Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Magaságyás kérdezz-felelek

A magaságyás vagy emelt ágyás kifejezések biztosan sokak számára ismertek, azonban ezek a kertészeti elemek nem minden kertben találhatók meg, bizonyára vannak, akik nem is ismerik őket, míg mások hallottak ugyan róluk, de nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mire valók, mik az előnyeik. Ebben az összefoglaló cikkemben a leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásával próbálom a kedves olvasót, Önt képbe hozni a magaságyásokat illetően, hogy könnyen és egyszerűen meg tudja építeni a saját emelt ágyását!

Magaságyás gondozása és készítése

 

Mi is az a magaságyás?

A magas vagy emelt ágyás egy olyan kertészeti elem vagy segédeszköz, melyet a növénytermesztésben vagy a dísznövény gondozás területén használunk. Megjelenését tekintve egy a talajszint fölé magasló, legalább arasznyi, de legfeljebb 60-70 centiméteres emelvény, melybe termőföld tölthető, amibe pedig növények ültethetők.

Az egész nagyon hasonlít egy hagyományos virágládára, azzal a különbséggel, hogy a méretét tekintve jóval változatosabb, hiszen lehet akár több négyzetméteres kiterjedésű is, valamint az anyagát tekintve is változatosabb, hiszen fából, kőből, egyéb anyagokból is készülhet. De a puszta szavak helyett beszéljenek a képek, így néz ki egy tipikus magaságyás:

 

Magaságyás készítése és gondozása

 

Mik az előnyei?

A magaságyások számos kimagaslóan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek! A fő előnyük, hogy a benne lévő növények gondozásához nem kell mélyre hajolni, így a nehezebben mozgó, például idős, vagy derékfájós emberek dolgát nagyban megkönnyítik. Ugyanígy hasznos lehet a gyerekek számára, akiknek így szemmagasságba kerülnek a növények, melyeket könnyebb lesz megfigyelniük, nézegetniük.

Már kertészetemben is elérhetőek a készre szerelt, könnyedén összeállítható magaságyások - nézze meg IDE kattintva a terméket

Hasonlóan kimagasló előny, hogy a magaságyás használatával számos gyomnövény és kártevő kiiktatható. Az ágyásban elhelyezett növények nem érintkeznek közvetlenül a kerti talajjal, így a gyomosodás és a földbe élő kártevők sem fenyegethetik őket. Számos zöldséget támadó kártevő csak alacsonyan tud repülni, így a fél méternél magasabb ágyások lakói teljes biztonságban lesznek tőlük. A hatás nagyban fokozható, ha az emelt ágyást nem kerti földdel, hanem zsákos termőtalajjal töltjük fel!

A magaságyások mellett szól, hogy nem függenek a talaj minőségétől, így olyan kertekben is megvalósulhat a veteményezés, ahol a kerti közeg gyenge, a növények számára alkalmatlan, például erősen meszes, túl laza (homokos), vagy éppen köves-sziklás, így nehezen kezelhető. A magaságyás ugyanis könnyedén feltölthető tetszés szerinti típusú és minőségű termőközeggel, ezáltal nem kell átfogó talajcserét végrehajtani a kertben.

Miért hasznos a magaságyás - olvassa el ezt a cikket is

Hasonló pozitívum, hogy egyes, speciális talajt (például erősen savanyú földet) kívánó növények esetében is játszi könnyedséggel megoldható az ideális közeg összeállítása, megintcsak nem lesz szükség talajcserére, hanem az emelt ágyásba kerülhet a speciális közeg.

 

Magaságyás gondozása és készítése

 

Remek felhasználási terület a társasházi alkalmazás! Sok társasházban a belső udvar, kertrész betonos, vagy például zúzott kővel felszórt, az ilyen területen értelemszerűen nem lehet növényeket nevelni. Egy vagy több magas ágyás felépítésével azonban máris megoldott a dísznövények elhelyezése, ráadásul megfelelő kialakítással, például vékonyabb, hosszanti elrendezéssel a közlekedőterületekből is minimális lesz a veszteség.

A magasított ágyásokat továbbá egyszerűen dekorációs elemként is lehet alkalmazni, ilyenkor az építmény falait díszes, látványos anyagokból érdemes kialakítani, és úgy elhelyezni a kertben, hogy fókuszpontba kerüljenek, vagyis központi, tekintetet vonzó kertrészen legyenek.

A dekorációs célú emelt ágyások magassága általában visszafogottabb, legfeljebb 15-20 centiméter, és elsősorban kiemelten esztétikus, virágos dísznövények kerülnek bele. A látvány fokozására alkalmazhatók kisebb-nagyobb dísztárgyak, és kőzúzalék, vagy vörösfenyő kéreg mulcs.

 

 

Mi kerülhet az emelt ágyásba?

A válasz részben már kiderült az előzőekből, vagyis ezek az építmények dísznövény és/vagy zöldség nevelésre, termesztésre valók. A zöldségek tekintetében tulajdonképpen az összes veteményeskerti termény szóba jöhet, legfeljebb az adott magaságyás fizikai méretei jelenthetnek korlátot. Éppen ezért az építés előtt érdemes eldönteni, hogy mit szeretnénk nevelni benne!

