Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mire kell felkészülnie a klímaváltozás kapcsán?

Ma már nem telik el úgy nap, hogy ne ütné fel a fejét valamilyen újabb hír a klímaváltozással kapcsolatban. Míg korábban jellemzően a világ egy távoli sarkában történt olvadás, keletkeztek erdőtüzek, hallhattunk elviselhetetlen hőségről vagy műanyag szemét miatt elpusztult állatokról, addig ma már egészen más a helyzet, hiszen hazánkban is érezteti hatását az éghajlatváltozás.

Ez pedig azt jelenti, hogy mindannyiunk életére hatással van ez a jelenség és mindez várhatóan a jövőben csak fokozódni fog. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyre kertbarátként a klímaváltozás kapcsán érdemes odafigyelnie és felkészülnie.

A szélsőséges időjárás miatt nagy tűrőképességű növényeket érdemes ültetni!

A helyzet az, hogy még a legkisebb kertekre is hatással van az éghajlatváltozás, hiszen ma már nem beszélhetünk tipikus négy évszakról és kiszámítható időjárási jelenségekről. Ez pedig az érzékenyebb növényeket igencsak megviselheti.

Éppen ezért érdemes az átlagosnál nagyobb tűrőképességgel, jobb alkalmazkodóképességgel rendelkező növényeket ültetni a kertbe annak érdekében, hogy sokáig a birtok ékei lehessenek, jöjjön akár viharos nyár vagy enyhe tél.

Érdemes a szárazságot jól tűrő növények telepítésében gondolkodni.

Érdemes a szárazságot jól tűrő növények telepítésében gondolkodni.

Legyen szó virágokról, cserjékről, sövénynek való növényekről vagy fákról, kertészetem növényei között számos olyat talál, amely kiválóan képes alkalmazkodni a gyorsan változó környezeti jelenségekhez.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem minden ilyen növényét. 

Ha lehet, cserélje le a kútvizet esővízre!

Ahogy már fentebb is említettem, a klímaváltozás egyik fő érzékelhető hatása a szélsőséges időjárás. A száraz időszakokban pedig elengedhetetlen az öntözés, amely több szempontból is sok körültekintést igényel. Egyrészt nem kevés pénzbe kerül, ha heteken keresztül naponta többször kell öntöznie a kertjét.

Másrészt pedig, ha ivóvizet használ mindehhez, tovább fokozhatja az éghajlatváltozás negatív hatásait. Ugyanis bizonyos számítások szerint 120-150 liter vezetékes vizet is elhasználunk naponta egyetlen háztartásban, amelyet felesleges megkoronázni még a kertben való felhasználással is.

Gyűjtsön esővizet különböző módokon!

Gyűjtsön esővizet különböző módokon!

Tehát mind spórolás szempontjából megfontolandó, mind pedig bolygónkért is sokat tehet, ha a kerti locsoláshoz nem a vezetékes vizet használja, hanem az összegyűjtött esővízzel kedveskedik a növényei számára.

A bolti választék egyre kevesebb és drágább lesz, így érdemes létrehozni egy konyhakertet!

Már jelenleg is tapasztalható bizonyos zöldségek és gyümölcsök esetén, hogy szinte alig van belőlük választék mind a zöldségeseknél, mint pedig a szupermarketekben, ráadásul az áruk is igen borsos. Ennek az oka az, hogy az adott esztendőben bizony megsínylette a termés az éghajlatváltozást.

Okozhatja ezt a nagy forróság, a szeles idő, de akár a legrosszabbkor érkező jégeső vagy egy nagyobb lehűlés is. Pontosan ezért érdemes egy kisebb területen konyhakertet, veteményest létrehozni a kertben, de ültethet néhány facsemetét is, amelyről hamarosan a kedvenc gyümölcseit szüretelheti majd.

Saját konyhakert megteremtése nem csak hasznos, hanem örömöt hozó is!

Saját konyhakert megteremtése nem csak hasznos, hanem örömöt hozó is!

Ráadásul minél több a fa valahol, annál magasabb a szén-dioxid megkötő képesség, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is.

Ide kattintva megtekintheti teljes gyümölcsfa kínálatomat.

Ha sikerül mindehhez ideális helyet találni a birtokán, nagy eséllyel számíthat jó termésre, hiszen egy ilyen kis területet sokkal könnyebb az éppen aktuális időjárásnak megfelelően gondozni, mint egy hatalmas ültetvényt.

Ha Önnek is megtetszett a konyhakert kialakításának ötlete, ide kattintva mindent megtalál hozzá.

Gondoljon a madarakra is!

Egy madárbarát kert mindig felüdülés az ember lelkének. Nem beszélve arról, milyen sokat tesznek azért a birtok tollas lakói azzal, hogy előszeretettel szabadítják meg a birtokot a különböző kártevőktől. Mivel nekik is szükségük van az ideális környezetre a klímaváltozás miatt egyre változékonyabb világban, Ön megteremtheti ezt számukra a saját kertjében.

Annak érdekében, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon, érdemes itatót, madártetőt kihelyeznie, valamint olyan növényeket ültetnie, amelyet alkalmasnak találhatnak fészekrakásra.

A madarakkal teli kert egy valóban élettel teli kert!

A madarakkal teli kert egy valóban élettel teli kert!

Ide kattintva összegyűjtöttem Önnek ezeket a növényeket.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzésemet, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok