Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mindent a lucfenyőről

A lucfenyő a legtöbb ember számára maga a nagybetűs fenyő, hiszen klasszikus alakjával, harmonikus formájával, nyugtatóan zöld színével, na és persze fantasztikus illatával egyszemélyben testesíti meg mindazt, amit a fenyőkről elképzelünk.

Nem véletlen, hogy ez a fenyő lett a legnépszerűbb mind közül, a felsorolt vonzó tulajdonságai mellett az is mellette szól, hogy igazán nagy tűrőképességű, jó értelemben véve igénytelen, számos módon felhasználható faféle.

Lucfenyő rendelhető a Megyeri kertészetből!

Mikor a lucról beszélünk, természetesen kihagyhatatlan tény, hogy karácsonyfaként is ez a fenyő a legnépszerűbb, köszönhetően főleg a már említett szép alakja és csodás illata miatt. Vajon tartogat-e érdekességeket, izgalmakat ez a fenyőfajta mindazon kívül, ami ebben a rövid bevezetőben már elhangzott? Én azt gondolom, hogy igen, ezt pedig be is bizonyítom, olvasson tehát tovább!

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mikor lucfenyőt említünk, tulajdonképpen egy egész növénynemzetségről beszélünk, mely összesen 36 fenyőfélét takar. Ezek közül főképpen a közönséges luc (latin neve: Picea abies) az ami a köztudatban lucfenyőként él, a továbbiakban tehát ennek megfelelően ezt a fenyőt fogom érteni "luc" alatt a leírásokban.

Ismerje meg a nordmann fenyőt is!

A nemzetségbe többek között beletartozik a koreai, a szibériai, a turkesztáni, a kínai szúrós, a kanadai fekete vagy éppen a vörös luc. A különféle lucok tulajdonságai és külső jegyei kisebb-nagyobb mértékben eltérőek lehetnek, abban azonban mindig egyeznek, hogy tűlevelű örökzöld növényekről van szó. 

Lucfenyő vásárlás a Megyeri kertészetből!

Hogyan is néz ki egy lucfenyő? Magasságát tekintve nem lehet pontos adatot közölni, hiszen a felnőttkori teljes mérete nagyban függ a környezeti körülményektől, így a talaj minőségétől, a páratartalomtól, a csapadék (öntözés) mennyiségétől, és így tovább, az azonban bizonyos, hogy jellemző mérete 20 és 50 méter közötti, az igazán nagy példányok pedig akár 80-90 méteresre is megnőhetnek. 

A tekintélyes magasság azonban lassú növekedési ütemmel párosul, a luc élete első 5-8 évében nagyon lassan cseperedik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiatalabb fenyők kifejezetten alkalmasak a dézsás tartásra, hiszen edényüket nem fogják egyhamar kinőni, konténerben nevelve pedig remek díszei lehetnek a terasznak, vagy akár a balkonnak is. Persze aki hosszútávra tervez a luccal, mindenképpen vegye figyelembe majdani méretét, hiszen ez a fa több emeletnyi magasságú is lehet!

Ide kattintva máris megrendelheti karácsonyi vágott lucfenyőjét!

Adja magát a kérdés, hogy metszéssel lehet, szabad-e kordában tartani a luc növekedését? A válasz megnyugtató, igen, lehet. A luc jól tűri a metszést, így nem kell attól tartani, hogy az idő múlásával a fejünkre nő a kertben, és kezelhetetlen méretű óriássá változik.

Egy egyszerű alakító metszéssel ez a fenyő a kívánt magasságra formázható, de ez még nem minden! A luc olyannyira jól tolerálja a visszavágást, hogy akár nyírt sövény is kialakítható belőle, így remek választás lehet például a népszerű sövény növények helyett (vagy mellett) is.

Lucfenyő kiszállítás országosan a Megyeri kertészetből!

A luc sövény lehet alacsony, 80-120 centiméter magas, mutatósan szögletes térhatároló, remek választás például panelházak, társasházak elé utcafronti dekorációnak, de családi házak kertjében is igencsak dekoratív a kerítés mellé telepítve.

