Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mindenféle zellerek

2018. 04. 01. 14:37:00

A zeller kifejezetten ritka vendég a veteményes kiskertekben, pedig nagyon hasznos, élettanilag is roppant kedvező hatású zöldségféle!  

Zeller palánta rendelés a Megyeri kertészetből!

A képen kiültetésre váró zellerpalánták láthatók. Otthon is megnevelheti őket!

A zeller nevelését a tél utolsó szakaszaiban kell kezdeni, mégpedig a palántázással. Amennyiben zellert szeretne termeszteni, a magok kiszórása előtt három fő hozzávalóra lesz szüksége, mégpedig friss, porhanyós földre, palántázótálcára, és vetőmagra.

Azt javaslom, hogy kerti föld helyett mindenképp zsákos termőföldet használjon, palántázó edényt pedig vagy szaküzletből szerezhet be, vagy házilag barkácsolhat, például tojástartóból, tejfölös pohárból, toalettpapír-gurigából. A kerti föld azért ellenjavallt a palántázásnál, mert abban kártevők, gyomkezdemények lehetnek, melyek könnyen tönkretehetik a fiatal, zsenge veteményest.

A jó minőségű vetőmag a legfontosabb összetevő, ezen nem érdemes spórolni! Már csak ezért sem mert egyébként is csak pár tíz forintnyi különbség állhat fenn az olcsó, leértékelt (és esetleg régi, silányabb) és az igazán használható, ellenálló vetőmagok között. A vetőmagokat lehetőleg ne más profilú, például élelmiszer, vagy barkács áruházból szerezze be, ragaszkodjon a szaküzleti minőséghez!

 

Amennyiben Ön a legpraktikusabb megoldást keresi,

választhatja az online vetőmag rendelést,

kertészeti webáruházamból IDE KATTINTVA máris rendelhet!

 

A minőségi vetőmagból betegségekre kevésbé fogékony, életerős palánták növekednek majd, ami jócskán megkönnyítheti a nevelést a későbbiekben. Ha minden megvan, indulhat a magvetés, amit akár január utolsó napjaitól kezdve megejthet!

Mikor nekiáll a magvetésnek, elsőként azzal fog szembesülni, hogy a magok szinte kezelhetetlenül aprók. A vetést így kézzel nehézkes lesz elvégezni, de egy kis trükkel megoldható a művelet. A magokat szórja egy lapos tálba, fogjon egy vékonyka ecsetet, vizezze be, és ezzel szedjen fel egyszerre körülbelül 5-6 magocskát.

Az ültetőalkalmatosság egy-egy fakkjába így helyezze be őket: egy ujjal kialakított sekély mélyedésbe, majd takarja be őket földdel, és finoman tömörítheti is, vagyis picit nyomkodja meg a föld felszínét. Ha ez megvan, egy pumpás kézi permetezővel spriccelje le az ültetvényt, hogy nedves legyen, de óvatosan csinálja, hogy egyrészt ne mossa ki a magokat, másrészt hogy ne áztassa el túlzottan a veteményt.

 

Zöldség palánta rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

A zeller nem egy sietős növény, az első félénk hajtások 2-4 hét elmúltával bukkannak majd elő, a palántanevelés teljes ideje pedig 12-14 hét lesz. Ezért nem szabad megijedni még akkor sem, ha viszonylag sokáig nem történik meg a vetés után, ez természetes! A palántákat ne tartsa sötétben, gondoskodjon elegendő fényről, és földjüket se hagyja kiszáradni, az első időben főleg spricceléssel nedvesítsen.

Mikor a növénykék már két levelet növesztettek, az ültetőládában fakkonként ritkítsa meg őket úgy, hogy egy egységnyi helyen csak az egy-két legerősebb palántát hagyja meg, a többit csípje le. A megerősödött, 5-6 lombleveles növényeket jellemzően május környékén ültetheti ki.

A gumós fajtákat 40x40 centiméteres sor és tőtávolságra telepítse, a halványító zellert pedig mélyebb barázda aljára helyezze, hogy a halványítást könnyebben elvégezhesse majd. Egyelőre ennyi teendő akad, a kiültetés utáni gondozásra és a halványítás a későbbi hetek feladata lesz!

Gyakori kérdés az egyes zöldségféléknél, hogy balkonon is termeszthetők-e, hiszen sokaknak csak ez a terület áll rendelkezésükre a növényneveléshez, illetve van, akinek ugyan van kertje is, de az erkélyt is szeretné kihasználni.

A zeller sikerrel nevelhető balkonládákban, dézsákban is, a környezeti szükségletei ugyanazok maradnak, mint a kerti nevelés esetén, azzal a kivétellel, hogy a balkonzeller több öntözést kíván! A balkonon nevelt zeller esetében is használjon zsákos termőföldet, és alkalmazzon mélyebb típusú ládát, cserepet.

 

Kertészetemben a zeller mellett számos egyéb konyhakerti palántát is talál! Amennyiben minőségi, életerős, előnevelt palántákat rendelne, keresse fel kertészeti webáruházamat!

 

Konyhakerti palánta kínálatomat IDE KATTINTVA érheti el!

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta