Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mi is az a berkenye?

Mikor azt mondom berkenye, akkor valószínűleg mindenkinek valami más jut eszébe. Van, akinek a fekete bogyók ugranak be, másoknak a piros termések sejlenek fel, míg valaki már biztosan érzi a madárberkenyéből készült lekvár ízét a szájában. A helyzet az, hogy a berkenye a rózsafélék családjába tartozó nemzetség, melybe száznál is több cserje és fafaj tartozik, így bármelyik verzió is jutott eszébe, igaza volt még akkor is, ha azt gondolta, a berkenye termése az almára hasonlít a legjobban.

Mielőtt belevágnánk, fontos leszögezni, hogy ennek a berkenye család tagjai közül egyesek nagyon hasonlítanak egymásra, míg mások minden téren eltérnek a másiktól. Éppen ezért fontos tisztázni, mit is kell tudni erről a különleges dísznövény – famíliáról!

Mivel valóban egy nagyon népes családról van szó, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szeretném Önnek bemutatni a legnépszerűbb berkenye fajtákat.

Mit lehet tudni általánosságban a berkenyéről?

Bár egy dísznövényről van szó, esztétikuma mellett mindenképpen meg kell említeni különleges ízű, ehető termését is. Mivel remekül viseli a légköri szennyeződéseket, városba is bátran ültethető. Fajtától függően terméséből lekvár, likőr, pálinka vagy ecet készül, fája remekül megmunkálható, leveleiből pedig tea is készíthető.

Lássuk most a legnépszerűbb fajtákat!

Korallberkenye

A korallberkenye akár két – három méter magasra is megnövő örökzöld cserje. Ennek a fajtának nemcsak tavasszal játszanak vöröses – bronzos árnyalatokban a hajtásvégei, hanem egészen kihajtástól őszig. A vörös korallberkenye egy sűrű, felálló ágú, örökzöld hibrid cserje, mely 2-4 méter magasra nő meg. Fényes, sötétzöld, bőrszerű levelei fiatalon ragyogó pirosak, és hosszú ideig látványosak. Késő tavasszal nyílnak apró, széles, krémfehér virágai, és az ősz folyamán hozza dekoratív, vörös bogyótermését.

Gyönyörű pirosas színben pompázik a Korallberkenye levele

Egyre népszerűbb az úgynevezett Little Red Robin változata is, amely jóval kisebb méretű a vörös korallberkenyénél, így kisebb kertrészletekbe is ültethető más cserjékkel kombinálva. Oldalamon részletesen foglalkozom a korallberkenye fajtákkal, több is kapható kertészetemben, melyet ide kattintva megtekinthet.

Fekete berkenye

A Viking berkenye körülbelül 1,5 méter magasra nő és tavasztól nyár végéig tartogat valami meglepetést a kertbarátok számára. Apró, hófehér illatos virágai április környékén nyílnak, ebben az időszakban jellemzően a pillangókat vonzzák be a kertbe. Gyümölcse augusztusban érik, ekkor pedig a különböző fajta madarak lesznek gyakori látogatók a birtokon. Ugyanez elmondható a Nero, valamint az Amit berkenyéről is, melyek nagyon hasonlítanak közeli rokonaikhoz.

A Hugin berkenye a többi fajtánál magasabbra, akár 1,5-2,5 m-re is megnő, ám fehér virágai és a gyümölcs érési ideje semmiben sem tér el a fentebb említett testvéreitől. Ősszel lombja a vörös és a narancs különféle árnyalataiba öltözik, sövényként is mutatós. Az Aronia melanocarpa azonban már több téren különbözik a fentiektől, hiszen ebben az esetben egy 1-3 méter magasra megnövő bokorról beszélünk, mely egy sekélyen gyökeresedő, kifejezetten víz- és fényigényes növény. Ha részletesen olvasna a különböző fajta fekete berkenyékről, ide kattintva teheti meg.

Mivel magam is kedvelem a virágba boruló fekete berkenyék látványát, ebben a korábbi videómban már foglalkoztam vele:

Házi berkenye

A Házi berkenye esetében már sokkal monumentálisabb növényről beszélünk. Ez a 15-20 méteres magasságot is elérő, ovális koronájú, erőteljesen repedezett kéreggel rendelkező fa termései sem hasonlítanak az eddig felsorolt fajtákéhoz. Ugyanis szó sincs apró bogyókról. A Házi berkenye termése leginkább az almára vagy a körtére hasonlít, alapszínük sárga, napsütötte oldalukon piroslóak és természetesen ehetőek.

Házi berkenye termése

Napos helyre ültetve és vízigényét kielégítve biztos lehet abban, hogy gazdagon virágzik és terem majd a növény. Nyíratlan sövényként ültetve igazi kuriózum! A Házi berkenyét itt tekinthető meg.

Madárberkenye

A fekete berkenyéhez hasonlóan szintén egy nagyon népes családba csöppenünk, ha a madárberkenyék között szeretnénk válogatni. Láthatja majd, hogy az alacsonyabb növésű cserjéktől a méretes fákig sok minden megtalálható a kínálatban.

