is.

Ezen a linken vásárolhat gyümölcstermő növényeket kertészetemből!

Lényeges emellett a bizonyos időközönként esedékes permetezés, valamint a megfelelő precizitással elvégzett metszés is. Ne feledje: Ha konténeres kiszerelésű fát választ, azt gyakorlatilag az év bármely napján elültetheti.

A betakarításról sem szabad megfeledkezni, hiszen ekkor érik a legtöbb zöldség és gyümölcs. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mi mindent szeretne készíteni ezekből, hiszen felhasználhatja őket frissen, elteheti befőttként, készíthet belőle lekvárt vagy savanyúságot, esetleg szörpöt vagy gyümölcslevet is álmodhat belőlük.

Nyári feladatok

Miután átnéztük a tavaszi terveinket azért, hogy nyáron az a látvány fogadjon minket, amiben reménykedtünk, akkor most tekintsük át azt, hogy konkrétan milyen feladatok várnak Önre a nyári kertben! A foghíjas területek benépesítése A nyár derekán, mikorra a kertben leteremtek már a zöldségek, gyakran maradnak üresen az ágyások, és a hobbikertészek ilyenkor azon tanakodnak, mivel ültessék be a foghíjterületeket és kiürülő ládákat, kaspókat. Ebben próbálok kicsit segíteni most a kertészkedőknek.

Zöldségek és fűszernövények

A felszedett zöldségeket még ebben az időszakban is lehet pótolni, a paradicsom, a paprika mindig sláger, főleg hogy még ősszel is sokáig teremnek. A palánták, amiket mostanság meg lehet vásárolni, majdnem akkorák, mint a kertben levő példányok, így nem indulnak hátránnyal. A zöldségek mellett fűszernövényekkel is benépesíthetjük az ágyásokat, ezek mindig jól jönnek a konyhában.

Ezen a linken vásárolhat fűszernövényeket kertészetemből!

A menta, a metélőhagyma, a kakukkfű, az édesfű, a zsálya, a petrezselyem, a bazsalikom, a citromfű, a kapor mind hasznosak lesznek, ha pedig gyógynövényekben gondolkodunk, akkor levendulát, körömvirágot, kamillát telepíthetünk. A gyógy-, és fűszernövények nem csupán terményként praktikusak, hanem mert miattuk ilyenkor szép kis fűszerkerteket is építhetünk, például sakktábla alakú, vagy körcikkelyes ültetvényeket, melyek a kert nyári ékkövei lehetnek.

Tipp: kertünket a nyár közepén se hagyjuk parlagon, mindig van lehetőség a szezonnak megfelelő dekoratív, vagy hasznos növények ültetésére!

Jöjjenek a dísznövények is!

Sokan elfelejtik azt is, hogy nem csak a hasznonnövények helyett, hanem azok közé is lehet egynyári virágokat ültetni, ezek színeikkel, formájukkal feldobják a kert hangulatát, a sok zöld zöldség mellett ügyesen tarkítják a növénytartókat, és az emelt ágyásokat is. A letermett epreket is lehet kombinálni középmagasra növő egynyáriakkal - például verbénával, mézvirággal, oroszlánszájjal, bársonyvirággal - melyek mind színesek, és nem árnyékolják az epret.

A paradicsomtöveket is lehet félárnyékba való évelőkkel, egynyáriakkal vegyíteni, a paradicsomtövek alatt szépen mutat a harangvirág, a hólyagvirág, és beültetésükkel egyúttal a gyomosodás ellen is tettünk, valamint a nedvesség is jobbban megmarad a növények alatt. Azt tanácsolom hobbikertész társaimnak, hogy ne féljenek a növényeket összeültetni, arra azonban mindig ügyeljenek, hogy hasonló igényű növények kerüljenek egy konténerbe, egymást lehetőleg ne árnyékolják, és a lombjuk ne boruljon össze.

Elmehetünk nyaralni?

Az, hogy nyáron nyaralunk olyan alapvetés, amit magyarázni sem kell, a legtöbbünk egész évben azt várja, hogy az idő melegre forduljon, és otthagyhassa a munkát, a monoton hétköznapokat, meg a koszos várost egy-két hétre, hogy átadhassa magát az édes semmittevésnek. A nagy sürgés-forgásban nem ritka, hogy az utazás előtti fontos teendők listájáról lemaradnak a növények, melyek aztán könnyen megsínylik a soknapos egyedüllétet, így előfordulhat, hogy mire visszatérünk, csak fonnyadt kórókat találunk az egykor színes-szagos kiskert, balkon, vagy ablakpárkány helyén.