A gyökérzöldségeknek, föld alatti gumót nevelő haszonnövényeknek magasabb ágyás való, hiszen így lesz megfelelő a talajmélység a mélyre hatoló gyökereknek, gumóknak. A nagyobb lombozatot nevelő, terebélyes típusoknak ellenben inkább nagyobb alapterület kell majd, a mélység pedig másodlagos lesz.

12 növény magaságyásba - olvassa el ezt a cikkemet is

A dísznövények esetében, főleg ha virágos egynyáriakról, évelőkről van szó, a mélység nem feltétlenül mérvadó, elegendő csupán bő arasznyi vastagságú talajréteg. Ilyen esetekben az ennél magasabb ágyásokat nem is kell feltétlenül teljes térfogatukban termőfölddel feltölteni, hiszen az alsóbb rétegek feleslegesek lesznek, ezért helykitöltésnek alkalmazható például kavicsos, téglás feltöltés.

 

Emelt ágyás készítése és gondozása

 

A kifejezetten nagy méretű dísznövények, így például a méretesebb cserjék, a gyümölcsfák vagy az egyéb fák nem javallottak, hiszen gyökérzetük nem férne el kényelmesen, ráadásul az eleve magasra növő növények esetében a magaságyás alapgondolata veszti értelmét.

 

Hogyan készül a magaságyás?

A magaságyás készítésének három alapvető fázisa van:

-talajelőkészítés

-támfal, keret építés

-feltöltés, belső elrendezés

A konkrét munkálatok megkezdése előtt szánjunk egy kevés időt a tervezésre, átgondolásra. Határozzuk meg, hogy milyen magas, mekkora alapterületű emelt ágyást szeretnénk. A méretet nagyban befolyásolja, hogy mit szeretnénk termeszteni, nevelni, így a leendő növények igényeinek, méretének figyelembe vételével vázoljuk fel az elképzeléseket.

Van még ennél is egyszerűbb módszer, nézze meg ezen a videón, hogy a kertészetemben kapható magaságyást milyen egyszerű összeállítani

A videóban szereplő terméket ITT rendelheti meg

Az sem mindegy, hogy a kert mely részébe kerül az ágyás! Vegyük számításba a kinézett helyszín adottságait, így a naposságát, védettségét, huzatosságát, stb. Amennyiben az emelt ágyás csak kötött helyre kerülhet (például társasházi kertben) akkor a helyszín fogja meghatározni, hogy mit ültethetünk bele!

Ezek után következhet a tényleges munka!

A talajelőkészítés során a kijelölt helyen hozzunk szintbe az aljzatot, alakítsunk ki egyenes, sík felülelet, és végezzünk talajtömörítést, hogy az építmény később ne süllyedjen meg. Geotextil lefektetésével azt is megelőzhetjük, hogy a kerti talajban lévő gyomkezdemények feljussanak az emelt ágyás földjébe.

A második lépés a falak megépítése. Ez a művelet változatos módon elvégezhető, számtalan anyag áll rendelkezésre. A leggyakrabban zsalukövet, szögletes terméskövet, téglát, fát használnak, ha pedig nem számít az esztétika, mert csupán funkcionális ágyás készül, akkor a fal készülhet előregyártott fém vagy műanyag lemezből is, sőt, a szakboltokban készen is lehet vásárolni emelt ágyáshoz való keretet, melyet csak sekélyen le kell ásni a talajba, és már fel is tölthető földdel.

 

Emelt ágyások gondozása

 

A már elkészített, kihelyezett váz csak a feltöltésre vár! Legalulra érdemes egy pár centiméter vastag kavicsréteget helyezni, ez remekül el fogja majd vezetni a felesleges öntöző (vagy eső) vizet, így nem alakul ki pangóvíz, vagyis a növényi gyökerek biztonságban lesznek a rothadástól. Erre jöhet az ültetnivalónak megfelelő típusú talaj, amit úgy érdemes behelyezni, hogy a keret peremét ne érje el, annál pár centiméterrel lejjebb helyezkedjen el a közeg felszíne.

A végső feladat a talaj óvatos tömörítése és síkba hozása, ezzel készen is vagyunk, jöhetnek a magok, palánták és dísznövények, hogy a szokásos ültetési szabályok szerint a helyükre kerüljenek!

 

Extrák:

A magaságyás készítésénél nem csupán a praktikus szempontok tarthatók szem előtt! Amennyiben a tartófalakat díszes anyagból készítjük, roppant dekoratív kerti látványelemet kaphatunk. A szárazon rakott téglából, vagy megmunkált faanyagból, deszkákból épült falak nagyon szemrevalóak lehetnek, ha pedig megfelelő vastagságúak, akkor ülőfelület is kialakítható rajtuk, így kettős funkciót nyerhetnek.

