Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezeket a növényeket ültesse a kertbe, hogy megússza a hőséget!

Mióta beköszöntött a nyár, a hírek legfőképpen arról szólnak, hogy sorra dőlnek meg a melegrekordok az egész világon, köztük Magyarországon is. Sőt, sok helyen már a 40 Celsius fokot is meghaladta a napi legmagasabb hőmérséklet, amely igencsak ijesztően hangzik.

Ha már eljutott odáig, hogy a kertbe sem szívesen merészkedik ki a hőségben, akkor bizony itt az ideje, hogy egy kis árnyékot adjon az udvarának. Ne aggódjon, szó sincs arról, hogy teraszt kellene építenie a kert fölé, de még óriási napernyő beszerzésére sem lesz szükség.

Léteznek ugyanis olyan gyorsan növő, hamar árnyékot adó fák, amelyek nem csak megoldják a problémáját, de még a birtokát is remekül feldobják.

Amikor egy kertbe növényeket álmodik az ember, számos szempont van, ami alapján elképzelheti jövőbeni birtokát. Ebben az esetben a legfőbb célnak az árnyékolást tekintjük, így ha elfelejtené a mesterséges elemeket a kertjében és inkább a természetes hűvöst preferálná, akkor most segítek Önnek kiválasztani, mely fák lehetnek az ideálisak a kertjébe. Fontos tudnia, hogy az árnyékot adó fáknál különösen fontos a gyors növekedés, azonban Ön megrendeléskor akár méret szerint is válogathat, így akár azonnal egy két-két és fél méter magas, korosabb fát is telepíthet kertjébe, jelentősen lecsökkentve a csemete nevelés idejét.

Kislevelű hárs

Világoszöld levelei alapvetően magas esztétikai értékkel ruházzák fel ezt a fát, amelyet kúp alakú koronája tesz teljessé. Gyors növekedési habitusának hála hamar magasra nő, így nem kell sokat várnia arra, hogy élvezhesse előnyeit. A kislevelű hárs ide kattintva megtekinthető kertészetemben.

Szivarfa

A szivarfa méretei ellenére egy igazán kedves és esztétikus megjelenésű fa, amely gömbölyded lombformájával és harang alakú virágaival igazi harmóniát teremt a kertben. További különlegességét adja ennek a fának, hogy virágai felálló bugákban, gazdagon nyílnak június-július környékén. Nem sok szebb dolog van annál, mint egy szivarfa árnyékában hűsölni és közben gyönyörködni a virágzuhatagokban. Ha szeretné, ha az Ön kertjében is lenne ilyen fa, online kertészetemből akár azonnal megrendelheti ide kattintva.

Fagytűrő császárfa

Császárfa hatalmas levele

A fagytűrő császárfa, más néven a Paulownia Cotevisa az egyik leggyorsabban növő fa, amely akár három év alatt elérheti a húsz méteres magasságot, a fenti képen pedig láthatja, hogy milyen hatalmas levelekkel ad árnyékot. Fontos tudnia e növény kapcsán, hogy talán kevéssé ismert tény, hogy ezt a fajta nem közvetlenül a „természetből ered”. Ezt azt jelenti, hogy az eredeti fajtája Ázsiából származik, amelyből spanyol kutatók nemesítettek egy olyan típust, amely elviseli a szélsőséges európai időjárást. Így sem a -20, sem pedig a + 45 Celsius fok nem árthat neki. Ha úgy érzi, akár máris szívesen hűsölne e fa árnyékában, ide kattintva megrendelheti.

Sárga lombú akác

Ennek az akácfajtának a különlegességét az adja, hogy sárga árnyalatú lombja között bújtatja meg fehér virágait. Ennek a két színnek az együttese igen érdekes kompozíciót hoz létre a kertben. Ez a fa alapvetően a kisebb méretű, ám gyorsan növekedő fajtákat képviseli, legfeljebb 6-8 méter magasra nő meg. Remekül tűri a városi levegőt, a talaj iránt pedig nem kifejezetten igényes, így akkor is remek választás, ha ez lesz életében az első fa, amit elültet. Ha úgy érzi, megtalálta álmai fáját a sárga lombú akáccal, ide kattintva van lehetősége a rendelésre.

Kínai mamutfenyő

Egy igazi kuriózumot ismerhet meg, ha ezt a fát választja a kertjébe. Bár a fenyőfajták közé soroljuk, mégis lombhullató fáról van szó, amit fontos figyelembe vennie a választás előtt. Gyorsan növekszik és hatalmasra nő, ugyanis akár a 35 méteres magasságot is elérheti, így mikor helyet keres számára ültetéskor, mindenképpen lényeges belekalkulálni ezeket a méreteket is. Felfelé álló ágain puha, világoszöld tűlevelek csücsülnek, melyek az ősz során bronzosra változnak, majd lehullanak. Tobozai igazán dekoratívak, 1,5-2,5 cm nagyságúak. Ez a gigantikus méretű fenyő ide kattintva rendelhető meg. 

Mire érdemes odafigyelni, ha gyorsan növő fát választ?

A leglényegesebb az, hogy az ültetésnél legyen körültekintő, ugyanis a legtöbb ilyen típusú fafajta igen magasra nő, így érdemes belegondolni, lesz-e útban számára valamilyen épület vagy villanyvezeték.

Emellett fontos az is, hogy az árnyékolás mértékével is kalkuláljon, ugyanis a már kertben levő növények nem feltétlenül preferálják majd, ha a fa eltakarja előlük a napot. Viszont ha ideális helyet választ a kert új lakója számára, akkor nagyon sok örömét leli majd árnyékos kertjében.

Ide kattintva megtekintheti teljes választékomat a gyorsan árnyékot adó fákból.

Amennyiben Önnek is megtetszettek a fenti fák, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyorsan növő fák válogatás