Az Edulis madárberkenye például Nyugat – Európa egyik kedvenc berkenyéje, terméséből lekvárt és pálinkát is készítenek. A Sheerwater Seedling madárberkenyével leggyakrabban parkokban vagy sorfaként ültetve találkozhat, 10-12 méteres magassága és ovális alakú koronája ugyanis tökéletesen alkalmassá teszik erre. Levelei világoszöldek, májusban nyílnak fehér virágai, ősszel narancsvörös bogyói díszítik a fát.

Szintén a család egy monumentális tagja a Cardinal Royal madárberkenye, amely egy középnagy méretű fának számít a 10-15 méteres magasságával. Igen gyakran ültetik utcafrontra. A városokban különösen kedvelik, ugyanis nagyon jól bírja a szennyezett levegőt is. További különlegessége, hogy kérge olajzöld színű, termése pedig piros.

Cardina Royal madárberkenye termése

A Sorbus wilfordii madárberkenye a fentieknél sokkal alacsonyabb, maximum 4-5 méterre nő meg és igen lassan növekszik. Ennek a lombhullató díszfának a nagy levelei sötétzöldek és fényesek. Tavasszal gazdagon bontja fehér színű virágait, ősszel pedig sárga, narancs, piros színű levélkompozíciójával veszi le az embert a lábáról. A madárberkenyék között ennek a fajnak vannak a legszebb termései, melyek narancs-piros színnel öltöztetik fel éréskor a lombozatot.

Szeretne Ön is a kertjébe berkenyét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

A Birgitta madárberkenye 8-9 méter magasra növő lombhullató díszfa, amely tavaszi virágzását követően sárga színű bogyóterméseivel díszíti a kertet. Ha van a madaraknak kedvenc berkenyéje, hát ez biztosan az, így egy madárbarát kertből nem hiányozhat ez a finomság. A Wettra madárberkenye 10-15 méter magas nő, különlegessége, hogy a többi fajtával ellentétben árnyékban is szépen fejlődik.

A Rosemary madárberkenye valójában semmiben sem hasonlít a családja többi tagjára. Az 5-8 méterre megnövő díszfát ugyanis a virágzást követően halvány rózsaszínű bogyótermései teszik igazán különlegessé. Ha szeretné megtekinteni kertészetem teljes madárberkenye kínálatát és részletesebben is olvasna egy – egy fajtáról, ide kattintva megteheti.

Lisztes berkenye

A Lisztes berkenye 6-8 méter magasra nő, különlegességét az adja, hogy ezüstfehér, nemezes szőrözöttségű levelekkel hajt ki. Főként a levél fonákán figyelhetők meg a szőrök. Tovább növeli az esztétikumát, hogy narancsvörös terméseivel díszít az őszi élénksárgára színeződő lombjának koszorújában.

Ha már most beleszeretett a különleges Lisztes berkenyébe, ide kattintva bővebben tájékozódhat a fajtával kapcsolatban.

Piros termésű berkenye

A piros termésű berkenyék közül kiemelendő a Brilliant, amely ugyan csupán 1,5 – 2,5 méter magasra nő, a tavasszal nyíló gyönyörű hófehér virágai és a lombhullást követően érő piros gyümölcsei, - melyek a növény vesszőin fürtökben csüngenek le – igazi kuriózummá teszik. Termésének íze eléggé fanyar, így inkább csak lekvárt készítenek belőle.

Svéd berkenye

A Svéd berkenye valójában egy hibrid, a Sorbus aria, a Sorbus aucuparia, valamint a Sorbus torminalis keresztezéséből hozták létre. 10-12 méter magasra nő, krém-fehér virágait májusban bontja. Narancsos színű termései kissé hosszúkásak.

Szeretne Ön is a kertjébe berkenyét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Keleti berkenye

A keleti berkenye tulajdonképpen egy kis fácska, mely tavasz végén hozza fehér színű virágait Nagy tömegben érleli a díszes, apró, narancs-vörös színű terméseit. Kisebb kertekbe szoliterként ajánlom ültetni.

Kinek ajánlott a berkenye ültetése?

Bármelyik fajtát is választja, a berkenye egy igazi kuriózum. Hiszen nem csak gyönyörű, de termése is finom, ráadásul többféle funkciót is betölthet a kertben. Számtalan fajtája közül Ön is megtalálhatja a leginkább megfelelőt, függően attól, hogy szoliter növényt, utcafronti fasort vagy különleges sövényt álmodott meg a birtokán.

Szintén hatalmas pozitívum, hogy gyakorlatilag nincs olyan évszak, amikor ne lenne gyönyörű ez a növény. Tavaszi virágai, őszi termése, különleges levelei és a meséket idéző ágai az év minden napján megmelengetik a kertbarátok szívét. Ha szereti a különlegességeket, szívesen tölti szabadidejét a kertben és kipróbálná, milyen egy dísznövényről szüretelni, a termését pedig lekvárként vagy pálinkaként elfogyasztani, akkor nem is kérdés, hogy az Ön kertjébe mindenképpen ültetni kell legalább egy fajta berkenyét.

Szeretne Ön is a kertjébe berkenyét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!