A zsalukőből felhúzott falak könnyedén bevakolhatóak, festhetők, így tetszetős minimalista kialakítás érhető el. Az alacsonyabb, kimondottan díszcélú emelt ágyásoknál még több a lehetőség, ezek falait is ki lehet rakni minőségi kőből, akár márványhatású elemekből, vagy pácolt, színezett faanyagból.

 

Növénygondozás a magaságyásban

Az emelt ágyás növényei nem kívánnak kerti társaiktól eltérő ápolást, sőt, kevesebb feladat akad majd körülöttük, köszönhetően annak, hogy a gyomoktól és a kártevők nagyobb részétől védettek lesznek. Fontos azonban, hogy az emelt ágyás talajának térfogata kisebb, mint a kerti veteményesben fejlődő növényeké, így a melegben a magaságyás közege hamarabb kiszárad, hideg időben pedig hamarabb kihűl. Ezért az itt nevelt termények és dísznövények a megszokottnál kissé több öntözést kívánnak, és a tápanyag utánpótlást is rendszeresen el kell végezni.

Nagyon hasznos az emelt ágyás talajának mulcsolása. Mulcsanyagként szóba jöhet dekoratívabb zúzott kő vagy fakéreg, ha pedig az esztétika nem fontos, akkor használhatunk faforgácsot, szalmát, de akár komposztot is. A mulcsanyag késlelteti az ágyás kihűlését, melegben pedig megóvja a földet, így egyben a növényi gyökereket a túlzott felmelegedéstől.

 

Emelt ágyások készítése és gondozása

 

Mivel a magaságyás felszíne legalább térd, de gyakran derékmagasságban helyezkedik el, a hagyományos kerti szerszámok használata általában kényelmetlen. Ezért jó ötlet beszerezni kompakt méretű, rövid nyelű kéziszerszámokat, így például kisméretű gereblyét, ültetőásót, illetve kézi kultivátort (ez egy háromágú, a kapát helyettesítő eszköz).

Amennyiben nem szeretnénk speciális szerszámokat vásárolni, jó megoldás lehet egy jobb minőségű, gyerekeknek készült homokozókészlet beszerzése. Ezek a szettek általában kedvező árúak, a bennük található kézreálló, kisméretű ásó, gereblye, lapát pedig kifejezetten alkalmasak a vázolt célra, a készlethez tartozó vödröt pedig öntözéskor hasznosíthatjuk.

 

Alternatív magaságyások

A hagyományos emelt ágyások mellett lehet kísérletezni érdekes, újszerű megoldásokal is!

 

Szalmabálából készült emelt ágyás

 

Az egyik ilyen lehetőség a szalmabálába ültetés. Ehhez be kell szerezni pár darab szögletes, téglatest formájú, összekötözött bálát, melyet a kert megfelelő pontjára kell helyezni, akár hosszanti, akár geometriai alakzatban. A bála tetején, a hosszanti él mentén a középső részen kézzel egy fél-egy arasznyi méyledést kell kialakítani (egyszerű benyomkodással például). Az így kapott vájatba kerülhet a föld, és indulhat is az ültetés.

A módszer előnye, hogy az egész építmény teljesen természetes, biológiailag lebomló anyagokból épül, így később nyom és szennyezés nélkül eltüntethető. A szalmaszálak nem csupán tartóelemként működnek, hanem az optimális vízgazdálkodásról is gondolkodnak, a felesleget elvezetik, a szükséges mennyiséget pedig megtartják. Mindemellett az összes korábban felsorolt, magaságyakra jellemző előnyt is biztosítja a szalmabálás ültetés!

 

Spirális magas ágyás készítése

 

A másik érdekes lehetőség a spirális elrendezésű magaságyás. Ez inkább azoknak ajánlható, akik magas dekorációs értékű emelt ágyást szeretnének. A spirális kialakításhoz vagy biztos kézügyesség, vagy szakember segítsége szükséges, hiszen itt egy felfelé csavarodó, szabályos csigavonalat követő, jellemzően kőből, téglából kirakott építmény fog készülni.

A spirális ágyás egyedi látványelemként fog szolgálni, és persze növénynevelésre is teljesen alkalmas, bár az ültetőfelület relatív szűkössége miatt inkább kisebb termetű virágos dísznövények vagy fűszernövények nevelésére alkalmas!

 

Kedvet kapott egy emelt ágyás elkészítéséhez? Remélem hasznára válik Önnek a fenti útmutató és leírás! A jókívánságoknál azonban többel is tudok segíteni Önnek!

Kertészeti webáruházamban szinte az összes zöldségfélét és dísznövényt megtalálhatja, melyekkel benépesítheti magaságyását!

 

IDE KATTINTVA máris megtekintheti kertészetem zöldségpalánta kínálatát!

IDE KATTINTVA pedig virágos dísznövényeim közül válogathat!

Tervezze meg és készítse el saját magaságyását, a növények gondját pedig bízza rám!

A megrendelt dísznövényeket és palántákat országosan kiszállítom Önnek!