Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mini növények kiemelkedő esztétikával!

Amikor egy telek üresen áll, legyen az bármekkora is, hatalmasnak tűnik és úgy gondolja az ember, itt bizony rengeteg növény elfér majd. Később, ahogy elkezdi elültetni a választott szépségeket rájön, hogy már nem is olyan méretes az a kert, ahogy azt elsőre gondolta. Amikor a rendelkezésre álló hely más szűkös, - legyen az egy kis méretű udvar, egy előkert vagy egy egészen nagy birtok – megoldást jelenthetnek azok a növényfajták, amelyek úgynevezett törpenövésűek, vagyis méretük kifejlett korukban is visszafogott.

Összegyűjtöttem Önnek öt olyan mini növényt, amelyek bár nem nőnek nagyra, mégis igen magas esztétikai értékkel rendelkeznek.

Törpe vörös korallberkenye

Törpe vörös korallberkenye

Ez a jellemzően egy-két méter magasra megnövő cserje különlegességét az adja, hogy természetes gömb alakúra nő, vesszői felfelé állnak, a végül pedig piros színben tündököl. A levelei hegyesek, teltebb lándzsa alakúak és fényesek, valamint bár kihajtáskor pirosak, viszont később sötétzölddé válnak. A talaj iránt ez az alacsony növekedésű növény nem igényes, de érdemes számára védett helyet keresni a kertben. Remekül alakítható és nyírható, kedveli a napsütést. Tökéletes választás nyírt sövényként, de megállja a helyét szoliterként vagy dézsában nevelve is. Egyébként igazi ritkaságnak számít, rendszerint nem egyszerű beszerezni ezt a törpe cserjét. Ha Önnek is megtetszett ez a növény, ide kattintva akár azonnal megrendelheti.

Törpe vérborbolya

Törpe vérborbolya

Sziklakertekbe és évelő ágyásokba kitűnő választás ez a legfeljebb fél méter magasra növő, vöröses levelű növény, amely garantáltan mindenki tekintetét magához vonzza majd. Levelei kihajtáskor piros színűek, őszre bordós-lilás árnyalatúak lesznek. A nem mindennapi levelek között megbúvó fürtös, sárga virágok pedig még inkább egyedivé teszik a megjelenését. Érdemes napos helyre ültetni, ugyanis a levek szépségét csak így tudja megőrizni. A talaj iránt nem igényes, de az ültetést követően érdemes gyakran öntözni. Ha alacsonyabb sövényt szeretne kialakítani térelválasztóként, megfelelő választás hozzá ez a növény. 60-80 centiméterenként ültetve a töveket hamarosan egységet alkotnak és formára nyírhatók. Amennyiben Önnek is megtetszett ez a növény, ide kattintva megtekintheti webáruházamban.

Törpe bambusz

Törpe bambusz

Ez a jellemzően 30-50 centiméter magasra megnövő növény levelei kicsik, ugyanakkor sűrűn növekednek. Méretéből adódóan a törpe bambusz bonsai kialakítására is alkalmas. Remek fagytűrő képessége van, a lombja egészen mínusz 22 Celsius fokig megmarad. A legjobban viszont a nedves, mocsaras területeken érzi magát, kerti tó környékén, de vízparti nyaralónál is nagyszerűen mutat. Amennyiben szép dús állományt szeretne képezni, ösztönözheti a növény a sűrűsödésre, ehhez viszont 2-3 évente tanácsos lekaszálni és gyakran öntözni. Talajtakarónak is kiváló választás, de alacsony sövényt is lehet belőle telepíteni. Ha már el is képzelte, az Ön kertjében hol lenne tökéletes helye ennek a növénynek, ide kattintva megrendelheti. 

Törpe gyöngyvirágcserje

Ez a nem mindennapi megjelenésű törpecserje mindössze 0,5-0,7 méterre nő meg, ám esztétikai értéke annál magasabb. Ez pedig lomblevelei mellett finom, fehér színű virágainak köszönhető, amelyeket május-június környékén hoz és folyamatosan nyílnak. Egy négyzetméterre 1-3 tövet érdemes ültetni, ugyanis idővel beteríti ezt a területet. Talajtakaró cserjefoltok kialakítására a legalkalmasabb. Ha úgy érzi, ez a növény az Ön számára tökéletes talajtakaró, ide kattintva megvásárolhatja.

Rózsaszín japán gyöngyvessző

Rózsaszín japán gyöngyvessző

Ez a nem mindennapi lombhullató cserje kifejlett korában 50-60 cm magasra nő meg. Törpe növekedése miatt kiváló talajtakaró képezhető belőle, halvány rózsaszín virágait tömegesen hozza, melyek aktívan vonzzák a lepkéket. Érdemes napos helyre ültetni, ám talaj tekintetében nem válogatós. Dézsába ültetve, szoliternek, vagy nyírt alacsony térelválasztó sövénynek ajánlom telepíteni. A rózsaszín japán gyöngyvesszőt ide kattintva vásárolhatja meg.

Természetesen a fentiek mellett még számos törpe növényt talál a választékomban, amelyek egytől egyig különleges elemei lehetnek a kertjének, függően attól, milyen szabad terület áll rendelkezésre az udvarán. Fontos, hogy mindig vegye figyelembe az adott növény igényeit és ennek megfelelően keressen neki helyet a birtokán! Így hosszú ideig gyönyörködhet majd a kis méretű növények szépségében.

Ezen a linken további kis méretű, aranyos, esztétikus növényeket találhat. 

Amennyiben Önnek is megtetszettek ezek a nem mindennapi növények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja! 

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás