Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tervezze meg már most az őszi gyümölcsfa ültetést

Bár még igen távolinak tűnik, hogy eljöjjön a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetési szezonja, viszont a helyzet az, hogy a legtöbb kertbarát mégis a nyári időszakban tervezi meg azt, hogy hova kerüljenek majd a gyümölcstermők ősszel. Ez nem meglepő, hiszen a nyári hónapokban tevékenykedünk a legtöbbet a kertben és ilyenkor fogalmazódik meg az is, ha esetleg valami miatt hiányérzet támad a birtokon és úgy érzi, jó lenne jövőre valamilyen különleges gyümölcsöt szüretelni. Ebben a bejegyzésben segítek Önnek a tervezésben!

Mit jelent és mikor van a szabadgyökerű növények ültetésének szezonja?

Mikor szabadgyökerű gyümölcsfákról beszélünk, akkor ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy szabadon vannak a gyökerei. Éppen ezért nagyon óvatosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Kifejezetten ajánlom ezt a kiszerelést akkor, ha nagyobb arányú ültetést tervez. Nagyon lényeges információ, hogy a szabadgyökerű növények elhelyezése a kertekben a kertészeti naptár szerint október 20-tól egészen március 20-ig tart, így kertészetem is csak ebben az időszakban tudja kiszállítani ezeket a facsemetéket.

A teljes gyümölcsfa választékot ide kattintva már most megtekintheti, így a tervezésnek semmi sem szabhat határt!

Milyen gyümölcsfák közül válogathat?

Ha szeretne egy kicsit különlegesebb gyümölcsfát is nevelni a kertjében, mint az alma, a meggy vagy a cseresznye, érdemes egy kicsit elmerülni ebben a világban, hogy megtalálhassa az Ön számára tökéletes fákat. Nem mintha a fentiek nem lennének remek választások egy birtokra, azonban egy kis változatosság sosem árt!

Birs

A birsfa igen ritkán található meg a magyar kertekben, pedig nagyon jól érzi magát nálunk. Nem beszélve arról, hogy termésében rengeteg a vitamin van, valamint az ízvilága is igazán egyedi.

Ráadásul egyesíti magában a gyümölcsfák praktikumát és a díszfák szépségét egyaránt. Mivel alacsonyabb termetű, kisebb kertekben is bátran lehet vele tervezni, sőt, egy kis ügyességgel akár alacsony bokorfa is kialakítható belőle. Mivel igazán dekoratív, egyedi éke lehet a birtokának. Lényeges megemlíteni továbbá e fával kapcsolatban azt is, hogy minden évszakban mással örvendezteti meg a kertbarátokat. A tavaszi hónapokban fehéres-rózsaszínes virágzatával, a nyári melegben élénkzöld lombjával, ősszel pedig feltűnő sárga termésével dekorál.

Előnye, hogy nincs szükség mellette speciális ápolási teendőkre, valamint a metszési műveletek is könnyen elvégezhetők. Ide kattintva megtekintheti kertészetem teljes birs fajtaválasztékot.

Mandula

Magyarországon a csonthéjas gyümölcsfák körében a dió örvend a legnagyobb népszerűségnek, ám a mandula is hasonlóan dekoratív fafajta, ráadásul termése többféleképpen használható fel.

Legalább egy mandulafa csemetét már csak azért is érdemes elöltetni a kertben, mert igen ritka, ráadásul extravagáns megjelenésének hála sokan a csodájára járnak majd. Kiemelendő továbbá, hogy egy egészséges mandulafa egy évben nagyjából 10-15 kg mandulabéllel örvendezteti meg a kertbarátokat, amely számos különböző módon felhasználható.

Egy ideális helyre telepített mandulafa nem igényel sok törődést, ebből kifolyólag akkor is bátran elültetheti, ha nincs tapasztalata e téren. Ha úgy érzi, most megtalálta, mi hiányzott eddig a kertjéből, ide kattintva megrendelheti.

Körte

A körtefákkal kapcsolatban szintén elmondható, hogy ritkábban fordulnak elő a hazai kertekben, amely főleg abból eredhet, hogy több törődést és odafigyelést érdemel, mint például egy almafa.

A jó hír viszont az, hogy megjelenésével és termésével gazdagon meghálálja a gondoskodást. Ez a gyümölcsfa a mérsékelten meleg éghajlaton érzi jól magát, valamint mivel a csapadékos klímát kedveli, rendszeres öntözést igényel. Emellett szükséges gondoskodni a rendszeres tápanyagellátásról is, amelyhez szorosan kapcsolódik bizonyos időszakokban a permetezés és egyéb növényvédelmi feladatok is. Ha úgy érzi, készen áll a kihívásra, ide kattintva választhat a különböző körtefa fajták közül.

Mire érdemes figyelnie, ha egészséges gyümölcsfákat szeretne nevelni?

Sokan tartanak a gyümölcsfák ültetésétől, ám fontos kihangsúlyozni, hogy nem igényel különösebb energiabefektetés. Ezeknek a fajtáknak a nevelése bár valamivel összetettebb, mint például egy díszfa gondozása, egyáltalán nem nehéz feladat. Pontosan ezért akár kezdőként is bátran belevághat a gyümölcsnevelésbe. Jó tanács, hogy amikor kiválasztja azokat a csemetéket, amelyeket szeretne elültetni a kertjébe, vegye figyelembe az adott faj igényeit is, mint például a talaj – a napfény – valamint a vízigény.

Gyümölcsfa ültetési alapok - olvassa el korábbi cikkem a témában

Emellett számolni kell a bizonyos időszakokban szükséges permetezési munkálatokkal, valamint a metszéssel is. Ha úgy érzi, talán túl nagy feladat lenne mindez, gondoljon arra, mennyi finomsággal hálálják majd meg ezek a fák a gondoskodást! Hiszen nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor egy saját maga által ültetett gyümölcsfa alatt állva haraphat bele egy gyümölcsbe.

Amennyiben Önnek is megtetszettek a fenti fák és máris elkezdte a tervezést, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcsfa