Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Munkahelyi növények

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 14:58:53

Ha tetszik, ha nem, életünk aktív időszakában hétköznapjaink jellemzően harmadrészét a munkahelyünkön töltjük, ami a legtöbbünknek a négy fal közötti, zárt helyiséget jelenti. Az ilyen terekben, irodákban, üzlethelyiségekben, hivatali szobákban nagyon fontos, hogy növényekkel benépesített, az egyhangúságot és a feszültséget csökkentő környezetet teremtsünk!

A munkahelyi növények nem csak a hangulat javítása miatt fontosak, néhány növényfajta más szempontokból is hasznos, például kedvező hatással van a benti levegőre, vagy méreganyagokat köt meg. Mielőtt benépesítenénk munkahelyünket, mérjük fel a jellemző adottságokat, és ezek alapján válasszunk növényt, sose az elsőre megtetsző fajtát vásároljuk meg rögtön. Fel kell mérni, hogy mennyi fény jut be a helyiségbe, milyen hőmérséklet uralkodik általában, mennyire huzatos a szoba, és van-e légkondicionáló?  A rendelkezésre álló hely is lényeges körülmény, apró irodába ne vigyünk nagy példányokat, mert útban lehetnek, és a növény is sérülhet, fogadóhelyiségekbe, ügyfélvárókba viszont bátran pakolhatunk nagyra növő fajtákat, például az areca pálmát. A kaktuszok és különféle pozsgások a napos szobákba valóak, kevés törődést és öntözést igényelnek, így feledékeny dolgozók is elboldogulnak velük. Az irodai növények királya a dracéna, terebélyes, díszes levélzete elsőrangú dekoráció, fényigénye alacsony, ráadásul ez a fajta bizonyítottan képes megkötni a tipikus irodai méreganyagokat (formaldehid, benzol, ammónia). A klimatizált szobák alacsony páratartalmú levegőjén javíthatnak a párásításban jeleskedő szobadíszek, például a páfrányfélék, a fikusz, a vitorlavirág, és a kenciapálma.

A munkahelyeken elhelyezett növények nem csak az élő flórát hozhatják közelebb hozzánk, hanem egészségünk megóvásában, közérzetünk javításában is segítségünkre lehetnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nekik is vannak igényeik, így a körültekintő fajtaválasztás mellett a folyamatos gondoskodás elengedhetetlen.

Tartalomhoz tartozó címkék: szobanövények