A karácsonyi időszak népszerű tagja az ezüstfenyő is. Itt rendelhet kertészetemből konténeres ezüstfenyőt!

A magasabb luc sövény már védelmi célokat is betölthet, megfelelő magasság esetén szúróssága miatt megmászhatatlan növényi akadály válhat belőle. Természetesen a magasabb sövény "felépüléséhez" idő is szükséges, a luc növekedési üteme jóval elmarad például a buxusétól, azonban mivel ilyen célra ritkábban vetik be, dekorációs értéke magas, látványvilága különleges!

Lassan nő, de vajon meddig él? Mint a lassú növekedési ütemű növények általában, a luc is hosszú életű, itt azonban nagyon magas számokra kell gondolni! Ez a fenyőféle az igazán matuzsálemi korra hajlamos növények közé tartozik, amit remekül példáz az a nyugat-svédországi luc kolónia, amelyről tudományos vizsgálatokkal megállapították, hogy nem kevesebb, mint 9500 éves!

Az igazi klasszikus fenyő karácsonyra a luc. Tekintse meg IDE kattintva kertészetem karácsonyi kínálatát!

A lucfenyő tehát emberi mértékkel nézve kis túlzással halhatatlan, a luc ültetése ezáltal mindenképpen hosszútávú befektetés, a most ültetett kerti fenyőt még az unokáink unokái is látni fogják!

Milyen igényei vannak a lucnak? Ez a fenyőféle azért is roppant népszerű, mert kis túlzással mondva bárhol, bármilyen körülmények között megél. Éghajlati igényei egybevágnak a hazai klímával, vagyis Magyarországon a luc jól érzi magát, nincs számára sem túl hideg, sem túl meleg, azonban páraigényét javallott időnkénti vizes permetezéssel kielégíteni.

Konténeres lucfenyő? Természetesen. Kattintson IDE!

A luc egyébiránt a kontinentális éghajlatot kedveli, előnyben részesítve a hegyi, hegyvidéki területeket, őshazája Közép-, és Észak Európa, így nálunk is honos, a természetben is megtalálható, noha a magyar erdőségeknek csupán 1-2 százalékát teszi ki. Fő feltalálási helyei a Soproni-, és a Kőszegi hegység. 

Lucfenyő kapható a Megyeri kertészetben!

A konkrét igényekre visszatérve a luc a talajt tekintve nem válogatós, szinte bármilyen szélsőségektől mentes talajtípusban megél, így az átlagos kerti föld szinte biztosan megfelelő számára. Ültetése így nem igényel talajcserét, vagy a közeg kémhatásának megváltoztatását. Fényigénye átlagos, közepes, érdemes világos, napos helyre telepíteni, de félárnyékban is növekszik.

Inkább a vágott luc mellett döntene? Egy kattintással már meg is rendelheti webáruházamból!

Ültetést követően az első hónapokban érdemes rendszeresen öntözni, ezzel nagyban segíthető a begyökerezés, de mivel honos fajról van szó, a későbbiekben a természetes csapadék elegendő a számára. Aszályos, hosszan tartó kánikulai időszakokban természetesen meghálálja a kiegészítő öntözést.

Mivel a lucfenyő páraigényes fa, jót tesz neki a meleg hetekben az öntözés mellett a már említett párásítás is, amit kerti körülmények között egyszerűen az ágak lespriccelésével tudunk megoldani. Hasonlóan hatékony módszer a csepegtető öntözés, mely során a fa alatti területet folyamatosan enyhén nyirkosan tarthatjuk, így a párolgás is erőteljesebb lesz.

A konténerben, például balkonon, teraszon tartott luc páraigényét vizes alátéttálcával elégíthetjük ki, illetve segít a talaj kiszáradásának késleltetésében a mulcsolás, melynek során a növény földjét 3-5 centiméter vastagon fenyőkéreg zúzalékkal, vagy kaviccsal, dekorkővel kell befedni!