Ezen a linken tekintse meg és vásároljon gazdag évelő dísznövény kínálatomból!

Nem haszontalan tehát pár szót vesztegetni a nyaralás alatt magukra hagyott növények gondozására, illetve a lehetséges megoldásokra.

A készséges szomszéd

A legkézenfekvőbb egy kedves, megbízható szomszéd felkérése, ám manapság belőlük egyre kevesebb van, és sokan - érthetően - nem szívesen hagynak másnál lakáskulcsot. Amennyiben mégis megoldható a szomszéd, rokon, vagy ismerős megbízása, fontos, hogy készítsünk részletes útmutatót neki, kitérve arra, hogy melyik növényt, hányszor, milyen mennyiségű vízzel kell ellátni, mert mi ismerjük már saját virágaink igényeit, de a szomszéd, barát, lehet, hogy nem.

Akinek olyan háziállata van, melyet nem visz magával, előnyben van, mert biztos, hogy az állat miatt valaki be fog járni a lakásba. Ebben az esetben pusztán annyi a teendő, hogy ne felejtsük el a segítő kezek gazdájának megemlíteni a növényi feladatokat sem.

Házi automata öntözőrendszer

Ha a nyaralás többnek ígérkezik pár napnál. vagy egy hosszú hétvégénél, ráadásul még bejáró segítőnk sincsen, akkor házilag is fabrikálhatunk öntözőrendszert, ráadásul fillérekből. A megfelelő eszközhöz csupán egy alaposan elmosott üdítőspalack és egy madzag szükségesek. A palackot töltsük meg vízzel, a madzag (ez lehet egy régi cipőfűző is) egyik végét lógassuk bele az edénybe, a másikat pedig nyomkodjuk bele a növény földjébe.

Nem kell egészen a gyökerekig letömködni a zsinórt, elég ha a föld felszíne alá "ássuk" kicsit, ráadásul a rendszerbe akár több cserepet is beköthetünk. Még ennél is pofonegyszerűbb módszer, ha egy félliteres (vagy kisebb, nagyobb - a növény méretének megfelelő) palack kupakján kis lyukat ütünk, megtöltjük vízzel, majd szájával lefele a növény földjébe nyomjuk.

Önöntöző virágládák

Aki nem kíván barkácsbonyodalmakba folyni, választhatja a kertészetekben kapható önöntöző virágládákat is, melyek ugyan jóval drágábbak, mint a palackos megoldás, de tartósabbak is, egész nyáron jó szolgálatot tehetnek, ráadásul ezek a balkonokon is bevethetőek, ahol a palackok nem biztos, hogy tartósan beválnak.

Ha száraz, forró idő várható, az erkélyen lakó növényeket párologtatással is nedvességhez juttathatjuk, ha egy lavórba vizet töltünk, a vízbe valamilyen állványt teszünk (például egy téglát, vagy lefelé fordított kisebb edényt), és erre helyezzük a cserepet. Vízmegkötő adalékot is tehetünk a virágok földjébe, olcsón kaphatóak például olyan zselés anyagú, vagy agyagból készült golyócskák, melyeket benedvesítve, a földbe helyezve biztosítják a növény túlélését.

Vízigényes kedvenceink alá pedig egyszerűen vizes tálkát, alátétet tegyünk. Tartsuk szem előtt, hogy nem minden házikedvenc igényli a nagymennyiségű folyadékot, ügyeljünk arra, nehogy "túlgondozzuk" zöld barátunkat!

Kerti óvintézkedések

A kerti flóra nyaralás alatti védelme jócskán eltér a szobanövények, vagy balkonnövények esetétől, itt nagyobb felületen, jóval több zöldet kell életben tartani, és akkor a gyepról még nem is beszéltünk. A virágágyások, veteményesek vízellátása olcsón megoldható házi készítésű csepegtető öntözőrendszer megépítésével. Ehhez mindössze egy gumitömló, slag kell, amit 5-10 centiméterenként kilyuggatunk, a végén pedig szilárdan ledugaszolunk.

Az így kapott csövet a növények töve között vezessük el, majd kicsikét nyissuk meg a kerti csapot. A lassan, csepegve elfolyó víz a növényeket megmentheti, vízszámlánkat pedig nem fogja drasztikusan megnövelni. A gyep más tészta, a pázsitnak több vízre van szüksége, amit biztosíthatunk időzíthető, automata öntözőrendszer beszerelésével, ami azonban nem olcsó mulatság, bár kétségtelen, hogy a későbbiekben is jól jöhet.

Egyszerűbb azonban, ha a kertszomszédot kérjük meg, hogy öntözéskor a mi kertünkbe is juttasson az éltető nedűből, egy pár perces esti átspriccelés pont elegendő lehet a nyaralás idejére. Hasznos tipp, hogy a gyepet közvetlen az indulás előtt nyírjuk katonásan rövidre, így kevesebb nedvességel is átvészeli a távollétünket. A levágott nyesedék is kapóra jöhet, mint mulcs. A fűmaradékot halmozzuk a dísz-, vagy haszonnövények töveihez, így azok földje lassabban fog kiszáradni, eső után pedig tovább nedves marad.

Mi legyen a szobanövényekkel?

Fontos dolog a fénykérdés is, elsősorban a lakásban maradó zöldeknek, a kertben ugyanis a viszonyok egyébként is adottak. Természetesen nem minden szobanövényünknek ugyanolyan fontos a fényár, egyes példányoknak életbevágó, míg másoknak nem annyira. Ha távollétünkben el kívánjuk sötétíteni a lakást, gondoskodhatunk fényről úgy, hogy növényeinket kitelepítjük az erkélyre, ahol lépcsőzetesen rendezzük el őket.

Előre a kisebbeket, hátrafele pedig a nagyobbakat sorakoztassuk fel, így mindannyiukat éri majd napfény. A szabadba kerülő szobai zöldek a fény, a meleg, és az intenzívebb légmozgás mellett itt a kiszáradásnak jobban ki lesznek téve, így térjünk vissza a korábbi pontokra, és fabrikáljunk nekik palacköntözőt, és párásítót. Érdemes azonban egy pillantást vetni indulás előtt az időjárás-előrejelzésre, ha heves zivatarok, viharok várhatóak, inkább hagyjuk bent növényeinket, hasonló elrendezésben, az egyik nem teljesen elsötétített ablak mögött.

És ha itthon vagyok, hogyan öntözzek nyáron?

A városi erkélyeken élő növények különösen nehéz helyzetben vannak, velük kapcsolatban a legfontosabb a helyes öntözés. A legjobb, ha kora reggel, vagy estefele, tehát nem a csúcspont körüli hőmérséklet idején locsolunk. Így a növény fel tudja venni a kijuttatott vizet, jelentősebb párolgási veszteség nélkül. Kánikulai napokban a fekete és sötét, könnyen átforrósodó kaspókat, cserepeket, borítsuk be fehér papírral, de még jobb, ha eleve színes, világos edényeket használunk, ezek ráadásul dekoratívabbak is.

Amennyiben tudjuk, hogy az adott fajta a meleget igen, de az erősen tűző sugarakat nem kedveli, a legforróbb napokban helyezzük védett területre, akár csak az erkélyen belül. A túlzottan napos balkonokat a kritikus napokban árnyékolhatjuk is, egy régi lepedő felfüggesztése például segíthet.

Vannak olyan növények is, melyek kifejezetten kedvelik a hőséget, rövid szoktatás után a citrusfélék, a leanderek, az olajfák nyugodtan kirakhatóak a napra. Páraigényes növények közé lehet kaspóban, tálcában, vödörben vizet elhelyezni, így napközben a növényeket hűti valamelyest a páratartalom.

Tipp: az esti öntözés nem csupán a növényeknek hasznos, de ilyenkor a kertész sem kap hőgutát teendői közben!

A kertben is adódnak kánikulai feladatok, a mottó itt is a kora reggeli, késő esti öntözés. Az örökzöldeket a melegrekordok idején célszerű takarni, ehhez egy régi lepedő most is megfelel. Fontos tudni, hogy a bőséges, a fél órás áztató locsolás nem képes pótolni a heti csapadékhiányt, és a talajt sem tölti fel, továbbá a növény sem tudja felvenni a vizet, ezért célszerű egyszerre csak kisebb mennyiséget kijuttatni, lehetőleg esőztető öntözéssel, vagyis a szórófejet felfelé irányítva, nem vastag, erős vízsugárral locsolni.

A pázsit napközben is öntözhető, de kerülni kell a pangóvíz kialakulását, a pocsolyák képződését. Hétfőtől péntekig a legtöbbünk dolgozik, ezért a munkanapokon sokszor kevesebb idő és figyelem jut a kertnek, de nem szabad az elmaradt öntözéseket a hétvégén, egyszerre bepótolni. Egy ilyen túlzott, áztató öntözés több kárt okozhat, mint az előtte lévő napok kimaradása.

Az egynyári virágok többsége csak napsütésben virágzik, ezért az üres ágyások feltöltésére napos helyen egynyáriakat, árnyékos részeken pedig évelőket lehet használni. A kánikulában keveseknek van kedvük kertészkedni, de azért fontos tudni, hogy ebben az időszakban kerülni kell a növények áttelepítését, mert a gyökérzet gyorsan károsodhat ilyenkor. Ezeket a teendőket végezzük inkább később, hűvösebb időben.

Nézze meg az alábbi videómban a nyári tippjeimet a kertben:

Késleltethetjük a kiszáradást mulcsolással, fakéreg vagy zúzott kő mulcs kihelyezésével a talaj nedvességtartalma hosszabban megmarad. Szintén folyamatos vízellátottságot biztosíthat a csepegtető öntözés, mely akár házilag is kivitelezhető, csupán egy hosszú, sűrűn kilyuggatott gumitömlő szükséges hozzá.

A sötét virágcserepeket, dézsákat fehér papírral, vászonnal burkoljuk, így a föld túlhevülése kivédhető.

Fontos, hogy a sokszor feledésbe merülő utcafronti növényzetet is ápoljuk a hőség napjaiban, így a kinti növényzetet is öntözzük meg legalább esténként!

Nyári növényvédelmi tippek

Nem mindegy, milyen növény választ és hova ülteti! Alapvetően már az ültetésnél eldől igen sok minden, ugyanis minden esetben fontos figyelembe venni az adott növény igényeit. Hiszen például egy árnyékos vagy félárnyékos helyet kedvelő virág vagy cserje soha nem fogja jól érezni magát a tűző napsütésben. Amennyiben viszont olyat választ, amely kifejezetten igényli a fényt, már alapvetően pozitív oldalról vághat bele a munkálatokba.

Öntözés időzítése

Az olyan nyári időszakban, mint a mostani, amikor a hőmérő higanyszála akár 40 Celsius fok környékére is kúszhat, akár naponta kétszer is érdemes megöntözni a növényeket. Az egyik alkalmat fontos még a reggeli órákra, mindenképpen nyolc-kilenc óra elé időzíteni, ugyanis ezzel felkészítheti a növényeket a napra és megakadályozhatja, hogy a tűző napon túlságosan kiszáradjanak. A napi második öntözést viszont kizárólag az esti órákban szabad megejteni.

Lényeges kihangsúlyozni, hogy a fentebb vázolt és nap mint nap tapasztalt időjárási viszonyok között napközben akkor sem szabad öntözni a növényeket, ha esetleg reggel elfelejtette vagy nem volt rá ideje, ugyanis a nedves levelek, a vizes talaj és az órákon át tűző nap igen nagy kárt tehetnek a zöld részekben és megperzselődhetnek. Ha mindezeket betartja, a víz hőmérsékletére akkor is fontos odafigyelni, ugyanis például a jéghideg kútvíz az órák óta napon álló virág vagy cserje levelein sokkot okozhat akár még a késő délutáni órákban is.

Éppen ezért a levegő hőmérsékleténél valamivel hidegebb vizet kell használni, így a növények meghálálják majd a gondoskodást.

Takarás

A fa, cserje vagy más növény takarása a kánikulában, a forróságban megfontolandó megoldás, különösen ha a napsütés egész napos. Egy parkolóban ráadásul "süt" a felforrósodott aszfalt, sokszor még naplemente után órákkal is.

A képen egy egyszerű raschel hálóval borítottak be egy Gömb Kőris (Fraxinus ornus 'Mecsek') fácskát, így védve lombozatát a megégéstől. Ha utcafronton vagy előkertben, vagy máshol a kertünkben az égető nap veszélyének kitett növényünk van, ezzel az egyszerű módszerrel megvédhetjük, míg eljönnek mérsékeltebb napok. 

Biztos vagyok abban, hogy ezekkel a módszerekkel igazi hős lesz az elkövetkező nyarakon a kertjében, a növények pedig pompázni fognak Önnél.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!