A nordmann fenyő is gyönyörű karácsonyfa lehet. Kattintson ide és tekintse meg kertészetem kínálatát!

A luccal kapcsolatban fontos tudni, hogy a tekintélyes magassághoz sekélyre hatoló gyökérzet társul, ami azt jelenti, hogy az igazán nagy példányok erősebb viharok idején hajlamosak lehetnek a kidőlésre.

Ez kerti körülmények között viszonylag ritkán fordul elő, ugyanakkor jó ötlet a telepítés során ezt is figyelembe venni, és például az épülettől, háztól messzebb elhelyezni azt a fenyőt, amellyel az a tervünk, hogy kifejezetten nagyra neveljük. Ez a felvetés a nyírással kordában tartott méretű fák esetén lényegtelen.

Lucfenyő eladó a Megyeri kertészetben!

Gyakori kérdés, hogy a luc mennyire télálló? A válasz az, hogy nagyon! Ez a fa északi, hegyvidéki körülmények között érzi jól magát, ezáltal a még a leghidegebb magyar telek sem jelentenek neki kihívást, a mínusz 10, 20 fokos értékek meg sem kottyannak neki! Ugyanakkor a friss telepítésű, zsenge fiatal fák még érzékenyek lehetnek a hirtelen fagyokra, főleg őszi telepítés esetén, mikor ültetési helyükre még alig pár hete kerültek.

Olvasson arról, hogy hogyan tárolja kiszállítás után a rendelt karácsonyfát!

Ezeket a fiatal csemetéket a kirívóan hideg téli időszakokban kupacolással érdemes védeni. Ez egy egyszerű eljárás, annyit jelent csupán, hogy a fa törzséhez egy-másfél arasz magasan halmozzunk komposzttal, zöldhulladékkal kevert földet.

A konténeres nevelésű lucfenyők edényét a téli hetekre érdemes papírral, buborékfóliával szigetelni kívülről, valamint a már említett mulcsolás ebben az esetben is ajánlott, hiszen ezzel nem csak a kiszáradás, de a kihűlés is késleltethető!

Tekintse meg karácsonyi konténeres fenyő kínálatomat!

Mikor ültethető a luc? Szerencsére ez a népszerű örökzöld szinte az egész évben telepíthető, csupán a fagypont alatti hőmérséklettel járó téli napok, hetek nem alkalmasak a kihelyezésre. A konténeres kiszerelésű luc változatok kora tavasztól késő őszig, de megfelelő időjárás esetén akár decemberben vagy éppen februárban is a kertbe helyezhetők.

Ismeri a szerb lucfenyőt? Ha nem, kattintson a cikkemre és ismerje meg!

A luc ültetése a fáknál megszokott módon zajlik, vagyis egy talajlazító ásást követően egy megfelelő méretű ültetőgödör kiásásával kezdőik. Az ültetőgödör legyen 20-40%-kal nagyobb a növény konténerénél, de egy legalább 60x60x60 centiméteres mélyedést alakítson ki! A gödör aljára kerüljön félarasznyi tápanyag réteg (komposzt, szervestrágya) majd ezt fedje be ugyanennyi földdel, ugyanis a gyökerek nem érintkezhetnek közvetlenül a tápanyaggal.

Rendeljen kertészetemből konténeres karácsonyi fenyőt, melyet lebomló zsákba csomagolva konténerezek!

Ezután halmozza vissza a földet a földlabda és a gödör fala közötti résbe, és időnként tenyérrel, talppal tömörítse a talajt. A földlabda teteje legyen egy szintben a talajjal, erre mindenképpen ügyelni kell. Ne feledje még a behelyezés elején a megfelelő irányba forgatni a növényt a tengelye körül, úgy, ahogy Ön szerint a legmutatósabb! A telepítés utolsó fázisa egy alapos beöntözés, valamint szükség szerint a mulcsréteget is ki lehet helyezni már ekkor.

Lucfenyő karácsonyfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

Természetesen a luc nem csak mint kerti növény ismeretes, nem kell bemutatni karácsonyfaként sem. Miért ilyen kedvelt vágott fenyőként? Többek között talán a kedvező ára miatt is, hiszen ez a fenyő jellemzően a legolcsóbb karácsonyi vágott fa, így megfelelő alternatívát jelent az árérzékenyebb vásárlóknak is. Igazságtalan azonban erre fogni a népszerűségét, hiszen számos más előnye is akad!

A luc a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb faja. Olvassa el cikkemben a karácsonyfa eredetét!

A luc az igazi karácsonyfa, ez az a hagyományos fenyő, melyről azonnal beugrik a karácsony. Sűrű ágrendszere, élénkzöld tűlevelei ideális karácsonyi dekorációvá teszik, legendásan finom illata pedig hamar belengi az egész szobát. A karácsonyi hangulat megteremtésében a lucnak elévülhetetlen érdemei vannak!

Luc vágott karácsonyi fenyő kapható kertészetemben!

A luc vágott fenyőként változatos méretekben kapható, választhatóak az asztalra állítható 80-100 centiméteres példányok, az átlagos szobabelsőkbe passzoló 150-200 centis darabok, és hozzáférhetők az átriumokba, közterületekre, irodaházakba való 3-5 méteres fák is. A luc olyan ideális karácsonyfa, mely megjelenésével és méretével is rugalmas, csodás kiegészítője a legszebb ünnepnek!

A lucfenyő dézsás faként is bevonulhat karácsonyra nappalinkba. Olvassa el cikkemet a dézsás fenyőkről!

Nézze meg videómat a dús lucfenyőről!

Választható a luc élő karácsonyfaként? Jogos kérdés, a válasz pedig igen! A lucfenyő konténeres, élő fenyőként is alkalmas karácsonyfának, ebben az esetben azonban kompromisszumokat kell kötni! Az élő luc karácsonyfa összesen legfeljebb 7-9 napig maradhat a fűtött szobában, különben lassan de biztosan elpusztul. A bent töltött idő alatt öntözni, párásítani kell, valamint nem szabad rátenni nagy hőleadású izzósort (érdemes inkább az elemes, led égőkből álló világító dekorációt ráaggatni).

Van tökéletes karácsonyfa? A cikkemben válaszolok a kérdésre.

Konténeres luc karácsonyfa rendelhető kiszállítással!

Az élő, dézsás luc karácsonyfát az újév első napjaiban ki kell vinni a lakásból, de nem feltétlen kell azonnal elültetni, konténerében hagyva akár tavaszig is eltartható a teraszon vagy a kertben elhelyezve.

Tekintse meg karácsonyi fenyő kínálatomat!

Ha így alakul, akkor a fentebb már leírt szigetelési és mulcsolási eljárással ajánlott télállóvá tenni a fa konténerét, földjét! Egy tél végi enyhe délutánon pedig a már szintén vázolt ültetési eljárással kihelyezhető a kertbe!

 

Luc karácsonyfa online rendeléssel, országos kiszállítással!

Összefoglalva az eddigieket, a lucban egy igazán sokoldalú, nagy tűrőképességű, univerzálisan bevethető fát ismerhetett meg! Ez a fenyő tág lehetőségeket kínál, az egészen kezdő kertbarátok is nyugodt szívvel választhatják, hiszen speciális igények híján nevelése, tartása szinte gyermekjáték.

A lucfenyő és a karácsony? Igen!

Remek választás karácsonyfaként is, átlagon felüli díszítőértéke okán az egyik legideálisabb karácsonyi fenyő, melyet vágott faként vagy élő növényként is feldíszíthet az év végi ünnepen. Legyen szó társasházi kertről, családi ház kertjéről, vagy utcafrontról, a lucfenyő mindig, minden körülmények között megállja a helyét!

Lucfenyőt vásárolna? A legjobb helyen jár!

Online kertészetem kínálatában egyaránt megtalálja a lucfenyőt vágott karácsonyfaként, és konténeres, kiültethető kerti dísznövényként is!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!